Галина Манів "Пригоди Тараса в далекому космосі"

01.02.2018

Переглядів: 2156

http://chytay-ua.com/

Манів Г. Пригоди Тараса в далекому космосі: науково-фантастична повість / Галина Манів; іл. Н. Каламєєць. — Київ: Фонтан казок, 2017. — 112 с., іл. (Серія «Добра фантастика»).

Хмари, наче штори, затуляють від нас космос з його таємницями. А цікаво було б зазирнути, які світи та цивілізації сховані від нашого ока? Тоді беремо до рук книгу Галини Манів «Пригоди Тараса в далекому космосі» та вирушаємо у космічну мандрівку.

Назва книги

На обкладинці читаємо: Галина Манів «Пригоди Тараса в далекому космосі». Звісно, така назва не може претендувати на оригінальність. Однак у такої простенької назви є дві переваги. По-перше, вона чітко говорить про історію, яку ми знайдемо під обкладинкою книги. По-друге, назва твору і малюнок хлопчика на обкладинці окреслюють аудиторію потенційних читачів - хлопчиків допідліткового віку.

Сюжет твору

Сюжет повісті співзвучний з назвою: хлопчик Тарасик подорожує планетами далекого космосу.

Звісно, ідея мандрівки світами у дитячій літературі не нова. Згадаймо ще Гулівера.

Однак авторці вдалося по-новому обіграти дану тему. Світи, які створила Галина Манів, або оригінальні, ні нащо не схожі (як льоди та льодогени), або поєднані з історією (планета динозаврів). А в останній розповіді (про надцивілізацію) взагалі дуже вчуваються біблійні мотиви: всезнаючий і вселюблячий цар, який може все, коли в нього вірити, дуже нагадує Бога. А вовк і олень, які сидітимуть поруч, – хіба це не лев та ягня в пророцтві про вічний рай?

Для кого написана повість?

Не люблю категоричних тверджень, але книга виключно хлоп’яча. 

Приблизно з 5 років інтереси хлопчиків та дівчаток стають дуже розгалуженими. Юні леді цікавляться одягом, косметикою, дівочими забавками на кшталт скакалок. А маленькі джентльмени, зрозуміло, не байдужі до машин, техніки, футболу, комп’ютерних стрілялок.

Так-от, повість Галини Манів «Пригоди Тараса в далекому космосі» наче увібрала у себе усі зацікавлення та мрії звичайних хлопчаків. На сторінках книги ми знаходимо: роботів-трансформерів, зореліт з дивотехнологіями, незвичайну тваринку – кроду, мандрівки по світах та інші пригоди.

Головний герой

Хлопчик Тарасик – звичайнісінький школяр. Так, допитливий і розумний. Але не якийсь там супергерой. Він погано вчить інтеграли і через це потрапляє у космічну мандрівку та небезпечні пригоди.

Але як змінюється Тарасик упродовж подорожі? Він підтягує математику. Вчиться самостійності у прийнятті рішень. Набуває потрібного досвіду у керівництві роботами. І, врешті-решт, береться за управління зорельотом, коли виходить з ладу Штучний Розум (Шурик) корабля.

Отож, після проходження усіх цих небезпек, Тарасика сміливо можна назвати героєм.

Чому твір має бути цікавий дітям?

Розповідь написана дуже просто, але водночас гарною мовою. Стрімко розвиваються події, що не дасть маленькому читачу занудьгувати з книгою в руках.

Хоч я зовсім не хлопчик і мені далеко не десять років, але повістю зачитувалась навіть я. «А що ж там Тарасик?» - думала я, перегортаючи сторінку за сторінкою.

Маю багато компліментів для твору.

Перше, що хотілось написати після прочитання, що повість дуже сучасна. Але таке твердження було б неправильне, бо розповідь надсучасна. Описані технології значно випереджають технології нашого часу. Та все одно світ, в якому живе Тарасик, – дуже схожий на світ, в якому живе сучасна дитина.

Крім цього, оплески за головного героя. Він вийшов дуже живий. Допитливому і розумному Тарасику маленькі читачі обов’язково співпереживатимуть.

Недоліки твору

Тут можу відзначити тільки одне. У повісті мало пізнавальних моментів. Хотілося б якихось астрономічних даних, які б ненав’язливо вплелися в текст і збагатили дитину знаннями.

Оформлення тексту

Поліграфія книги – дуже якісна. Білосніжний папір із запахом свіжодруку та малюнки цілком в дусі оповіді.

Підсумок

Книга Галини Манів «Пригоди Тараса в далекому космосі» - це цікава фантастична повість, яка неодмінно прийдеться до смаку юним читачам.

poster