Галина Ткачук "Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака"

04.11.2019

Переглядів: 1890

http://chytay-ua.com/

Багато маленьких знайок мріють хоча б на мить опинитися на землях стародавньої України й відчути себе її жителями. Але машину часу ще не винайшли. Що ж їм робити?  На щастя, сьогодні існують такі дитячі письменниці, які можуть втілити цю мрію, розповівши цікаві казкові історії про життя стародавніх народів та їхні незвичайні пригоди.

Саме такою письменницею стала Галина Ткачук, володарка першої премії Всеукраїнського конкурсу за найкращі твори для дітей «Золотий лелека». ЇЇ книжки перекладають польською, німецькою і навіть сербською мовами. Письменниця зізнається, що особливу прихильність вона має до білок, тому головною героїнею нової книжки «Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака» (видавництво «Ранок») стала саме ця пухнаста тваринка. Під час написання цієї чарівної історії Галина Ткачук здійснила незвичайну «мандрівку часом». А зацікавить вона дітлахів, які хотіли б дізнатися, що за магічні речі відбувалися на теренах України багато років тому і які загадкові мешканці населяли її землі. 

За сюжетом казки у стародавньому Києві жила дівчинка з незвичайним ім’ям Квасоля. Особливістю дівчинки було те, що вона вміла перекидатися на білку, за що її й прозвали білкулакою. Інші ж жителі Києва також вміли перетворюватися на різних тварин і птахів, чаклувати та варити незвичайні зілля.  Усі вони жили у мирі й злагоді, доки у місті не з’явився невловимий злодій – Опівнічний Пожирака – який кожної ночі крав їжу в мешканців міста. Тато Квасолі, відьмак Буряк, вирішив приготувати чарівне зілля, яке відлякає ненажеру і врятує киян. Але інгредієнти виявились досить рідкісними. Тому Квасоля та її бузиновий чоловічок Патикослав вирішили відправитись у небезпечну подорож химерними околицями Києва, аби знайти все необхідне і врятувати улюблене місто. 

Білка Квасоля познайомить дітлахів із князівським чаклуном Фавстом, який звів собі гніздо на дереві. Розповість про малинових Оббирунів, які з давніх-давен варили смачне варення. Також малеча дізнається про ящірку, яка набирається сонячної енергії, як батарейка. А потім розгадають разом із білкою детективні загадки, зустрінуться із чарівним Їжетягом та Драбомислом – першою в Києві драбиною-детективом.  

Читаючи книгу, діти знайдуть загадкові мапи стародавнього Києва, які допоможуть мандрувати разом з Квасолею та її другом околицями міста. А яскраві ілюстрації, якими наповнені сторінки книги, дозволять познайомитись ближче з кожним із головних героїв та дізнатися про маршрутку Київ-Фастів, яка нагадує сучасний транспорт. Також малеча прочитає історію виникнення першої гривні. І можливо, саме вашій дитині пощастить знайти ту монету, якою розплатилася Квасоля в маршрутці понад тисячу років тому.

Книга «Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака» познайомить малечу з давнім Києвом, про який не говориться в жодній книзі з історії України, і його чарівними мешканцями, що жодного дня не можуть прожити без пригод. 

poster