Соломія Зеленська "Сповідь священика"

23.03.2020

Переглядів: 1604

http://chytay-ua.com/

Соломія Зеленська «Сповідь священика» — К:, «Базилік», 2020— 263 ст.

Люди так часто не цінують того, що мають, до моменту, коли втрачають це: кохання, вірність, сім`ю, дружбу, стосунки. Чи можна пробачити зраду? Мінливість творчої слави, творча криза актриси, письменника, таємниці душі чоловіка та жінки, те, про що ми так часто боїмося зізнатися навіть собі. Ось такими є основні теми психологічного роману Соломії Зеленської «Сповідь священика».

У романі є дві головні сюжетні лінії, події яких розгортаються паралельно і, на перший погляд, зовсім не пов`язані. Однак, лише вкінці роману долі персонажів перетинаються. Письменниця, таким чином, тримає увагу читача в напрузі до останньої сторінки. 

Одна сюжетна лінія написана від імені чоловіка – успішного, відомого письменника Олекси Зварича. Через свої численні зради він розлучається з дружиною Орисею. Письменниця глибоко аналізує причини чоловічої зради.

«Мій внутрішній хазяїн, моє богорівне его тішилося, упиваючись тою своєю вигаданою неперевершеністю. Я відчував себе королем, лідером, імператором! А Лідія була моєю полоненою жінкою, котра схиляла свою чорняву голівку переді мною, перед моїм талантом, готова з радістю виконати будь-яку мою примху, не боячись при цьому принизити себе. Саме це притягувало мене до неї, адже Орися в ті часи не спроможна була дарувати мені таку увагу».

І вже через кілька рядків письменниця спонукає читача спробувати зрозуміти жінку, що понад усе прагнула підтримки чоловіка. Олекса часто поринає в роздуми і все ж прагне зрозуміти дружину. 

«Орися, молода мати, поринула з головою в піклування за дитиною та хатні клопоти. Петрик, до того ж, постійно хворів, і, коли я приходив, Орися була настільки знеможена, що нікого й нічого не бачила, та й не хотіла бачити. Вона навіть не прочитала мого щойно спеченого роману.

Дружина не мала змоги та й бажання виходити кудись у світ. Вона говорила мені почасту: «Олексо, якби мені оце впасти на ліжко і заснути на тиждень. Це є найбільшим моїм бажанням!

Я не впізнавав дружини. Навіть не здогадувався, що заміжжя чи народження дитини може так змінити жінку.».

Цілу низку важливих соціальних тем письменниця осмислює у своєму романі. А саме: шлюб з іноземцем, пошуки жіночого щастя за межами країни, пошук слави та визнання за кордоном, втеча від чоловіка, через його, почасти, деспотичне ставлення.

Друга сюжетна лінія написана від імені жінки, колись відомої в Україні акторки театру Меланії Зеленської, яка шукає кращої долі у Німеччині. Чи знайде жінка щастя за межами рідної країни?...

Не розкриватиму всієї інтриги сюжету, а лише скажу, що авторка дуже часто ставить питання, які є дилемою та потребують вибору, а такий вибір кожна людина робить для себе сама. Як от, наприклад: творчість, успіх і слава чи турбота про власних дітей, котрим так бракує материнської любові та ніжності.

В книзі натхненно використано художній прийом «написання роману в романі», адже персонаж Олекса Зварич під впливом позитивних чи негативних подій, що трапляються у його житті, пише романи, а режисер Йосип Забар – сценарії театральних вистав.

Тема стосунків у сім`ї є провідною на сторінках роману. Письменниця аналізує особливості психології стосунків між людьми: чоловіком та дружиною, коханцем та коханкою, матір`ю та сином, невісткою та свекрухою.

«Сповідь священика» буде цікаво прочитати тим, хто прагне краще зрозуміти психологію чоловічої та жіночої душі, відкрити для себе складний та суперечливий внутрішній світ митця, творчої особистості.  У романі дуже натхненно змальовано весь спектр та вир почуттів, емоцій. Читач відчує на сторінках книги кохання, пристрасть, інтимну близькість двох людей, що є чимось значно більшим, аніж поєднання тіл заради насолоди.

Нова пристрасна закоханість так часто потрібна митцеві для досягнення творчих злетів, здобутків, але чи стане це справжніми цінностями, заради яких варто прожити життя?...

Можливо, справжнє щастя зовсім поруч, варто лише його помітити у шаленій гонитві за славою, грошима чи успіхом. 

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster