Другий етап. Читай з OVO: другий тиждень

08.02.2021

Переглядів: 598

http://chytay-ua.com/

Пропонуємо підсумки нового тижня другого етапу челенджу «Читай з OVO», який триватиме до 28 лютого 2021.

Проєкт, заснований Літературною агенцією OVO для промоції читання спільно з Читай, покликаний привернути увагу читачів до книжок сучасних авторів.

За умовами челенджу, учасники, які напишуть відгуки на 3 запропоновані книжки у визначений часовий проміжок, матимуть змогу виграти 1200 грн за один чи навіть 3600 грн за три відгуки з обов'язковими хештегами: #Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo та назви книги/автора.

Книги другого етапу челенджу:

  1. «Інша Марія», Ганна Городецька (видавництво «Дім Химер»);
  2. «Орден Місяця»,Богдан Савлюк (видавництво «ТаТиШо»);
  3. «Русла Зап'ясть», Ольга Ольхова (видавництво «Саміт-книга»).

Читай, традиційно, щотижня публікує на своїх сторінках читацькі відгуки.

Світлана Ткаченко

Відгук на роман «Інша Марія» Ганни Городецької вид. Дім Химер (2020)

#читаю_наше #читай_з_ovo #читайки

Ганна Городецька

За жанром це фентезі з двома гілками сюжетної канви. Одна – про створення й «становлення» молодої відьми в сільському українському антуражі, інша – міське фентезі про київські місця сили з центром у Софії Київській.

За формою це розважальна книга, м’який кишеньковий покетбук, проте післясмак від прочитання триває трохи довше, ніж саме читання, вочевидь, акумулюючи відповіді на запити пропорційно глибині особистого тла з дотичної тематики.

Написано дуже обережно, дуже чутливо, по-жіночому, якимось внутрішнім світом героїні, яка й сама ще не опанувала своїх сил і можливостей, не кажучи вже про усвідомлення власних цілей. Бачиться, що мету й автентику взаємодії, правил існування цього прихованого світу читач має додумати за своїм власним розумінням.

Жодного релігійного контексту трактування київських святинь роман не передбачає, і це надає обнадійливої конотації, позаяк трансформація нашої цивілізації набуває прискорення. Ми не знаємо, куди рухаємося, не відчуваємо в собі сили для чогось певного, розвиваємося і топчемося на місці водночас. Десь так почувається героїня – як шмат м’яса у крижаній ополонці.

Завжди вважала, що справжнє колективне підсвідоме найкраще спостерігати у простих масових художніх історіях, ніж у аналітичних філософських дослідженнях. Перші або знаходять відгук у читача, мають продовження і аналоги, і значить відтворюють істинний стан речей, або ні. Другі доступні лише вузькому колу науковців, подеколи заводячи авторів та читачів у глухі кути, такі собі речі в собі у режимі інтроспекції, і лише на тривалому часовому проміжку видно їх світоглядну роль.

За останні пару місяців в мене це третя українська белетристична книга 2020 року видання, яка має і в назві, і у головному задумі звернення до образу Діви Марії. Щось відбувається у нашому ментальному й культурному повітрі, що ця сакральна постать виринає на рівнях «поминанія всує». Просимо допомоги чи допомагаємо, тобто беремо на себе активну роль творця/творчині Києва, нації, України?.. Для авторки, здається, питання відкрите. Для мене теж.

Viktoriya Ma

Чи бачили ви Софіївський собор з такого ракурсу? Чи дивилися на свої захоплення, як на напрямок розвиток власного бізнесу? Я от тримаю в руках нашу 3-тю дитинку в @lit_agency_ovo  роман «Інша Марія» від @gannagorodetska і розумію, що це така невимовна радість бачити, як твої зусилля перетворюються в продукт культури, що хочеться рухатися далі попри всі труднощі.

А ви почитайте і подивитеся на зовсім іншу Софію!!! А ще можете і участь  в челенджі #читай_з_ovo  взяти! #літератураякбізнес

myroslava_pingvin

Яка вона, сучасна українська відьма?⠀

У книжці чергуються дві історії Марії - життя у Києві і становлення її як відьми у сільській хаті баби Марії. Ми мало знаємо про неї до: дівчина приїхала разом з групою студентів, щоб записувати спогади літніх людей. Випила води з криниці біля старого дому на хуторі - і її доля змінилася. Тут не спадкова відьма, яка все змалку бачила і вчилася. Взагалі, у книжці небагато про те, як Марія здобувала знання.

Багато місця у романі займає Софійський собор, але мотиви Марії ми не дізнаємося до самого фіналу. Інтрига збереглася чудово.⠀

Не менш реалістично зображені різного рангу чиновники і начальники, і їхнє ставлення до історичних цінностей. Неймовірний талант гарно говорити і нічого не сказати нагадав мені багатьох державних діячів.⠀

Поведінка Марії з нахабним багатієм викликала захоплення, але загалом ставлення відьми до чоловіків здалося трохи незрозумілим, поки все розкрилося вкінці.

