Ерін Гантер "Таємниці кланів"

06.02.2019

Переглядів: 3751

http://chytay-ua.com/

Справжньому вояку неприйнятне легке кицюняче життя.

З правильника котів-вояків

Якщо вам здається, що коти захопили інтернет, приручили людей (на котячий манер – двоногих) і близькі до того, щоб керувати планетою (хоча, можливо, вони вже це роблять, просто не сильно афішують), то вам не здається. І все це зробили звичайні домашні котики. Тихо, без зайвого галасу, але дуже ефективно і зі знанням справи. 

А тепер уявіть, якби за таку справу взялися не випещені кицюні, а рішучі, відважні і серйозно налаштовані коти-вояки? Хоча, і тут можна не уявляти.  Достатньо подивитися, як шириться світом слава «Котів-вояків», вони ж Warriors, вони ж ще один з численних англійських фентезі-світів, який дуже швидко обростає як новими прихильниками, так і новими перекладами і фанатськими спільнотами. Та про що тут говорити, якщо в світі навіть проводяться з'їзди хазяїнів котів-вояків! 

Перша книга серії з’явилася у 2003 році і зараз Warriors – це 6 завершених циклів по 6 книг у кожному, які розповідають про життя, пригоди і боротьбу чотирьох кланів диких котів. Окрім цих 36 книг Вояковерс доповнюють книги-путівники, комікси, манга, спеціальні видання, новелізації і дуже-дуже багато найрізноманітнішої фанатської атрибутики. Ну і, звісно, продані права на екранізацію.

Якщо ж про книги Ерін Гантер вам захочеться дізнатися більше, до ваших послуг офіційний англійський сайт Warriors та офіційний сайт «Котів-вояків» для українських фанатів серії. 

 

Могло б виникнути логічне запитання: як одна людина може так швидко і так багато писати? Відповідь проста: ніяк. «Коти-вояки» особливі ще й тим, що у них немає автора. Точніше, автор є, але Ерін Гантер – це не одна людина, а радше збірний образ письменниць, авторок и редакторок, які спільно творять цей вусато-хвостатий світ. 

«Вояки» – це в першу чергу дітище Вікі Холмс, лондонської редакторки, яка почала працювати над серією на замовлення видавництва HarperCollins. Там захотіли видати історію про диких котів. В процесі написання книг до Вікі приєдналися письменниці Кейт Кері і Черіті Болдрі. 

Популярність серії швидко росла, а заразом росли і вимоги до авторок і редакторів, які над нею працювали. Тепер Вікі Холмс прописувала загальний сюжет книг і циклів та редагувала готові рукописи, до написання яких окрім Кейт І Черіті долучилися Тай Сазерленд і Кларіса Хаттон. 

Через проблеми зі здоров’ям у 2017 році Вікі змушена була відійти від роботи в команді «Ерін Гантер». Зараз до неї входять п’ятеро редакторів, які прописують ключові лінії загального сюжету і події, що відбуватимуться в кожній окремій книзі. Кейт і/або Черіті пишуть текст, який надсилається команді редакторів HarperCollins. Коли кожен з них одобрить рукопис, він йде на фінальну вичинку і готується до друку. 

Завдяки видавництву «АССА» з 2016 року про великі пригоди, трагедії і перемоги диких лісових котів можна читати українською. Зараз на полицях книгарень вже є завершений перший цикл «Пророцтва починаються» (6 книг), спецвидання «Шлях Вогнезора», перші 2 книги циклу «Нове пророцтво» і путівник по серії «Таємниці кланів».

Останнє видання дещо вибивається з-поміж інших у серії. На сьогодні це єдина «несюжетна» з перекладених книг, адже «Таємниці кланів» – це свого роду енциклопедія, яка пояснює, уточнює і систематизує все, про що читачі вже знають. Такий путівник розрахований перш за все на фанатів котячої саги, адже тут можна зустріти геть усіх героїв попередніх книг. А старих друзів завжди приємно побачити! 

З іншого боку, якщо ви лише плануєте знайомство з хвостатими вояками, то «Таємниці кланів» допоможуть краще зрозуміти світ, в якому відбувається дія, закони, за якими живуть герої, їхні кодекси, правила і мотиви, ієрархію кланів, їхню історію і міфологію. Ну а щоб вже остаточно подивитися на світ котячими очима, путівник подає карти територій кланів і котословник, щоб непідготовлений читач не сушив собі голову над тим, хто такі безхутрі та прямохідці (підказка: так коти називають людей) чи що таке деревопожирачка і громошлях. 

Основний акцент котоенциклопедії робиться на те, аби глибше і повніше розкрити історію виникнення всіх п’яти кланів: Громового, Річкового, Вітряного, Тіньового і Зоряного. Авторки знайомлять з їхніми засновниками, першими провідниками, найзнаковішими воєводами та медикицьками. Читача також удостоять великої честі – йому проведуть екскурсію табором кожного клану, і щоразу новий гід-вояк розповідатиме свою історію і – ніде правди діти – вихвалятиме свій. 

А щоб білих плям в котячому житті для фанів цього фентезі-світу не залишилося взагалі, Ерін Гантер розповідає також про вояцький правильник, церемонії і пророцтва, яким підпорядковане життя кланів, бойові прийоми, ліки і цілющі трави, кицюнь та інших котів, що не живуть за кодексом честі… Словом, «Таємниці кланів» розкажуть про все, що ви хотіли знати, але не знали, у кого запитати.

Путівник по світу котів-вояків – це книга, яка захоплює і притягує ще до того, як ви починаєте її читати. Стильна, вишукана, елегантна і благородна обкладинка, в якій чорне матове покриття поєднане з лакованими вставками і золотим тисненням притягує і інтригує. Повнокольоровий друк, зображення котів практично на кожному розвороті, вдало підібрана кольорова гама, деталізація, продумана подача, прагнення надати кожному котові-оповідачеві індивідуальних, «людських» рис – все це дуже сприяє зануренню в світ, створений командою письменниць і редакторів. Відчувається, що і видавці, і автори прагнули наблизити світ вояків до читачів, зробити так, аби люди повірили: десь там, в дикому лісі, справді живуть Вогнезір, Білошторм, Попелюшка та інші. 

Якщо ж говорити про «Котів-вояків» в цілому, то це велика історія про дружбу, мужність і любов, про відвагу і відповідальність, про силу віри і надію, яка не згасає навіть в найтемніші часи. А ще ці книги про те, наскільки вразливими і беззахисними є тварини і природа перед безконечним прагненням двоногів щось руйнувати, нищити і ламати. Вирубаний заради прокладення нового шосе ліс, перегороджена річка, злиті в озеро хімікати, лісові пожежі через недбало кинутий недопалок – світ навколо насправді дуже залежить від людей. І як би не старалися коти-вояки, без розумного і відповідального ставлення з нашого боку вижити вони не зможуть. І за це варто боротися, за те, щоб кожен знайшов своє місце під Зорекланом і почувався там у безпеці. А «Таємниці кланів» доведуть, наскільки різноманітним, глибоким і захоплюючим цей світ може бути!

poster