Найкращі екранізації книг Стівена Кінґа

04.09.2020

Переглядів: 1598

http://chytay-ua.com/

Його називають королем жахів, генієм, продуманим стратегом, писакою масмаркетного сміття. За його книгами знімали режисери Девід Кепп, Стенлі Кубрик, Френк Дарабонт. А у фільмах знімалися такі актори, як Джонні Депп, Меттью Девід Мак-Конегі, Джуліанн Мур, Морган Фрімен, Шеллі Дювалл, Джек Ніколсон, Том Генкс, Кеті Бейтс... 

Стівен Кінг – письменник, який видав понад 200 творів і не збирається зупинятися на досягнутому. Більшість з його книг стають бестселерами. Їх радо купують люди та отримують задоволення від прочитаного.

Я є його фанатом і вважаю Кінга надзвичайно талановитим письменником. Більшість з усього, що прочитала із написаного Стівеном, мені сподобалося. Є деякі книги, які я вважаю просто не можна було випускати. Але це всього лишень моя скромна думка.

За книгами Стівена Кінга зняли багато фільмів і серіалів. Деякі з них завоювали статуетки і любов глядачів. А інші пройшли повз увагою людей, ба навіть потрапили під шквальну критику. 

Читаючи коментарі письменника щодо провальних екранізацій, можна зробити висновок, що його мало хвилює думка критиків і невдоволених глядачів. Будучи Стівеном Кінгом, можна собі таке дозволити. 

Окрім того, що я прочитала близько 40 книг письменника, я ще й передивилася майже всі екранізації. Тому вирішила скласти список успішних і провальних фільмів, серіалів за мотивами книг Кінга. 

Будучи його фанатом уже 15 років, маю на це право:)

«1408» (2007 рік)

Сюжет такий – письменник пише книгу про надзвичайні явища та полтергейста в готелі. За сенсацією він їде в готель “Дельфін”, де за свідченнями очевидців відбуваються дивні речі. Майк Енслін не вірить в усе це й збирається викрити обман. Також він цинік, скептик і алкоголік. 

Він не вірить, що у номері “…живе саме зло”. Найцікавіше починається тоді, коли за письменником закриваються двері, і він залишається сам у номері. 

Джон К'юсак ідеально передав через камеру усі внутрішні переживання письменника. Його міміка, жестикуляція, гра на мене справили надзвичайне враження. Кожен його жест був доцільний саме в цю мить. Вважаю його одним із найкращих акторів. А у цьому фільмі він зіграв просто геніально.

Звичайно ж окрема подяка режисеру Майклу Гафстрему і усім сценаристам фільму, серед яких сам Стівен Кінг.

«Гра Джеральда»

Люблю Кінга за його вміння подати найпростіші ситуації як надзвичайну психологічну драму. 

Здавалося б буденна ситуація: сімейна пара вирішила розважитися в заміському будинку. Наручники, віддаленість від людей. Кохання і довіра. Але це був би не Кінг, якби не сталося чогось дивного. Чоловік помирає, а жінка залишається прикутою до ліжка. Отака от “приємна ситуація”.

2017 року режисер Майк Фленеган знімає фільм «Гра Джеральда». Склалися усі карти – Стівен Кінг, режисер і актори, які маловідомі, але саме в цьому фільмі впоралися з поставленою режисером задачею.

Порада – під час перегляду фільму нічого не їжте.

«Касл-Рок» (1 сезон)

Американський телесеріал, знятий на розповідях Стівена Кінга. Перший сезон вийшов у 2018 році. Дія відбувається у вигаданому Кінгом містечку Касл-Рок. 

Серіал мені сподобався тим, що в ньому блискуче передана атмосфера розповідей Кінга. Ось це в’язке відчуття страху і небезпеки, яке не покидає ні на хвилинку під час перегляду. Це дуже круто. Адже дивлячись щось, що було зняте за мотивами книги Кінга, очікуєш сплеску емоцій.

Окрема подяка композитору серіалу Томасу Ньюману. Ці мелодії - це щось з чимось.

А тож операторам. Картинка просто супер. І звичайно ж актори серіалу. Андре Холланд і Білл Скашгорд відіграли свої ролі на всі 100 відсотків. 

А от другий сезон мені не сподобався. Взагалі. Навіть Білл Скашгорд його не врятував. 

«1922» (2017 рік)

До цього фільму жахів спочатку ставилася досить скептично. Я не прихильник Netflix, нічого не чула про режисера Зака Гілдітча, та й головний актор Томас Джейн мені не сподобався в фільмі «Ловець снів». Це ще одна екранізація книг Кінга. Книга одна із мої улюблених. Чого не можу сказати про фільм. 

Тому я не очікувала нічого особливого від кінострічки "1922", адже дуже люблю повісті з книги «Повна темрява. Без зірок», і була переконана, що вдало їх ніхто не зможе екранізувати.

Як же приємно помилятися. Я переглянула прекрасний фільм. Екранізація чудова. Дотримано усіх правил Кінга – страшно, страшно і ще раз страшно. Обожнюю, коли фільми нічим не гірші за книжки.

А тепер декілька слів про мій топ найгірших екранізацій книг Кінга.

В мене їх всього дві. Це телесеріал «Під куполом» і фільм «Темна вежа».

«Під куполом» - я осилила 5 серій і вирішила не травмувати свій мозок. Це просто катастрофа, а не серіал. Якесь дешеве підліткове кіно, яке зняте, аби було. Ні ідеї (окрім того, що зняте за книгою Кінга), ні картинки. Та й гра акторів бажає кращого. 

Порада – не гайте даремно свій час на цей серіал.

«Темна вежа» – розчарування 2017 року. Цей фільм не врятував ні Макконехі, ні місто Нью-Йорк, ні підтримка Стівена Кінга.

Порада - навіть не думайте його дивитися.