Ред’ярд Кіплінг "Кім"

13.04.2018

Переглядів: 1500

http://chytay-ua.com/

Ред’ярд Кіплінг. Кім. — Тернопіль : Навчальна книга — Богдан. 2017, — 256 с.

Кіплінг

Англійський письменник. Мауглі. Нобелівська премія. Все, що мені було відомо про Кіплінга, коли взяв до рук "Кіма". Написані твори говорять багато чого про їхніх авторів. Чому Кіплінг писав про Індію? Місце його народження - місто Бомбей. Він любив подорожувати, не дивно, що і твори письменника наповнені пригодницькою романтикою.

Сюжет

Сюжет обертається навколо двох процесів – Велика Гра та пошуки Річки Зцілення. Це політичні ігри іноземних розвідок у Індії та духовні пошуки гармонії і самозцілення. Дві, здавалося б, непоєднувані речі, які об’єднав саме Кім. Більше того, він став одним із головних героїх цих процесів. Вони повністю змінили його життя, перетворивши на щось середнє між Сіддхартхою та агентом 007. Це говорить про те, що свою хвилю тут знайдуть різні за художніми уподобаннями читатчі.

А ще сюжет – це велика подорож Кіма та Лами через усю Індію. Маленький Друг Усього Світу починає мандрівку зі старим Ламою тому, що бажає пригод. Йому набридли вивчені вздовж і впоперек вулиці Лагора, де він все і всіх знає. Юнакам, як нікому іншому, притаманний потяг до пригод, тому Кім із задоволенням готовий пройти довгий шлях з дивним чоловіком з півночі. Адже світ такий великий і цікавий. «Мені хочеться нової води та нового повітря» - каже він.

Кім у вихорі людей, вічному русі, почуває себе вдоволенним. Вбачаючи красу в навколишньому круговороті, з дитячою цікавістю приглядається до кожного зустрічного, аби не пропустити чогось надзвичайного, того, що автор називає «азіатським хаосом». Лама ж годинами не підводить погляд. Його мудрі очі бачать зовсім іншу картину – беззмістовну метушню, з покоління в покоління. Два погляди на світ.

Хто такий Кім?

Що приховує в собі Кімове запитання, яке він повторює не один раз – «Хто такий Кім?». Це вічне питання кожного – «Хто Я?». Адже розуміюча людина навряд чи зможе дати вичерпну та остаточну відповідь на таке запитання. Людський індивід - це не статичне явище, а постійний рух, зміна станів та потяг до нового. На противагу цьому релігії, національності, вірування, расові відмінності, яких у романі дуже багато, пропонують готові відповіді на подібні питання. А сам Кім є уособленням багатогранності людського виду. Він і дитина, а часом доросліший за будь-якого дорослого. Він син британця, але і серед індусів свій. Кім – це свобода, як вихід за межі усіх суспільних шаблонів.

Що нового?

* Ви відкриєте для себе таку дивну та бурхливу Індію. Напевно, немає іншого такого місця, де зібрано так багато різних релігійних вірувань.

* Ви дізнаєтеся, хто такі ситхи, орії, земіндари, факіри, сагиби, матараджі та інші жителі індійського суспільства.

* Познайомитеся з класикою шпигунського роману.

Бонус

Бонусом можна вважати ілюстрації, зроблені батьком  Ред’ярда, Дж. Л. Кіплінгом. Потренуйте уяву та перевірите, чи саме такі картини виникають в голові під час прочитання. Якби ж усі малювали ілюстрації до своїх книг, було б дуже цікаво. За це Кіплінгам велика дяка!

Фото з сайту Друг Читача.

Замовити книжку

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster