"Львів. Пані. Панянки": Нерозгадані таємниці знаних львів’янок

24.02.2019

Переглядів: 1533

http://chytay-ua.com/

Випробування випадають на долю кожної людини, незалежно від того, чи живеш у сучасному, а чи в довоєнному Львові. Кожна жінка, як тоді, так і тепер, прагне найбажанішого – кохати, бути коханою, бути успішною, створювати сімейний затишок. Однак, чи все складається так, як омріяла? Чи доведеться приймати суворі несподіванки долі, кидати виклик обставинам, щоб всупереч усьому змінювати себе, своє місце у світі, а наскільки вдало – це вже залишити на розсуд історії та прийдешніх поколінь.

10 оповідань, життєвих історій про успіхи та невдачі, про плани та мрії, зустрічі та розлуки, надію та відчай, біль та короткі, але настільки життєдайні миттєвості щастя. Усе це збірка оповідань "Львів. Пані. Панянки" від авторок Львівського жіночого літературного клубу.

Коли читач перегортає останню сторінку книжки, то залишається відчуття нерозгаданої таємниці, так хочеться, аби подібних історій було більше і книга мала продовження. 

Після прочитання виникає бажання дізнатися більше про життя історичної особи чи творчої особистості, про яку йдеться в оповіданні. 

Оповідання Тетяни Белімової "Невідісланий лист примадонні" - зворушлива історія нерозділеного кохання пароха Лісницького до видатної оперної співачки Соломії Крушельницької; про тернистий шлях до слави та нелегкий вибір між коханням до найжаданішої володарки серця і обітницею служити богові.

Кожен текст збірки відкриває для читача нову грань таланту чи життєвого шляху особистості, про яку, наче й багато написано, відомо, але водночас, читач так мало знає про оте потаємне, найсокровенніше.  

Письменниці висвітлюють маловідомі факти, подробиці із життя видатних жінок, які жили, творили, переживали, відчували у нашому місті.         

Світлана Горбань в оповіданні "Зірка та лев, або лицедійка" пише про життєвий та творчий шлях Марії Заньковецької.         

Оповідання Наталії Лапіної "Таємниця синьої бороди" - про життя акторки Геді Кіслер - дружини збройного магната Фрідріха Мандля. Читаючи оповідання, мимоволі виникають паралелі із сучасними багатіями. Та сама розкіш, дорогі курорти, замки, модний одяг, звані гостини, зв'язки, монополія на ведення бізнесу. "Збройна імперія Мандля охоплювала кілька країн, він мав заводи в Голландії та Польщі.... Завдяки дружнім стосункам з Муссоліні мав фактичну монополію на поставки патронів до Італії, засобів протиповітряної оборони для режиму Хорті в Угорщині, продавав зброю Гітлеру та Сталіну. Більшість із цих оборудок були незаконними чи не зовсім законними, але це не завадило Фрідріху Мандлю у 1935 р. стати депутатом парламенту й головою Асоціації промисловості Нижньої Австрії                                "      

На мою думку, наведена цитата підтверджує істину про те, що епохи змінюються, а люди, на жаль, ні.    

Любов Долик в оповіданні "Гілка розквітлого бозу" описує перипетії невблаганної долі Олени Степанів - першої жінки, яка боролася за волю України у лавах Українських січових стрільців, педагога, науковця, громадську діячку.

В оповіданні Анни Хоми "Шаленство її мрій" йдеться про лікарку Софію Окуневську, яка стала першою жінкою в Австро-Угорщині, що склала іспит на вступ до університету, а згодом - захистила докторську дисертацію.

Особливо незвичним в плані композиції є оповідання Наталки Ліщинської "Пісня з минулого", тому що героїня - сучасна дівчина Катерина вважає своє життя "нудьгою фіолетовою" і прагне за допомогою спеціальної комп'ютерної програми "приміряти" долю Катерини Рубчак - акторки театру Франка. Через якийсь час, детальніше дізнавшись про трагічні моменти долі Катерини Рубчак, її сучасна тезка інакше сприймає власне життя, в її серці зароджується вдячність за те, що вона має і робить. В оповіданні є ненав`язливий виховний момент, який спонукає замислитися про цінність життя, незважаючи на всі проблеми, з якими стикаємося щодня.

В оповіданні Анастасії Нікуліної "Від щастя не вмирають" основною є думка про те, що "доки б'ється серце, доти ми в змозі змінити долю" і людина завжди робить вибір, адже не приймати рішення і залишити ситуацію без змін – це теж чийсь вибір. Наскільки такий вибір правильний – покаже майбуття.

Із оповідання Уляни Дудок "Цукерочка" ви дізнаєтеся про внесок глави Української греко-католицької церкви митрополита Андрея Шептицького у розвиток "лічництва", культури та меценатства на благо нашого народу та вільного майбутнього України.

Оповідання Олени Черніньки "Любов і чар мандрівної літавки" сподобається усім, хто любить мандри і не боїться ризикнути заради власного щастя, як це зробила мандрівниця, редакторка, фотохудожниця Софія Яблонська. Видатна українка мешкає з коханим чоловіком у далекому Китаї, прославляє батьківщину своїм талантом.

Завершує збірку оповідання Ніки Нікалео "Червоний мак на Монте-Касіно" про останню подорож до рідного Львова Ірени Андерс (в дівоцтві - Ірини Яросевич) - польської естрадної співачки українського походження.  

Кожне оповідання збірки - це щемлива історія сильної жінки, яка наважується кинути виклик обставинам, суспільним нормам. Героїні наполегливо та відчайдушно борються за своє право бути успішною, залишаючись при цьому жінкою - ніжною, тендітною, слабкою.

Львів у книзі - це не лише тло, на якому відбуваються всі драматичні історичні події, а й місто, що пахне корицею, кавою, шоколадом... і десь у затишній кав'ярні, можливо, саме зараз хтось очікує на зустріч закоханого серця, яка змінює все.

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster