Яким був книжковий рік: Yakaboo Publishing, MERIDIAN CZERNOWITZ, «Чорні вівці»

21.12.2018

Переглядів: 1018

http://chytay-ua.com/

І ще трохи коментарів про те, яким став 2018-ий для наших видавців. 

За рік ми розширили асортимент і закріпили свої позиції, як видавництво якісного нон-фікшну. І, що важливо, ми не забули про одну з головних наших задач — видання актуальної літератури. Так, наприклад, ми переклали і видали першу в Україні книгу про систему OKR “Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро”, інноваційний метод організації робочого процесу в компанії. Оригінал вийшов у світ в квітні, а вже за декілька місяців з’явився наш переклад. Цього року ми також збільшили тиражі, таким чином зменшилась собівартість книжок, відповідно — і ціна.

Yakaboo Publishing стає більш впізнаваним на ринку, а наші книжки заповнюють бібліотеки по всій країні — це для нас найбільш позитивна тенденція. Український читач все ще спраглий хорошого нон-фікшну різної тематики. Ми працюємо над тим, щоб задовольнити його потреби, тому наступного року у планах Yakaboo Publishing примножити видання багатьох напрямів — від мотиваційної літератури до суспільно-політичної. 

Наприклад, в кінці цього року виходить книга “Хітмейкери. Наука популярності та змагання за увагу”. Ми звикли чути слово “хіт”, коли говорять про музику або якийсь культурний продукт, але хітовими є і Дональд Трамп, і Айзек Азімов. “Хітмейкери” — розібраний до деталей механізм формування популярності.

Серед суспільно-політичної літератури, яку ми видаватимемо, буде “Як ми пережили комунізм і навіть сміялися” Славенки Дракуліч, “Війна у 140 знаках. Як соціальні медіа змінюють конфлікти у XXI столітті” Дейвида Патрикаракоса.

У нас також незабаром виходить “Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття” Ярослава Грицака, що вже давно став однією з найпопулярніших праць з історії України.

Упродовж 2019 року ми будемо розширюватись: з однієї книги на місяць до чотирьох. Ми збільшуємо штат, шукаємо нові круті проекти і багато працюємо, щоб зробити український ринок нон-фікшн літератури якомога різноманітнішим.

 

                                                  

Лілія Шутяк, прес-секретар MERIDIAN CZERNOWITZ, піар-менеджерка дитячого арт-видавництва «Чорні вівці»: 

- Упевнена, багатьом представникам книжкового ринку 2018-й, серед іншого, запам’ятається і результатами дослідження Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, що було реалізоване за підтримки Українського культурного фонду на замовлення культурно-видавничого проекту "Читомо". 

За його висновками, 36% українців ніколи не читали друкованих книжок. Третина опитаних цього року прочитала від 1 до 5 книг. Кажуть, що ці дані не такі загрозливі, порівняно з іншими країнами, але все одно вони змушують замислитися над майбутнім української книжки. Якщо ми хочемо й надалі працювати в цій сфері, то потрібно не так популяризувати конкретні видавництва чи книжки, як формувати культуру читання серед українців загалом. 

Сьогодні перед нашими видавництвами стоїть важливе завдання – розширити аудиторію людей, які читають. І робити це потрібно разом, здійснюючи спільні міжвидавничі проекти, що допомагають популяризувати якісну українську та перекладну літературу. Вірю, що така співпраця позитивно вплине на представлення нашої книжки у світі. 

Серед підсумків року також зростання популярності Instagram серед поціновувачів літератури. Думаю, що наступного року кількість публікацій про книжки в цій соціальній мережі буде тільки збільшуватись й набувати нових цікавих форм.

Загалом для Meridian Czernowitz рік, що минає, був вдалим. За цей час ми видали шість книжок і провели чимало їхніх презентацій в Україні та Європі. Це, зокрема, поетична збірка Сергія Жадана "Антена", трилер Андрія Любки "Твій погляд, Чіо-Чіо-сан", щоденник Ігоря Померанцева “Вы меня слышите?” тощо. На завершення року отримали приємний подарунок - роман "Коханці Юстиції" Юрія Андруховича, який ми видали, здобув нагороду Книга року ВВС. Наступного року чекаємо дитячу книжку Сергія Жадана, нові романи Тараса Прохаська та Ірени Карпи, нон-фікшн Андрія Любки, поетичну збірку Катерини Калитко та ін. 

Дитяче арт-видавництво "Чорні вівці" за рік видало більше десяти книжок і побувало на багатьох ярмарках. Радіємо і нагородам. Так, книжка Галини Вдовиченко "Сова, яка хотіла стати жайворонком" з ілюстраціями Христини Лукащук стала кращою у номінації «Ілюстрована книжка року» від проекту «BaraBooka. Простір української дитячої книги». Інша, нон-фікшн Андрія Тужикова «Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій ґаджет», отримала спецвідзнаку згаданого проекту «За популяризацію науки серед підлітків». Наступного року готуємо до друку нового Ервіна Мозера, кілька книжок із серії "Хроніки Архео", видання для підлітків про сексуальну освіту та інші новинки.

poster