Самостійне читання змалечку: чи можливо це?

02.03.2020

Переглядів: 1561

http://chytay-ua.com/

Дбайливі батьки знають, щоб побажати гарних снів, або розповісти щось повчальне, чи то просто заспокоїти малечу - потрібно читати книжки. Проте, далеко не всі знають, з якого віку дитина може самостійно зацікавитись читанням і чи можливо це взагалі. 

Кожна дитина має свій темп розвитку й свої захоплення. Та психологи стверджують, що від того, як батьки займаються з дітьми, як проводять разом з ними час та що читають, залежить як дитина буде сприймати навколишній світ, як розвиватиметься, які вподобання матиме та з якого віку почне проявляти інтерес до самостійного читання. Простіше кажучи: батьки + правильно підібрані книги = всебічно розвинена дитина, яка любить читати змалку

Тож як обрати книгу?

У кожен період розвитку малеча має свої вікові особливості. Згідно з ними й створюються книжки. Тож для кожного віку є своя книга:

0+   До року це книги, які мають мінімум тексту та максимум ілюстрацій. Картинки - яскраві та великі, без дрібних деталей - щоб не відволікати малечу. Книга може містити розповіді, віршики чи просто самі ілюстрації. Ось, як серія «Контрастна книжка для немовляти» (вид-во «Ранок»). Вона створена спеціально для розвитку і координації зору малечі за спеціальною методикою Сесіль Лупан і Сари Брюер.

1+    З року вже можна читати малечі на ніч. Гарно підійдуть казки, розповіді, чи віршики, які можна буде перечитувати багацько разів. Знову ж таки, коротенькі за обсягом, але вже з більш різноманітними ілюстраціями. Тут в нагоді стануть «Книжка з доріжкою» (вид-во «Ранок»). Вони містять милозвучні віршики та тактильні елементи, які допомагають розвивати дрібну моторику.

2+    З двох років, на основі попередніх, вже починаються формуватися дитячі читацькі уподобання. Тож можна назвати цей рік відповідальним. Тексти стають трішки більшими за обсягом, але легкими для сприйняття. Ілюстрації наповнюються новими деталями. А сама книга стає більш пізнавальною. На прикладі можемо розглянути серію «Дізнайся хто» (вид-во «Ранок»). Книжка «Найвищий в Африці» познайомить малечу з жителями Африки та розповість хто ж з них найвищий. «Найменший у лісі» проведе дітлахів лісовими стежками, де вони зустрінуться з різноманітними лісовими героями та дізнаються хто ж з них найменший. Крім того, розповідь написана у пригодницькому форматі. Тож малеча з задоволенням порине яскравими сторінками незвичних пригод, які ще й навчать допомагати один одному та не залишати в біді. Саме оформлення книг також привертає увагу. Воно починається від найменшої сторінки до найбільшої.Такий формат сторінок перегортати дітям набагато легше.

3+    У цьому віці картинки ще продовжують відігравати значну роль у читацькому житті малечі. Вони повинні бути яскравими й емоційними. Текст гармонійно поєднуватися з ілюстраціями та доповнювати їх змістом і сенсом. Актуальними в 3 рочки є книжки-картинки. Окрім того, що вони мають яскраві малюнки великого формату, вони ще й допомагають пояснити дорослі й подекуди важкі теми дитячою мовою. Починаючи, наприклад, від того, що робити, коли забув про день народження матусі («Їжачок і кленовий листок» вид-во «Ранок») чи як реагувати, коли батьки живуть окремо («Мамонт» вид-во «Ранок») та закінчуючи, майстер-класами як вірити у свої сили та як боротися зі своїми страхами («Маленький лицар» вид-во «Ранок»). Такі книги допомагають розвивати емоційний інтелект, завдяки якому малеча знатиме, що таке емоції, які вони бувають та що з ними робити.

4+    Приблизно з 4 років дітлахи починають розрізняти букви та склади. Також формуються перші навички читання. Розвиток організму малечі вже дозволяє запам’ятовувати інформацію. Тож, освоївши, алфавіт й звуки, дітки можуть складати з букв склади, а з них - слова. Саме з цього моменту й може проявитися «цікавинка» в очах малечі до самостійного читання. Отже, підходити до вибору книги потрібно відповідально. Почати можна з улюбленої книжки дитини. Адже вона вже гарно знає її, тому буде не лише вільно робити перші кроки у світ читання, а й цікаво. Для малечі прочитати самостійно улюблену історію, казку чи то віршик - це справжній подвиг. Це, мабуть, як для скелелаза підкорити найвищу точку світу - Еверест. Так, так. До речі, книги «Найменший у лісі» та «Найвищий в Африці» також гарно підходять для читання дітьми. Адже в них текст маленький за обсягом та легкий для сприйняття. Це не відлякує та допомагає захопитися книгою. Ілюстрації гармонійно переплітаються з розповіддю та доповнюють її. Це також слугує великим +.

5+    А в цей вік уже розпочинається активна підготовка до школи. Тож при виборі книг є де «розгулятися». Якщо ж ви націлені на розвиток шкільних навичок: правильно тримати ручку, виводити перші цифри та букви, обчислювати в межах 10 чи навіть розпочати вивчати англійську мову, то робіть це в ігровій формі, щоб малечу захопило, а не навпаки. Можете скористатися методикою індивідуального розвитку KUMON. Вони розроблені з урахуванням потреб дітлахів і їх вікових особливостей та допоможуть вдосконалити й відточити всі потрібні навички для школи. Та не забувайте підготовку до школи чергувати й з фаном. Бажаєте в веселій формі познайомити малечу з іншими країнами, правил поведінки в літаку та розширити її кругозір? Тоді в нагоді стане серія «Котик Отто». До того ж, він навчить протилежним значенням (антонімам) та допоможе розвивати логіку, увагу й уяву. Якщо ж бажаєте привити любов до вічного, навчити таким поняттям, як «добро», «взаємодопомога», «щедрість» та просто почитати перед сном, то візьміть «Класику в ілюстраціях». Вона і навчить, і заспокоїть.

Тож, малеча може проявити цікавість до самостійного читання навіть і в 4 рочки. Та для цього батькам потрібно змалечку прищепити любов до книги. Але робити це потрібно обережно і правильно підбираючи книги. І так, крок за кроком, книжка за книжкою і проходить перше знайомство дітвори зі світом самостійного читання. Також книга допомагає малечі пізнати світ через яскраві ілюстрації, інтерактивні елементи та неймовірні пригоди, а це, у свою чергу, стає поштовхом до цікавого самостійного читання.

Читайте також: Галина Ткачук "Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака"

poster