Владислав Івченко "Два пасинки Митрополита"

09.02.2018

Переглядів: 1864

http://chytay-ua.com/

Івченко В. Два пасинки Митрополита: роман / Владислав Івченко. — Брустурів : Дискурсус, 2017. — 464  с.

Владислав Івченко – український письменник, журналіст. Переважно пише в детективному жанрі. Багаторазовий лауреат і переможець багатьох літературних конкурсів. Видано 14 книжок. Один із останніх романів – “Два пасинки Митрополита”.

Цього разу письменник вирішив трішки відійти від детективу і поекспериментувати з іншими літературними жанрами. “Два пасинки Митрополита” – історичний роман, але риси, притаманні детективній історії, тут також присутні. Владислав Івченко поєднав ці жанри, і вийшла цікава, напружена і захоплююча історія.

Про що книжка?

Сюжет книжки розгортається навколо трьох головних персонажів: Андрея Шептицького і двох його пасинків – Теофіла і Івана. Усі інші персонажі важливі, але саме без цих трьох не було б книжки. Вони творять кістяк сюжету, навколо них розвивається уся історія.

Андрей Шептицький врятував двох сиріт від холоду і голоду, прихистивши їх у себе. Діти росли і радували священика, який, із зрозумілих причин, не мав своїх дітей. Теофіл і Іван стали учнями духовної семінарії, де отримали хороші знання і досягнули чудових результатів.

Книжка починається з того, що Іван і Теофіл уже випускники духовної семінарії. Андрей Шептицький радіє за свої пасинків і молиться за їхнє майбутнє. І воно було б чудове, якби не війна. Вона змінила і світ, і людей. І учні митрополита не за власним бажанням відчули на собі усю силу війни.

Але саме зараз вони щасливі. Бо разом з Андреєм стоять біля сходів в храм, щасливі й усміхнені. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а от Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із Митрополитом. І на це у нього є причина: красива і ніжна Беата, в яку хлопець закоханий.

Ця війна кардинально змінить життя Івана і Теофіла, також зміняться їхні переконання і принципи. Зради, смерті, шпигунство, жахіття окупаційних режимів, звірства колишніх, теперішніх і майбутніх загарбників, не дозволять хлопцям стояти осторонь світової історії.

Чи це дійсно історичний роман?

Книжка “Два пасинки Митрополита” поєднує в собі усі елементи, притаманні історичному роману. А саме:

- справжні історичні особи – Андрей Шептицький, Сталін, Гітлер і ще деякі персонажі, назвавши яких я розкрию сюжет всієї книжки. А за спойлер ви мені «дякую» точно не скажете.

- історичний факт – українські і польські повстанці в період війни, тюрми у Львові, концентраційні табори в Польщі, СРСР і Німеччині. В цій книжці таких фактів багато, знову ж таки, про усі писати не буду, щоб не розповісти забагато.

- певний період в історії – тут це Друга Світова війна.

Інші жанри?

Окрім елементів історичного роману, я чітко побачила ще елементи роману пригодницького і детективного жанру.

Переслідування, атмосфера таємничості, несподівані повороти в сюжеті, шалена динаміка розгортання подій у книжці – усе це безсумнівно можна віднести до пригодницького роману.

Щодо детективного жанру, то немає нічого дивного, що він присутній у цій книжці. Владислав Івченко майстер в написані детективів. Письменник наситив роман фактами, нічого не приховуючи від читачів. Також Івченко перетворив деяких персонажів на таких собі сищиків, які розслідують злочини, співставляють факти і шукають вбивцю.

Читати чи не читати?

Книжка достойна уваги українського читача. В ній вкладено багато прихованого смислу. Тому я б її радила. А ось читати чи не читати – це вирішувати уже самому читачу.

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster