Про війну: 5 книг 2017 року

16.01.2018

Переглядів: 1510

http://chytay-ua.com/

Ми склали список книжок, які з'явилися на українському видавничому ринку 2017 році. Книги, про війну і її вплив на долі людей. 

Нічого змінити уже неможливо, але цей урок потрібно вивчити і не повторювати.

Кейт Аткінсон "Руїни бога"

...як жити з тим, що ти насправді бомбардував цивільне населення? Як поєднати ось цей героїзм льотчика, відданість наказам вищого керівництва з муками совісті? Адже ти таки скидав ті бомби туди, де були люди. І вони там вмирали. Кого б вони не підтримували, але вони були цивільним населенням. І саме їх ти мав захищати, а не вбивати...

Книжку не дарма називають однією з найкращих за 2015 рік. Вона заставляє задуматися. І ще вона не нав'язує істину, а дозволяє самим роздумувати над цією істинною природою речей. Якщо ця істинна існує, звичайно ж.

Рецензія на сайті: Кейт Аткінсон "Руїни бога"

Сергій Жадан "Інтернат"

...Паша фактично переродиться за три дні. Під обстрілами, в підвалах, на вщент набитому людьми вокзалі, з промоклим взуттям, під постійним дощем і в розмовах з такими самими втікачами, як ти сам, думається якось швидше. І у відповідь на питання, хто тут «наші», а хто «ваші», Паша більше не буде відводити очей. Бо війна дуже швидко вчить визначатися...

Він не герой, він радше сіра маса. Але на відміну від більшості, Пашу це мучить. Йому було б простіше бути як всі, простіше було б повірити, що нікого не шкода. І Паша навіть переконує себе, що таки нікого і таки не шкода. Але як бути з малим, зі старим, з Ніною, яку всі ненавидять, бо посміла огризатися, з солдатом, чиєю кров’ю заляпаний твій одяг, а може, і твоя совість?  

Рецензія на сайті: Сергій Жадан "Інтернат"

Озрен Кебо "Сараєво для початківців"

...Сараєво живе, незважаючи на війну. Воно усіма силами старається вижити і не впасти. Місто стало темним і сірим, майже неживим. Його архітектура понищена і воно втратило свою красу. Але не померло. І відчайдушно бореться. Не маючи надій. Але бореться. Усе це Сараєво...

І ось ця надія – це насправді жахливо. Краще б вони нічого не говорили і не обіцяли. Але ж ні. Вони знову і знову виголошують промови перед телекамерами в своїх дорогих костюмах. А чому б і ні? Це ж не вони маневрують вуличками міста, надіючись, що снайпер не зверне увагу на тебе.

Рецензія на сайті: Озрен Кебо "Сараєво для початківців"

Звонко Каранович "Три картини перемоги"

...Так, війна забрала у хлопця багато що, загострила його давні страхи і переживання і вибила з-під ніг звичну опору. Але вже в вантажівці, їдучи по розбитих дорогах разом з іншими резервістами, головний герой сильно від них відрізняється...

Перед нами розгортається ледь не історична хроніка життя в країні, що пережила масові бомбардування, питання виїзду закордон (читай, втечі), політичної  боротьби за відновлення держави як такої, а отже не обійтися без хабарництва чиновників і військових.

Рецензія на сайті: Звонко Каранович "Три картини перемоги" 

Адам Джонсон "Усмішки долі"

“Джордж Орвел – мій друг”

А щоб ви зробили, якби взнали, що ваш батько колишній наглядач тюрми, де вбивали людей. Так, так, саме ваш люблячий і такий хороший батько. Той, що завжди жалів і любив вас. Той, хто безмежно кохав вашу маму і був прикладом ідеального чоловіка. Саме ваш батько був тим, хто усе знав, але мовчав. Усе басив, але нічого не зробив. Чи розлюбите ви його? А якщо розлюбите, то чому? Бо так вимагає суспільство?

Рецензія на сайті: Адам Джонсон "Усмішки долі"

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster