Кріс Гедфілд "Посібник астронавта з життя на Землі"

18.12.2019

Переглядів: 2053

http://chytay-ua.com/

На титулці цієї книжки — блискавка Зіґі Стардаста. 

Я не міг пройти повз.

На відміну від багатьох авторів науково-популярної літератури, Кріс Гедфілд набув своєї слави не серед профільних дослідників — всесвітню відомість принесли йому 44 мільйони прихильників Девіда Бові. Річ у тім, що Кріс записав перший у світі музичний кліп у космосі з власним виконанням Space Oddity і вже майже наздогнав оригінальну версію за кількістю переглядів на YouTube. Кавер встиг почути і сам Чоловік, Що Впав На Землю — власне, зйомки почали за його згоди. 

Ця книжка багато в чому зобов’язана «Космічному Диву»: шалена популярність кліпу допомогла залучити широку авдиторію до теми астронавтики. Ось як про це пише сам Кріс: «Еван хотів, аби я зробив ще дещо — зняв перший в історії музичний відеокліп у космосі. Він хотів, щоб я заспівав Space Oddity Девіда Бові. Еван запропонував це невдовзі після мого прибуття на МКС і [підготував усе заздалегідь]. Це відео, запевняв він мене, відкриє для нас ринок. Те, що насправді людей цікавлять інші люди, він зрозумів із самого початку. Саме демонстрація людству Міжнародної космічної станції захопила уяву суспільства та заохотила мільйони людей продовжувати дивитися освітні відеоролики ККА».

«Посібник астронавта з життя на Землі» поєднує текстовий лекторій зі щоденником: наприклад, описуючи тренування, через які проходять усі космонавти, Гедфілд розповідає особисту історію про те, як майже позбувся — точніше, відштовхнув на околиці свідомості — страху перед смертю. Наприкінці дев’яностих загибель через пожежу на станції все ще лишалась потенційною небезпекою, тож перед польотом кожний член екіпажу мав пройти через імітацію «аварійної ситуації», по-людськи — імітацію власної смерті.  Або через історію про «не ту кнопку» вчить звертати увагу на дрібниці, що можуть стати фатальними. Чи розкриває особливості психічного стану астронавта після повернення на Землю, що виглядає аж надто схоже на повернення вояки з фронту. 

Космічна станція втілює те відчуття, яким захоплюється Кріс Гедфілд й на якому будується весь текст книжки: відчуття зв’язку між крихітною Землею та величним безмежжям Всесвіту. Попри те, що там, нагорі, світоглядні розбіги нікуди не зникають — наприклад, росіяни святкують 9 травня і через це стається досить цікава оказія, — команда відчуває виняткову функцію бази і також «заражається» цією трансцендентністю. 

Насправді «Посібник» — це книжка про Велику втечу. Через прості й нехитрі факти Гедфілд розкриває минущість усього земного і зізнається, що по-справжньому закохався у Землю лише коли покинув її поверхню. Одним зі своїх найбільших досягнень у житті він вважає причал, що його звів разом з сусідом неподалік від свого будинку. Зараз Кріс разом із сином подорожує світом і знімає освітні тревелвлоґи для свого YouTube каналу Rare Earth.  Як пише сам автор, «спустившись одними кар’єрними сходинками [астронавта], я можу здійнятись іншими».

Важливі речі нерідко проявляються лише на відстані. Неможливо побачити вигадливі форми, яких набувають хмари, коли летиш посеред них. Так само і «Посібник астронавта з життя на Землі» розповідає про людство, спостерігаючи за ним з орбіти. Невідомо, чи існувало колись життя на Марсі, але тут, на Землі, воно є, тут і зараз — і цей простий факт має значно більшу вагу, ніж ми звикли вважати. 

Книжку переклав Олександр Гончар, видало видавництво «Жорж».

 

Титульне фото – вигляд Землі з Міжнародної космічної станції, сайт NASA 

poster