Ернест Клайн "Першому гравцеві приготуватися"

03.04.2018

Переглядів: 3051

http://chytay-ua.com/

Я не в захваті від реальності, але це все-таки єдине місце, де можна пристойно пообідати.

Граучо Маркс

Це не шедевр, бо важко назвати шедевром книгу, де вже в пролозі розповідається, чим, власне, вона закінчиться. А от чим «Першому гравцеві приготуватися» точно є – то це Святим Граалем для гіків, фанатів поп-культури, геймерів і всіх, у кого при звучанні перших акордів хітів Depeche Mode і Duran Duran шкірою починають бігати табуни ностальгійно-щасливих мурашок, а від слів «ДеЛогіан» чи «пресвята граната» з’являється неконтрольована посмішка. 

Дія в книзі відбувається в не такому вже й далекому 2045 році, коли в розквіт економічної, енергетичної та інших криз людство воліє проводити час в ОАЗі – гігантській віртуальній грі, яка так разюче відрізняється від сірої, бідної і напівголодної реальності.

В ОАЗі можливо все! Тут навчаються, торгують, проводять відпустки, знайомляться і навіть одружуються. Але найголовніше, чим так вабить створений генієм Джеймса Галлідея світ, – це можливість бути тим, ким бути хочеться, а не тим, ким ти є насправді, чи ким повинен вважатися в реальному світі. Тут немає обмежень, неможливе стає можливим, і все залежить лише від самого гравця. Тут можна знайти друзів і однодумців, яких так не вистачає в сірій буденності, а після смерті Галлідея в ОАЗі ще й можна знайти сховане ним пасхальне яйце, а відтак успадкувати майже чверть трильйона доларів і стати власником цього нескінченного віртуального світу. 

Звісно, що від бажаючих отримати такий спадок на початку пошуку просто відбою немає. Але проходять роки, і розгадувати загадки та підказки Галлідея продовжують лише справді одержимі гіки і фанати 80-их, в поп-культурі яких захована відповідь на найважливішу загадку ексцентричного, геніального і відлюдькуватого самітника-програміста. 

У когось є сумніви, що ключі будуть знайдені, загадку розгадано, а читач познайомиться з героями, які всією душею віддані справі та ідеям Галлідея і досконало знають все про культуру 80-их?

Книга «Першому гравцеві приготуватися», дебютний роман американського письменника Ернеста Клайна, з’явилася в 2011 році, стала бестселером The New York Times та отримала ще низку нагород. 

З одного боку, це типова підліткова історія зі звичними для цього жанру проблемами, труднощами самовираження і самоідентифікації, підлітковим максималізмом, поспішністю, імпульсивністю і самовпевненістю.  

З іншого, «Першому гравцеві приготуватися» – динамічний, яскравий квест, наповнений неймовірною кількістю алюзій на фільми, комп’ютерні і настільні ігри, серіали, пісні, музичні гурти, обкладинки альбомів, мультфільмів, аніме і всього того, без чого важко уявити ту саму поп-культуру. Тож, читаючи, варто бути готовим частенько зазирати у Вікіпедію. А ще є вагомі підстави вважати, що ви підсядете на якусь аркадну гру. Можливо, навіть не на одну…  

Все, на що посилається автор, можна знайти за посиланням.

Разом з передбачуваним і доволі простеньким сюжетом та далеко не оригінальною думкою про те, що сила людей в єдності і дружбі, Клайн пропонує доволі цікавий погляд на майбутнє і на ту роль, яку технології і всесвітня мережа будуть в ньому відігравати. Автор створює цікаву модель школи всередині ОАЗи, де учні можуть буквально спостерігати, як зводилися піраміди, чи гуляти найвідомішими музеями світу. Він також пропонує власний погляд на розвиток онлайн-торгівлі, сфери послуг та інших галузей. Про це й справді цікаво читати!

Повністю роботизоване і комп’ютеризоване життя змальоване письменником дуже детально і виразно, що, зрештою, і не дивно: в інтерв’ю Клайн розповідає, що практично нічого не придумував, всі описані технології і можливості вже мають реальні прототипи, а деякі навіть починають активно використовуватися. 

Ще одним плюсом книги можна назвати те, що хоч вона по зав’язку напхана найрізноманітнішими натяками і посиланнями, це не робить роман складним для прочитання чи розуміння. «Першому гравцеві приготуватися» читається легко і швидко, автор пояснює ключові моменти для тих, хто ніколи не тримав в руках джойстик, ну а справжнім фанатам буде за щастя самому відшукувати приховані натяки. Така собі гра в грі, Джеймсу Галлідею це мало б сподобатися.

А фанам творчості Клайна мало б сподобатися те, що письменник офіційно підтвердив: він вже працює над сиквелом роману. І особливо вони мали б радіти тому, що на широкі екрани вийшов фільм Стівена Спілберга «Першому гравцю приготуватися».

Що вийшло зі співпраці істинного письменника-гіка Клайна і справжнього режисера-гіка Спілберга? Кіно, від якого люди, які в дитинстві билися за джойстик, щоб пограти в Super Mario, будуть розцвітати в щасливо-ностальгійній посмішці, а ті, хто уявлення не має, що таке Pac-Man, будуть просто насолоджуватися яскравою картинкою і якісною графікою.

І, до речі, цікаво: «моя улюблена людина» – то така собі пасхалка від перекладачів?)

poster