Улюблені книги: Антоніна Хижняк

10.07.2020

Переглядів: 1528

http://chytay-ua.com/

Фото: Olga Zakrevska
Епоха Великого Карантину елегантною рученькою в гумовій рукавичці зламала всі наші літньо-відпусткові плани… Зате змусила пильним оком оглянути помешкання, дізнатися 101 спосіб приготування спаржі, сильно збагатила мемно-словниковий запас і приліпила всіх до екранів.

Якщо побутовим символом періоду відмінених турів і фестивалів стали вимиті вікна, фешн трендом – дизайнерські маски, а фільмом карантину – «Зараження», то в плані телевізійному – «Спіймати Кайдаша», серіалу, створеного компанією «ПроКіно» для каналу СТБ. Сценаристкою та шоуранеркою проєкту є Наталка Ворожбит, а сюжет оснований на повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я».

Кайдаш з Кайдашихою, Лаврін з Мелашкою та Карпо з Мотрею за місяць стали найвпізнаванішими персонажами української літератури, героїв серіалу цитують в розмовах, а багато хто завдяки Ворожбит і Ко взагалі вперше дізнався про існування «Кайдашевої сім’ї».   

Антоніна Хижняк, випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого, про повість Нечуя-Левицького знала безперечно! А тепер майже кожен знає її, виконавицю ролі Мотрі.

Хоча насправді український теле- і кіноглядач щонайменше з голосом Тоні вже знайомий. Антоніна Хижняк не лише знімається, а й є акторкою дубляжу. Вона – офіційний український голос Дейзі Рідлі (так-так, це Мотря каже знамените «Рей. Рей Скайвокер») та Алісії Вікандер.

А ще Антоніна Хижняк виховує сина, кицю Кусю (бо кусається), ділиться корисними порадами та лайфхаками в Інстаграмі, знімається, озвучує і розповідає про свої улюблені книги!

БЛІЦІНТЕРВ’Ю

Книга: паперова чи електронна?  Якщо книга цікава, то немає різниці, в якому вона форматі.

Книга, з якою асоціюєш себе.  Не задумувалась ніколи над цим. 

Книги, котрі читати НЕ будеш.  Якесь типове графоманство. Чи примітивне чтиво без душі.

Недочитані книги: «Шантарам». А взагалі їх купа. Мабуть, все перечитаю, як на пенсію вийду.

Особистість, котра надихає:  Ілон Маск, Стів Джобс.

Музика, що створює настрій:  Hardkiss, Один в Каное.

Фільм, що вразив:  «Інтерстеллар», «Фонтан», «Початок» (з ді Капріо), «Меланхолія».

Найвдаліша екранізація:  «Гордість та упередження» (з Кірою Найтлі).

Життєве кредо:  Per asperа ad astra («Через терні до зірок»).

Даніель Дефо «Робінзон Крузо» 

Одна з перших книг в дитинстві, яку прочитала «взахльоб». Пам’ятаю, як ховалась з ліхтариком під ковдрою (бо мама 300 разів вже сказала лягати спасти), очі злипалися, а я не могла відірватись.

Джек Лондон «Біле ікло»

Теж дуже давній спогад, але від того не менш емоційний. Пам’ятаю, як плакала і перечитувала знову і знову найщемливіші уривки. Такий собі дитячий мазохізм.

Деніел Кіз «Квіти для Елджернона»

Ця книга сколихнула серця мільйонів. І моє – не виняток. Її ви точно дочитаєте до кінця.

Марія Матіос «Солодка Даруся»

Одна з найщемливіших книжок за останні 10 років. Довго перебувала під враженням. Навіть зараз комок у горлі стоїть. Написана українкою для українців.

Слава Курилов «Сам в океані»

Це документальна історія про втечу з Радянського Союзу, де обдарована людина не могла реалізувати себе. Талановитий океанолог вирушає в круїз і поблизу Філіппін робить відчайдушний крок – стрибає з корабля в океан. 3 дні без їжі і води, сам в океані. Книга водночас захоплює, надихає і разом з тим жахає. Як країна може довести людей до таких відчайдушних кроків?

До речі, кліп гурту Антитіла «Там, де ми є» знято за мотивами «Сам в океані»

Ерік Берн «Ігри, в які грають люди»

Книга допомагає проаналізувати нюанси поведінки, позбавитись стереотипів у спілкуванні й дає розуміння сутності людських вчинків. 

Взагалі люблю психологію, автобіографічні книжки і фільми, пригодницькі, науково-фантастичні. Зараз золотий час для читачів, не треба нікуди йти, все є в Інтернеті тут і зараз. Вважаю всесвітню павутину дуже потужним інструментом, і тільки від вас залежить як ви ним скористаєтесь.

Читайте також: Улюблені книги: Остап Українець

Підтримати проект