Валентина Семеняк "Бурмотійко і Даринка"

28.08.2018

Переглядів: 969

http://chytay-ua.com/

Немає, сподіваюся, батьків, які б не хотіли потішити своїх діточок хорошою книгою, адже цікава книжка – справжній скарб. Особливо в нинішній час, коли хочеться відірвати дитину від телефона, комп’ютера чи смартфона, показати їй, що в житті завжди повинно бути місце для доброї казки, навчити мріяти і фантазувати. Проте серед величезної кількості видань все важче відшукати справді вартісну книгу. Таку, наприклад, як казка відомої тернопільської письменниці Валентини Семеняк «Бурмотійко і Даринка».

Книжка вийшла друком у видавництві «Джура» (2017 р.), адресована для дошкільнят і молодших школярів. Вона наскрізь пронизана Любов’ю і Добром, котрих так потребує сучасний світ. Не секрет, що вибагливі маленькі читачі «приміряють на себе» ролі героїв казок. Тому дуже важливо, щоб ті були втіленням добра і людяності, зокрема, як Даринка. Я думаю, діти радо уявлятимуть себе таким персонажем. Адже хто не любить малювати? І хто не хотів би зустріти справжнього лісовика й дізнатися як дарувати добро, «якщо до нього не можна доторкнутися руками і його не видно». Авторка вчить читачів наповнювати душі світлом, любити і шанувати природу, спонукає робити хороші вчинки, не чекаючи за це винагороди. Тільки засіваючи саме таким зерном уяву і думки наших дітей, ми зможемо їх виховати справжніми Людьми, знищити злість і байдужість, які, на жаль, часто поселяються в маленьких серцях. 

Казка написана легкою та зрозумілою для дітей мовою і дуже гарно проілюстрована. Все, що п. Валентина передала словом, художниці Лесі Носихіній вдалося відтворити в малюнках. Усі ілюстрації теж випромінюють світло. Навіть лихий Бездонник – «зелена потворка, яка не любить світла і всім шкодить», – викликає не стільки відразу, скільки бажання допомогти йому навчитися любити світ. Кожна ілюстрація по-своєму «тепла», образна, яскрава і цікава (чи то художниця малювала часом не тими фарбами, якими Даринка хотіла розфарбувати квітку Добросилку?).

Бурмотійко, який насправді зветься Добросійком, відкриває діткам таємницю (котру й дорослим не слід забувати): багатство – це не лише те, що можна взяти до рук, «є ще й інші скарби, і хоча невидимі, але життя без них неможливе, бо вони випромінюють любов і вдячність. Ці скарби найдорожчі за все на світі, адже повсякчас зігрівають душу і серце». Думаю, прочитавши «Бурмотійка і Даринку», ви погодитесь зі мною, що ця книга – також належить до тих скарбів, про які розповідав лісовичок. Отож, дорогі батьки, перш ніж вибрати подарунок своїй дитині, задумаєтесь, як він впливатиме на її свідомість – зароджуватиме жорстокість, агресивність і хворобливу манію величі (як це роблять немало комп’ютерних ігор), чи розвиватиме образне мислення, фантазію, почуття гідності й любові. Не губіть своїх дітей, навчайте їх мислити і любити книги, адже читати – це завжди модно!

poster