Даґ Ейстейн Ендшьо "Секс і релігія"

21.10.2019

Переглядів: 1130

http://chytay-ua.com/

Вміння поєднувати – річ, яка вимагає неабиякої майстерності. Книги про секс, наприклад, привертають до себе багато уваги, книги про релігію – менше. Книга про ці дві речі, які присутні у житті більшої частини людства, не може не привернути уваги хоча б тому, що всіх зацікавить: а як же воно там поєднується? 

Та слід пам’ятати, що «Секс і релігія» – це науково-філософська праця Даґа Ейстейна Ендшьо, написана на основі досліджень протягом не одного року та зі списком джерел, що не вмістився й на десятьох сторінках книги (з усіх 304), виданої у 2017 році завдяки спільній праці видавництва Анетти Антоненко та видавництва «Ніка-Центр».  

Розділ "Переднє слово" відкриває видання, але таке розташування вміщеної в ньому інформації – точно мінус: там містяться спойлери щодо контенту, пояснюються певні речі, які не є зрозумілими поза контекстом книги, тож доцільніше було б розмістити цю частину наприкінці. Наприклад, там розповідається, що у кількох випадках автор не гребує й можливістю перекрутити деякі факти на користь власних слів або ж гіперболізувати те, що відбувалось. 

Ще зі вступу Ендшьо говорить, що у сексу і релігії доволі цікаві та заплутані стосунки. До того ж, у кожної віри своє ставлення до інтиму. А якщо релігія ділиться на кілька течій, то навіть їх ставлення може бути кардинально протилежним! 

Якщо розглядати весь зміст книги, то найкраще описує його фраза на обкладинці "від балу цноти до благословенної гомосексуальності". Як мінімум тому,  що після прочитання можна дізнатись, що справді існували бали цноти,  де незаміжні дівчатка танцювали зі своїми батьками/дядьками, оскільки не мали права до заміжжя танцювати з іншими чоловіками, а у японському буддизмі в давнину гомосексуальність вважалась благословенням.

Інформація поділена ґрунтовно – розглянуті як погляди основних релігій (християнства, ісламу, буддизму, іудаїзму), так і їхніх течій чи окремі дрібні релігії африканських та австралійських корінних мешканців. Ознайомлення з проблематикою йде поступово, адже навіть уявлення про те, що входить до поняття “секс”, у кожної релігії своє. Відштовхуючись від цього, стає зрозумілим, чому в одній релігії усіляко засуджують гомосексуальність, а в іншій – навпаки, гетеросексуальність. Як описувався інтим у різних міфологіях (адже боги ж якось народжували дітей?) та те, як проводились релігійні обряди, де секс був невід’ємною частиною власне дійства.  

Автор дуже любить повторювати сказану раніше інформацію, але це в більшості є даниною жанру – філософія вимагає наведення аргументів і контраргументів (у даному випадку це різні погляди релігій на одну й ту ж проблему), а потім – відкритий підсумовуючий висновок, у якому коротко перераховується все вище згадане. 

У книзі такий спосіб викладу матеріалу застосовується цікаво - у хронології самої книги, де у вступі автор анонсує кожен розділ, а у висновку підсумовує та потім вдруге зберігає таку послідовність щодо кожного розділу. 

«Секс і релігія» важко читається через об’ємний фактаж, це не той варіант, який швидко “проковтується” споживачем. Даґ Ейстейн Ендшьо родом з Норвегії,  що чітко простежується у книжці, оскільки він у кожному розділі наприкінці обов'язково пише декілька абзаців про те, як ставляться до того чи іншого виду сексу релігійні течії в його власній країні. 

Ще один момент: слід не забувати про те, що вся інформація, подана у книзі, була актуальна на момент її створення, тобто вона не завжди відповідає дійсності. Тож здебільшого ця книга не просто філософська, вона історико-філософська.

Власне, я раджу її читати лише тим, хто вже знайомий з літературою такого жанру та манерою її викладу, або ж дуже зацікавлений у предметі оповіді та готовий читати книгу не 1-2 дні, а кілька тижнів. У протилежному випадку на читача може очікувати розчарування, адже це точно не научпоп, де головна мета книги – читач. Тут головна мета – власне книга та інформація, в ній уміщена, незалежно від читача. 

poster