Стратегії читання на всі випадки життя

22.02.2021

Переглядів: 1032

http://chytay-ua.com/

Стратегії або підходи до читання залежать від мети, з якою ви читаєте. Читаєте для отримання інформації, щоб розважитися, для роботи чи для того, аби допомогти своїм дітям? Давайте коротко розглянемо всі ці різні стратегії читання.

Стратегія читання для дітей

Якщо ви розробляєте стратегію читання для своїх дітей, враховуйте наступне:  

1.  Вибирайте книги, що  відповідають їхньому віку.  Якщо книга вам не цікава, ймовірно, вона не зацікавить і дітей. Якщо вони достатньо дорослі, дозвольте їм вибирати  книги самостійно.

2.  Ніколи не обирайте книги, в яких з дітьми говорять зверхньо. Автор повинен вміти спілкуватися зі своїм читачем, перебуваючи на його рівні.  Книги, в яких надто прагнуть повчати, можуть бути нудними.  Історія повинна бути цікавою.  К.С.  Льюїс був майстром в тому, що він називав «вислизання мимо пильних драконів». Інакше кажучи, будь-які моральні уроки мають випливати з історії природним чином, історія не повинна спеціально придумуватися для того, аби навчити дітей, як слід  робити.

3.  Встановіть час для читання разом з дитиною щодня чи щотижня.  Навіть дітям старшого шкільного віку часто подобається, коли їм читають, або вони з задоволенням читають з вами по черзі. Це може стати веселим проведенням часу разом для батьків та дітей. Якщо діти середнього чи старшого шкільного віку, можна виділити час для читання всією сім'єю.  Вимкніть телевізор та комп'ютер. Увімкніть легку музику, поки кожен читає про себе свої улюблені книги.  Бажано завжди читати в один і той же час, кожен день або в конкретний день тижня, якщо це,звісно, можливо.

4.  Примусити дітей читати книги, які вони «повинні» читати в школі, досить складно, навіть якщо вони цікаві. Особливо складно, якщо книги нудні. Головне питання – це зміна ставлення до читання. Дотримання наведеного вище правила щодо часу для читання може допомогти створити настрій. Також ставте питання, які можуть викликати у дітей інтерес: хто головні герої книги? Які вони? Ви знаєте когось, схожого на них?  Як ви думаєте, що станеться далі? Що б ви зробили, якби це трапилося з вами? Така практика обговорення книги  допомагає покращити  розуміння прочитаного.

5.  Якщо обов'язкове читання набридло, поясніть дитині, що певні речі в житті просто необхідно зробити. Вибачте, але це доконаний та неупереджений факт. Багато сучасних вчителів намагаються зробити все «кумедним», вважаючи, що це кращий спосіб навчання.  Задоволення – це добре, але не все дає задоволення. Таке життя!  Іноді читання важливого матеріалу вимагає самодисципліни, і кожен успішна людина повинна стати самодисциплінованою. Проілюструйте самодисципліну в житті людей, які цікавлять вашу дитини. Ключ – це ставлення. Візьміть щось нецікаве для читання,  творчо опрацюйте, зробіть якомога цікавішим та доведіть до кінця.

6.  Звичайно, якщо читання книги не є необхідністю, не змушуйте її дочитувати.  Просто переходьте до чогось цікавого. І не дивуйтеся, якщо стиль читання вашої дитини відрізняється від вашого. Деякі люди читають по одній книзі за раз, у інших завжди є три або чотири початі книги, і їм пощастило, якщо вони дочитаю хоча б одну!  Справа в тому, щоб отримувати задоволення і вчитися.

Стратегія читання для розваги

Якщо ви розробляєте стратегію читання для власної розваги, візьміть до уваги наступне:

1.  Знайдіть час тільки для себе.  Вимкніть телевізор.  Розслабтеся. Візьміть свій улюблений напій та зручний стілець. Вимикайте телефон! Далеко не всі справи настільки важливі, що не можуть зачекати.  

2.  Знайти час завжди проблема. Носіть з собою книгу, куди б ви не пішли (або цілу бібліотеку на мобільному телефоні!). Очікування  в черзі на прийом до лікаря, дітей після школи чи багато інших місць, де трапляються затримки – очікувані і несподівані – може бути забавним, а не розчаровувати.

Стратегія читання для інформації

Якщо ви розробляєте план читання з метою отримання  інформації, для навчання в середній школі чи для роботи, не зайвим буде врахувати таке:

1.  Почніть з вибіркового перегляду статті або розділу книги. У деяких випадках ви можете переглянути всю книгу побіжно. Це дозволяє отримати загальне уявлення про інформацію в книзі. Якщо це все, що вам потрібно, можете на цьому зупинитися.  Якщо вам потрібна детальніша інформація, поверніться та прочитайте потрібні розділи.

2.  Виділяйте ключові речення та факти. Це допоможе вам зосередитися та запам'ятати деталі, а також спрощує пошук фактів, якщо вони знадобляться пізніше.  Немає нічого гіршого, ніж необхідність знайти потрібну цитату в 500-сторінковій книзі і не згадати, де це було! Виділення дозволяє швидко сканувати сторінки в пошуках інформації, яку ви шукаєте.

Щоб виділення було ефективним, його слід робити вибірково.  Якщо все виділити, то ця справа стане даремною. Виберіть справді важливі твердження, цікаві факти або предмети, які захочете використовувати пізніше. Якщо можете опустити декілька слів з речення і при цьому зберегти його зміст, продовжуйте та виділяйте лише основне. Виділення або підкреслення змушує розум зосередитися на тому, що ви читаєте.  «Блукаючий» розум може стати проблемою, коли ви намагаєтеся засвоїти інформацію.  Виділення допомагає зосередити увагу. Завдяки цим додатковим зусиллям ваше розуміння матеріалу також покращиться.

3.  Якщо книга належить вам і має широкі поля, не бійтеся робити нотатки. Якщо у вас немає книги або ви робите великі замітки, приготуйте блокнот, щоб записувати свої думки. Завжди краще записувати їх відразу, ніж відкладати на потім.  Використовуйте стільки деталей, скільки вам потрібно, щоб нагадати собі про свої ідеї.

4.  Якщо вам потрібно щось запам'ятати, хороша стратегія читання – читати вголос, якщо ви перебуваєте в такому місці, де можете це робити. Слухання того, що ви читаєте, переводить ваш розум на інший рівень, збільшує увагу до матеріалу та допомагає краще запам'ятати прочитане.

5.  Будьте  допитливими. Ставте  питання. Погоджуєтеся або не погоджуєтеся з автором? Чи є інформація, яку ви хотіли б знати, але вона не подана в книзі? Чому герой так сказав? Чим більше ви задієте свій розум, тим більше запам'ятаєте.

6.  Обов'язково враховуйте контекст сказаного. Цитувати автора поза контекстом –  несправедливо. Нездатність звернути увагу на цю стратегію читання завдала багато шкоди і непорозуміння. Залежно від типу книги, яку ви читаєте, також може бути важливо враховувати стиль та голос автора. Він серйозний чи іронічний? Одне і те ж речення може мати абсолютно різні значення  залежно від контексту і голосу.  Звертайте на це увагу!

7. Нарешті, не бійтеся використовувати глосарії і словники для будь-яких слів, яких ви не знаєте. Не здогадуйтеся. Додатковий час, який ви витратите, буде винагороджено більш глибоким розумінням теми, яка вам потрібна.

Джерело

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster