Відродження книжкових презентацій

07.02.2019

Переглядів: 773

http://chytay-ua.com/

У 2018 році діти стали читати більше і серйозніше ставитися до вибору книжок. Тож щоб продемонструвати різноманіття книжкової літератури, полегшити вибір та познайомити читачів з новинками, виникає необхідність нових форматів книжкових презентацій. Книжкові презентації – своєрідний місточок, за допомогою якого спілкуються автори й читачі. Які існують презентації та чому вони популярні серед читачів? Ми вирішили поспілкуватися із PR менеджеркою дитячої літератури видавництва "Ранок"  Ольгою Шкрьогал та дізнатися всі подробиці.

За її словами, на разі існує багато нових форматів книжкових презентацій, які є відкритими для відвідування як любителями, так і спеціалістами книжкового бізнесу. Такі заходи це не тільки можливість придбати літературну новинку та знайти нові захоплення, а й шанс поспілкуватися з авторами, ілюстраторами та видавцями, дізнатися історію створення книги, прийняти участь в обговореннях та майстер-класах. Тож для знайомства з книжковими новинками сьогодні можна обрати найбільш цікавий для Вас формат презентації.

Зіркові
Зірки українського шоу-бізнесу полюбляють не тільки самі читати, але й пропагують читання серед дорослих та дітей. Чудово, коли видавництва та зіркові діячі мають однакове бажання просувати культуру читання, адже саме зірки на даний час є найбільш активними інфлюенсерами. Гарним прикладом такого заходу є презентація серії книг «Зірки PRO» на Книжковому Арсеналі. Під час заходу шоумен Олександр Педан прочитав власну книгу цієї серії - «Пан Дельфін» та поспілкувався з усіма книгочитаками. За його словами «Зірки PRO» - це мікс інстаграму та вікіпедії. Це книги, які мають важливий соціальний меседж: зберегти природу та знизити найбільш актуальні загрози для нашої планети.

Інтерактивні
Презентації, на яких гості заходу такі ж активні, як і спікери. До прикладу, на презентації «Героїв Олімпу» від популярного автора Ріка Ріордана на Форумі видавців, читачі завітали на власний стендап. Вони відчули себе головним героєм та розказали, яким би було їхнє життя, якби вони були Персі Джексоном – напівкровкою.

Експертні
Заходи, які проводять спеціалісти, що не є авторами книги, але мають безпосереднє відношення до теми книги. Гарний досвід роботи був з арт-терапевтом Ганною Щокіною під час презентації серії «Слухай серцем».  Психолог читала разом із дітлахами книжки серії, проводила ігри, навчила сприймати власні емоції та розказала, як вони впливають на наші взаємини.

Онлайн
Однією з місій видавництва «Ранок» є пропаганда читання. Для знайомства читачів з книгами видавництво використовує такий формат презентацій, який дозволяє зібрати дітей із окремих куточків всієї України й залучити їх до читання. Це онлайн-презентації. Найбільш активно онлайн-презентації проводилися під час промоції книг серії «Читальня», на якій автори та ілюстратори читали книжки, розглядали ілюстрації, спілкувалися з учасниками.

Локальні
Презентації, які проводяться, так би мовити, на території читачів. Якщо згадати останній досвід, то Олександр Драган, автор книги «Найкраща в світі фіранка», відвідував кілька бібліотек Одеси. Зустрічі пройшли у легкій та веселій атмосфері: автор разом із учнями почитали твір, посміялись, пофантазували… Такі книжкові презентації на сьогодні є дуже популярними, оскільки можна зробити справжнє маленьке диво: зібратися авторами, редакторами, ілюстраторами та порадувати дітей, завітавши до них у школи та бібліотеки.

Отже сьогодні пропонується безліч форматів книжкових презентацій та вигадуються нові, які чудово задовольняють потреби читацької аудиторії в пошуку книжкових новинок. До речі, видавництво «Ранок» обіцяє, що у наступному році обов’язково здивує читачів чимось новеньким – новими книжками й новими презентаціями!

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster