Яким був книжковий рік: Видавництво «АССА»

17.12.2018

Переглядів: 952

http://chytay-ua.com/

Про те, яким виявився рік, що закінчується, для книжкового ринку України, розповідає Світлана Фельдман, директорка видавництва «АССА». З нею поговорили про основні тенденції, проблеми та перспективи книговидавництва, і про те, на що варто очікувати в 2019 році.

- Щ о змінилося на українському книжковому ринку за рік? 

Можу говорити тільки про свої відчуття, оскільки реальної статистики як не було, так і немає, і це дуже ускладнює ухвалення рішень. Ринок звузився, ринок став жорсткішим, посилився поділ на легальний і чорний ринок. Частина компаній намагається працювати повністю в легальному полі, будує цивілізовані стосунки з авторами, агентами, співробітниками (штатними і фрілансерами), дистрибуцією. А інша частина компаній пішла в тінь повністю, у тому числі друкуючи контрафакт.

- Які позитивні і негативні тенденції ви для себе відмітили? 

Якщо говорити про позитив: з'являється все більше цікавих проектів українською мовою практично одночасно зі світовими лідерами видавничої сфери, переклади українською мовою стають якіснішими, а переклади українських авторів з’являються в книгарнях різних країн світу, збільшується доля інтернет-продажів, відбулося оздоровлення роботи мережі "Книгарня Є". Дуже тішить поява регіональних книжкових виставок на сході та півдні України і прозора процедура закупівлі книг для українських бібліотек.

Щодо негативу: зростання конкуренції на ринку купівлі прав призвело до зростання авансів і роялті (у тендері можуть брати участь 5-6 видавців України одночасно). При загальному падінні купівельної спроможності книга вже давно вийшла з категорії товарів першої необхідності і ця тенденція лише посилюється. Конкуренція за споживача з інтернет-ресурсами зростає. Оздоровлення роботи мережі "Буква" так і не відбулося. 

- Що варто виправляти і як це можна зробити? 

Що треба виправити в роботі нашого видавництва я знаю, але вам про це не скажу :). А загалом дуже потрібна державна програма з підтримки читання як цінності, як необхідної умови людського розвитку. Кількість книгарень навіть у великих містах катастрофічно мала. А є маленькі містечка, де немає жодної книгарні. Утримання  книжкового магазину – це дуже складна справа, і книгарням насправді дуже потрібна підтримка. Можливо, з цим би могли допомогти місцеві громади, які тепер мають свої бюджети. Як можна лобіювати такі рішення? Видавці та книгарні повинні створити спільну стратегію.

- На що очікувати українському читачу в наступному році? 

Якщо говорити про наше видавництво, то ми продовжимо розвивати напрям фентезі для підлітків. Схоже, що книги для уoung adult - стійкий тренд. Ми сподіваємося на появу в цій ніші не лише зарубіжних, але і яскравих українських авторів. Навчальна і розвиваюча література стає якіснішою і обростає електронними застосунками. Наша стратегія в тому, щоб перетворити книгу на подію ("книга – це більше, ніж просто книга"), перенести читача у світ фантазій, мрій і цікавого навчання. Для того, щоб зацікавити дитину читанням, треба навчити її дивуватися.

poster