Пйотр Соха «Бджоли»

08.12.2020

Переглядів: 776

http://chytay-ua.com/

2018 року у видавництві «Час майстрів» вийшла друком неймовірна і дуже захоплива книга Пйотра Сохи  (з авторськими ілюстраціями)  під назвою «Бджоли», у перекладі з польської Василя Сагана. На сайті видавництва є такі гарні слова: «Дайте нашим дітям книги – і ви дасте їм крила». Ця книга виправдовує це висловлювання повністю ... Перше ,чим особливо вражає видання –то це своїм розміром. Майже гігантське книжкове диво,яке так і проситься до рук, із креативною, дещо кумедною обкладинкою, яка дуже запам'ятовується. Далі папір: сторінки досить цупкі. Наступна сходинка сприйняття – ілюстрації, які у книзі на першому місці: цікаві, чудові та інформативні. А текст,який поданий внизу кожної сторінки, гармонійно доповнює малюнки. Інформації у книзі є достатньо для того, аби пізнати всю, чи, може, лише часткову таїну світу бджіл, їхнього побуту, вподобань, і такого цікавого та енергійного життя.

Виявляється, бджоли ще з тих часів, що й динозаври! А це близько 120 млн років минуло! Книга може здатися навіть фантастичною у всіх сенсах цього слова. Наприклад, як вам такий факт: «величезні очі по боках голови бджіл мають тисячі (!) маленьких очок, а поміж тих– ще троє малих очей. На ногах бджіл трудівниць є спеціальні щіточки, якими бджола вичісує квітковий пилок із волосків на своєму тілі...». А нате майже курйозну ситуацію: «найлегше живеться трутням, їхня місія полягає лише в тому, аби запліднити матку». Але! Після вдалого запліднення трутні помирають. Інші живуть трохи довше, але недовго, бо бджоли-робітниці просто викидають їх зі свого вулика. Отака нещасна доля трутнів-ледарів. Матка ж бджоли- трудівниці виробляє понад дві тисячі яєць щодня. У книзі є детальний опис та роз'яснення будови бджоли, вулика, одягу бджоляра. І все це не так просто, як може здатися нам, пересічних незнавцям бджільництва. Багато ми всі чули і знаємо про користь бджіл, їх працелюбність, знаємо прислів'я з цього приводу, але ця книга відкриває перед читачем бджолу і її неповторно- цікавий світ з усіх боків, занурює спостерігача в усі закапелки і розказує,напевно, про усі таємниці.

Важко переоцінити значення бджіл-трудівниць для життя нашої планети, адже, як зазначено в книзі, завдяки цим комахам ми споживаємо не лише плоди дерев: слив, груш, яблук, черешень, кавунів, вишень, а й перець, огірки. Маємо дякувати бджолам і за одяг, який носимо, бо затяті робітниці запилюють також квітки бавовника, з пуху якого роблять волокна для джинсу та футболок. Щоразу дивуєшся під час читання винахідливості і вірністю цих комах. «Дивовижна вірність квітам є лише у бджіл» –збиратися біля чогось одного, і лише потім йти далі. А чого варті їх танці, які допомагають іншим бджолам, бо показують їм куди летіти за нектаром. А ті танці є в них різні. Багато сказано в книжці і про шану до бджіл. Єгиптяни дуже культивували цих комах, а мед для них був справжнім делікатесом. Сам Зевс малим споживав багато меду. Ще читача неодмінно вразять види вуликів, їх так багато: від найпростіших – до сучасних. Колись навіть використовували для бджільництва глиняний посуд. Дивовижний факт , що існують вулики фігурні, і така колекція навіть зберігається в одному польському музеї. Як ви думаєте, скільки може вийти меду з цілого футбольного поля, засадженого материнкою? Небагато - немало , а 10 слоїків на кожного гравця, ще й з надлишком! А чи знали ви,що найгіркіший мед – це мигдалевий? Але це не заважає тому, аби до Каліфорнії приїздили тисячі бджолиних сімей для його збору. Звісно, у книзі є і про маточне молочко( як же без цього?), яке, як всі запевняють, є цілющим( хоч, це не доведено), бджолиний віск, прополіс, а ще є про ведмедів, бджолоїдок, і всяку цікаву всячину. Тому видання буде цікаве і дітям, і батька , і усім,хто любить природу. Тут є навіть про вулики на дахах, бджіл- роботів , про квіти, які запрошують комах на побачення, а справжнім любителям медку прийдеться до смаку та споглядання барвисте різноманіття видів меду. Тут вам і традиційний липовий, а також гречаний, акацієвий, помаранчевий, ріпаковий, чебрецевий, евкаліптовий, вербовий, кизиловий, малиновий, кульбабовий, гірчичний, конюшиновий, і зовсім несподівані: лавандовий, розмариновий,цибулевий,майорановий, анісовий...Перелік не повний, звісно. «До найдорожчих у світі належить мед мануки – куща, що росте у Новій Зеландії: за півкілограмовий системи треба заплатити понад 1500 гривень!» Чому питний мед можна пити лише після 18 років, який спеціальний одяг у свого господаря влаштовує прискіпливих бджіл, де живуть найагресивніші бджоли, скільки нектару може перенести у своєму зобику бджола, що таке біоніка та ще багато - багато всілякої цікавизни ви можете дізнатися,якщо вас випаде нагода і справжнє щастя потримати в руках і почитати цю неймовірну книгу.  Після такого читання, здається, виростаєш інтелектуально, а ще– дістаєш крила – і хочеш летіти, як та непосидюча бджола, десь до найкрасивішої та найароматнішої квітки, за цілющим та солодким медком.

P.S. Цю книгу мені ще й пощастило виграти у розіграші,який проводило видавництво на своїй сторінці у фейсбуці. Я дуже щаслива бути власницею такої новинки-справжнього книжкового скарбу.

Ірина Садула

Вчитель української мови та літератури, книголюб

author photo
poster