Герман Гессе "Паломництво в країну Сходу"

18.01.2016

Переглядів: 2076

http://chytay-ua.com/

"Паломництво в країну Сходу" книга, що потребує особливого прочитання. Її просто так не порадиш. Тому що це оповідання написане для всіх і не для всіх одночасно. Кожна сторінка тексту заворожує, але щоб повною мірою насолодитися письмом, це повинна бути не перша книга Германа Гессе, яку ви читаєте. Так як в сюжеті можна зустріти героїв попередніх творів. Це невелике оповідання навіює затишок старих бібліотек, де читач насолоджується запахом паперової книги та захоплюється витонченим стилем Гессе.

Автор, використовуючи свій талант, відправляє вас у подорож. Це незвичайна мандрівка для якої не потрібно відкривати візи, бронювати готелі чи купувати авіаквитки. Такі мандрівки здійснюються у затишку улюбленого місця, в холодну пору мандрувати вам допоможуть плед та ароматний чай. Якщо ви вмієте смакувати текст, любите мріяти та маєте хорошу фантазію. Тоді ви зможете слідом за вказівками Германа Гессе відправитися у цю незвичайну подорож крізь уяву, фантазію, життєвий досвід та сторінки раніше прочитаних книг.

Герман Гессе є прискіпливим і уважним до деталей. Це письменник, що навчився приховувати музику в прозі. Поетичність та мелодійність рядків втрачається через переклад, однак не втрачається магія слова, що зачаровує читача. «Паломництво в країну Сходу» є одним із пізніх творів німецького письменника. З першої сторінки Гессе як чарівник забирає вас з собою в незвичну подорож.

Осіння меланхолія бере в свій полон, коли читаєш це оповідання. Все більше втекти від реальності дозволяє повільний розвиток сюжету доповнений приємними художніми дрібничками, коли кожен рядок, кожне речення, кожне слово дарують неймовірну насолоду. А кожна буква цього оповідання повільно наближає до чогось великого. Істина як завжди поруч між рядків. Однак вона утікає крізь щілини між пальцями так само, як реальність стає ілюзорною на сторінках цього оповідання.

Читати «Паломництво в країну Сходу» - це те саме, що сидіти на березі ріки з власним alterego, вести неквапно цікаву бесіду і спостерігати як тече ріка. У своєму співбесіднику відкривати себе самого, у плинності течії бачити сенс життя. Відчувати як через один діалог пройде все життя. Назву книги з німецької «Die Morgenlandfahrt», можна перекласти інакше, як «Мандрівка в ранкову країну». Весь час допоки ви читаєте книгу, допоки ведете внутрішній діалог з автором вас освітлює ніжне ранкове сонце. В перші миті коли розсіюється пітьма, а світанок робить світ навколо прозорим, ви стаєте співучасником паломництва, що в лавах таємного Ордену здійснює головний герой книги Г. Г. (імя головного героя скорочення імені письменника).

Паломництво – це випробування віри, сталева міцність надії та беззаперечна відданість ідеї. В цю дорогу вирушають досвідчені мандрівники, ті хто готові зустрітися з Платоном, Моцартом та Піфагором, ті хто вже знайомі з Сітхартхою та Гольдмундом. Щоб подорожувати в лавах Ордену потрібно завжди залишатися учнем. Тут вже не так важливі географічні кордони чи часові рамки. Це мандрівка крізь час і простір.

Гессе дає можливість віднайти свою дорогу самостійно. Це оповідання нічого не навязує, ні до чого не закликає, воно змінить вас рівно на стільки, як того бажаєте ви самі. Головний герой оповідання Г. Г. здійснює дві мандрівки: в середину самого себе та за межі власного «Я». А за вами, як за читачем, залишається найголовніше знайти в цій книзі скарб, що приховав між рядками саме для вас, один з найкращих письменників європейської літератури – Герман Гессе. 

Підтримати проект

poster