Читання буде легшим, якщо трохи прочитати про Софію Київську, яка виявилася досить важливим персонажем книжки. Мені допомогли знання з "Дива" Загребельного.

Книжка тримає у напрузі аж до фіналу, але мені хотілося б більше деталей, більше про навчання і нові здібності Марії. Якщо не знати її мотивів, то її поведінка - лиш питання без відповідей. Чому вона робить те і те? Не дізнаєшся, поки не дочитаєш, але я люблю, коли автор підкидає хибні версії. Це моя суб'єктивна забаганка.

Але атмосфера у романі чудова: насичена, магічна, темна. Відчуваєш загадку, небезпеку. Сильні емоції вона викликає.

Рекомендую любителям фентезі, Києва і відьом.

#іншамарія #городецька#читаю_химерне2#читайки #вигравай_з_ovo

Читайте також: Другий етап. Читай з OVO: перший тиждень

helena.haidak

Відьомський роман, події якого відбуваються у сучасному Києві. Повноцінне міське фентезі, в яке легко повірити. Можна пройтися тими ж вулицями – побачити все на власні очі. Мабуть, ще довго, прогулюючись центром, мені на думку буде спадати «Інша Марія» - дебютний роман Ганни Городецької @gannagorodetska @chimeraspublisher

Студентка Марія, яка випадково чи ні, перейняла силу старої відьми із покинутого хутора, влаштовується на роботу у Софію Київську. Для чого і скільки там Марій, ми дізнаємося лише наприкінці роману.

Події розгортаються паралельно. Розділ про Марію, яка підбирається до Софії, розділ про Марію, яка живе на хуторі. Невидимі червоні нитки з’єднують дійство. Тягнуться через роки Києва, струмлять вулицями, розказують історію. З минулого у майбутнє.

Всі архітектурні описи та історичні факти правдиві. Київ, як на мене, виступає не просто тлом, а повноцінним персонажем.

Київ, який закохує в себе, змінює людей, зцілює. Можливо саме з тих причин, що описані у романі. Енергетична ось тримає докупи нитки – долі.

Відьми тут теж досить реальні. Вони не літають на мітлах, не роблять взагалі нічого такого надзвичайного. Ті відьми всього-на-всього викачують яєчком, заварюють якісь чаї-настоянки, додають у напої кров для привороту. В них легко повірити.

Єдиний недолік роману – його розмір. Він дуже швидко скінчився. Я прочитала книжку за один вечір. Персонажі зображені великими мазками. Та цього достатньо, щоб побачити всіх цілком.

Залишився довгий посмак. Роздуми про Київ, про іншу Марію, про речі й людей, що виявляться не такими, як на перший погляд. Про відьом, які живуть серед нас.

Може, ваша сусідка теж відьма? Чоловіка приворожила, а ніхто не й здогадується…

І, до речі, з яким відчуттям ви заходите до церков у центрі Києва?

#hhelena_books #іншамарія #дімхимер #книги #читайукраїнською #читай_з_Ovo #читайки #вигравай_з_ovo

Viktoria Gnypa

Ганна Городецька Інша Марія

Якщо чесно, коли я отримала книжку, то трохи розчарувалась. Бо це маленька книжуля формату блокнотика, з чималеньким шрифтом. Ну що можна розказати в форматі повісті?

АЛЕ я помилялась. Бо історія вийшла цілісна і повнокровна. Перше, що ви повинні знати - це не міське фентезі, а скоріше магічний реалізм (місцями дуже таки моторошний магічний реалізм). Друге, забудьте все, що ви мали необережність читати про київських відьом, тут цього не буде (жодних мітл і Лисих гір).

В кожному з нас десь глибоко в середині живе архаїчний страх, щось, що лишилось від наших далеких предків, щось що змушує ворушитись волосся на потилиці, а шкіру вкриватись сиротами. Саме до цього глибинного і говорить Ганна Городецька.

Вона говорить про оті всі страшилки, які ми чули в дитинстві. Ні, прямо нам ніхто про це не говорив, але ми чули уривки дорослих розмов про похорони і те, як вберегтись від відьми, і про вкрадене молоко і про те, що відьма може приворожити будь-якого чоловіка аж до смерті, і про те, що коли відьма помирає, то потрібно розкривати дах будинку. Все це оживає на сторінках цієї книжки і виглядає достобіса реально.

Я зараз свідомо жодного слова не говорю про сюжет, бо проспойлерити цю книжку надзвичайно просто. Натомість хочу передати атмосферу.

Місцями читати було може й не страшно, але некомфортно так точно (ще й читала вночі). В останнє щось таке відчувала, коли читала “Вія” Гоголя.

#Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster