Чому читання важливе?

01.03.2021

Переглядів: 7998

http://chytay-ua.com/

Час від часу люди задаються питанням, чому так важливо читати.  Здається, є багато інших речей, які можна зробити у вільний час.  Читання важливо з різних причин.  Розглянемо деякі з цих фундаментальних причин.

Важливо розуміти, що проблеми з вкрай важливими навичками читання не є ознакою низького інтелекту. Наприклад, Джон Коркоран, який написав книгу «Учитель, який не вмів читати», - дуже розумна людина. Він закінчив середню школу і коледж, став популярним учителем у середній школі, а потім - успішним бізнесменом, але все ж не був пристрасним читачем. Багато дуже розумних людей не завжди є пристрасними прихильниками читання книг;  хоча при правильному навчанні більшість людей можуть навчитися читати легко та  швидко.

Отже, якщо така людина, як Джон Коркоран, може домогтися успіху, не читаючи, то чому читання важливо? Читачеві дійсно слід прочитати історію пана Коркорана, щоб зрозуміти сором, самотність та страх, які  він відчув до того, як навчився читати. Він зміг домогтися успіху, незважаючи на цей серйозний недолік, тому що був людиною розумною, здібною, вельми рішучою. Однак, нездатність читати робить життя нецікавим, а професійну діяльність – менш ефективною та приємною.

Чому читання важливе?

1.  Читання має фундаментальне значення для функціонування в сучасному суспільстві. Багато дорослих людей у деяких країнах світу не вміють читати достатньо добре, щоб розуміти інструкції на флаконах з ліками. Ця думка лякає. Без навичок читання неможливо заповнити документи без сторонньої допомоги, важко читати дорожні або попереджувальні знаки. Навіть використання географічної карти стає проблемою. Повсякденна діяльність, яку багато людей вважають звичною, стає причиною розчарування, гніву та страху.

2.  Читання – вкрай важливий навик для пошуку хорошої роботи. Для багатьох добре оплачуваних вакансій читання просто необхідне як частина службової діяльності. Є звіти та службові записки, які потрібно прочитати та відповісти на них. Погані навички читання збільшують час, що знадобиться для сприйняття та реакції в процесі виконання своєї професійної діяльності. Без хороших навичок читання та розуміння людина обмежена в своїй діяльності та професійних можливостях.

3.  Читання важливе, тому що воно розвиває розум. Мозок – це м'яз і для його розвитку потрібна практика. Розуміння написаного – це один із шляхів розвитку розумових здібностей. Навчання маленьких дітей читанню допомагає їм розвивати мовні навички. Це також допомагає їм навчитися слухати. Всі хочуть говорити, але мало хто вміє слухати.  

Відсутність навичок слухання може призвести до серйозних непорозумінь, які можуть стати причиною втрати роботи, шлюбу та інших проблем – маленьких і великих. Читання допомагає дітям [і дорослим] зосередитися на тому, що говорять інші.

4.  Чому важливо читати? Так ми відкриваємо для себе нові поняття, знання, інформацію тощо. Книги, журнали і навіть Інтернет – чудові засоби навчання, що потребують вміння читати та розуміти прочитане. Людина, що  вміє читати, може здобути освіту в будь-якій галузі, яка її цікавить. Ми зараз живемо в епоху, коли переповнені інформацією, але читання – це головний спосіб скористатися нею.

5.  Читання розвиває уяву. Телебачення та комп'ютерні ігри мають певне позитивне значення, але вони більше схожі на розваги. Розвага – це не мисленнєва  діяльність. З читанням людина може «подорожувати» в будь-яку точку світу або навіть за його межі! З книгою кожен читач може «стати» королем, авантюристом, принцесою або... можливості безмежні! Люди, які не читають, ніколи не відчувають цього в повній мірі.

6.  Читання розвиває творчі здібності дітей. Читаючи дітям, час від часу зупиняйтеся та питайте їх, що, на їхню думку, буде далі. Заохочуйте їх замислитися над історією. Коли дитина прочитала книгу, запитаєте, чи може вона придумати кращий фінал або щось, що могло б покращити оповідь. Якщо дітям справді сподобалася історія в книжці, запропонуйте їм проілюструвати її власними малюнками або придумати іншу історію з тими ж персонажами.  Розвивайте творчі здібності!

7.  Читання є фактором у формуванні адекватної самооцінки.  Люди, які не читають, часто недооцінюють себе та свої здібності. Часто їм здається, що світ проти них. У людей, які не читають, часто виникає відчуття ізольованості, оскільки інші читають, а вони – ні. 

У дітей, які не читають, можуть бути проблеми з поведінкою та успішністю з предметів в школі, тому що вони не можуть читати достатньо швидко, щоб розуміти матеріал.

8.  Хороші навички читання покращують орфографію та каліграфію. У міру того, як учні вчаться вимовляти букви та слова, орфографію стає простіше вивчити. Також читання допомагає розширити словниковий запас. Читання нових слів допомагає запам'ятовувати їх для подальшого використання.  Спостереження за тим, як слова використовуються в різних контекстах, може допомогти краще зрозуміти використання слова та його значення, а не просто сухі факти зі словника.

9.  Існує стара приказка: «Перо сильніше, ніж меч». Записані ідеї змінили долі людей та народів на краще або гірше. Потік ідей не зупинити. Нам потрібно читати і досліджувати, щоб розвинути хороші ідеї та виявити погані, перш ніж вони принесуть розруху та розчарування. Лише  завдяки  читанню ми зможемо озброїтися в цій нескінченній боротьбі не на життя, а на смерть.

10.  Людьми, що не читають, легше управляти та по-різному маніпулювати їхньою думкою, формувати їхню точку зору на певні ситуації, події. Сила написаних думок та слів, що передані за допомогою читання, є основною причиною, через яку деякі уряди виступають проти вільного та чесного спілкування. Люди, з труднощами в читанні не можуть самостійно досліджувати й думати, а змушені покладатися на те, що їм кажуть.

11.  Нарешті, читання важливе, тому що слова – сказані чи написані – є «цеглинками» життя. Ви буквально є результатом слів, які чули або читали про себе і вірили цим словам. Ким ви станете в майбутньому, буде залежати від слів, в які ви вірите про себе зараз. Люди, сім'ї, стосунки, навіть нації будуються на словах. Замисліться про це!

Джерело

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster