Саша Грищенко "Винятки із правил"

23.08.2018

Переглядів: 1469

http://chytay-ua.com/

Саша Грищенко: «Не хочу, щоб мене ототожнювали з героями моїх повістей».

До нових імен в літературі ставляться з інтересом і крихтою скепсису. Саша Грищенко – наймолодша письменниця «Видавничого центру «Академія», яка своєю книжкою «Винятки із правил» цікаво доповнила лінійку видань для підлітків і юнацтва.

«Винятки із правил» – книжка про різні досвіди. Не тільки мої, а й тих, за ким спостерігала. Слухала, розглядала, допитувалась чи просто перебувала поруч. Тому в тексті є щось із життя мого чи моїх знайомих, випадкових перехожих і тих, хто не приховував телефонних розмов у кав’ярнях. Сподіваюся, що три історії, з яких складається книжка будуть близькими кожному юнакові або дівчині, які пробують на смак доросле життя.

Мої герої часто сняться. Інколи прокидаюся рано-вранці з таким ясним баченням тексту, фрагментом опису чи діалогу, що швиденько хочеться все записати. Дуже цікаві і дивні відчуття, дуже інтимні. Переконана, що сни – наші зв’язки зі світом. Невидимі, підсвідомі. Сниться те, про що переживаєш, сприймаєш, відчуваєш, думаєш.

Перша повість у книжці має назву «Помилилася ідолом». Про Нього. Молодого, амбітного, закоханого. Він – підліток середнього зросту, товаришує переважно з айфоном. А ще у повісті – про дівчат, під якими гнуться столи від ваги гарячого тіла. В цій історії і таємне кохання на гімназійному подвір’ї, і заборонені розваги в нічних клубах, і про те, яким жорстоким буває світ. Прототипом героя повісті став мій знайомий, відкривати ім’я якого не треба. Мають же бути якісь таємниці! Скажу лише, що про такого хлопця в якийсь момент мріє кожна дівчина. «Badboy», яким він тільки може бути.

«Ігри у стервочок» – друга повість, де головна героїня – Вона. Ще юна, гонорова, з характером. Неймовірно вродлива. Її випробовує перше кохання. Обставини, з якими їй потрібно впоратися – зовсім недитячі. Це збірний образ. Подруги за чашкою чаю чи кави регулярно підкидали мені свої життєві історії, не підозрюючи, що слухаю їх не просто як подруга, а й як літератор. «Ігри у стервочок» – мій мікс дівочих досвідів, якими діляться тільки з близькими.

«Дві жінки змінили мене» – цим оповіданням завершується книжка. Спершу воно мало назву «Боєць», бо головний герой – хлопець-боксер. Багато в ньому – від мого тренера з боксу. Філософія боротьби, налаштованість на перемогу – те, що перейняла від нього і чим наділила свого персонажа. За сюжетом дві жінки змінюють його характер і допомагають зійти на п’єдестал.

Книжка «Винятки із правил» – виклик для мене. Хотілося, щоб три різні історії, гармонійно вжилися під однією обкладинкою. Вдалося чи ні – судити читачам. Єдине, не хочу, щоб мене ототожнювали з героями. Наші переживання схожі, але я – це я, а вони – персонажі, в яких вселяю життя.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster