Ґрехет Рубін «Проект щастя»

28.03.2021

Переглядів: 1148

http://chytay-ua.com/

Як стати щасливим? Тисячі книг обіцяють потенційним читачам допомогу у пошуках відповіді на це питання. Багато авторів обіцяють змінити життя тим, хто прочитає їх книги. Ринок дуже швидко реагує на попит. Сьогодні популярно бути успішним, продуктивним та креативним. В наші дні лише й чути про постійне вдосконалення – бути кращим, швидшим. Бути більш конкурентоздатним!

Думаю, що більшість тих, хто любить читати, хоч раз, брав до рук книгу, яка обіцяла кардинально змінити життя. Довколишній світ підказує, що більшість таких книг не досягли поставлених перед ними цілей. Люди не перетворилися на суперефективних роботів, не почали вставати о 5 ранку і продовжують прокрастинувати.

Можливо і в цьому полягає увесь секрет. Мріяти про зміни, запланувати революцію з понеділка, купити книгу, яка надихне до змін, а в підсумку залишити усе як є. Але не все так сумно. Одну важливу справу мотиваційна література таки зробила – показала людям, що є речі, які можна і потрібно змінювати у власному житті. 

Приблизно з такими думками я налаштовувався на читання книги Ґретхен Рубін «Проект щастя». Напевно ж це чергова книга американки, яка втомилася від мегаполіса, в якої депресія і яка через екзотичні духовні практики чи неймовірні подорожі почне змінювати своє життя. Але все виявилося зовсім не так. Американська авторка виявилася дуже класною оповідачкою, яка змогла структуровано і доступно розповісти своє «сторі».

«Проект щастя» - насправді хороша книга, яку можна рекомендувати читати іншим і при цьому бути впевненим, що інша людина в цій книзі почерпне для себе щось корисне.

Що ж відрізняє книгу Ґретхен Рубін від інших їй подібних книг? Я виділив для себе кілька важливих моментів, можливо вони й вам стануть у пригоді:

1. Доступність і зрозумілість

Невже типова історія життя може бути цікавою?. Чоловік, діти, домашні справи, кар’єра, мрії. Дім-робота-дім. Рубін живе буденним життям і це наближає її до звичайного читача. Більшість її думок та проблем дуже схожі до тих, які виникають у людей, які живуть та працюють у різних кінцях світу. У Ґретхен Рубін не було великого потрясіння, вона не мала проблем з наркотиками чи алкоголем, в неї не було депресії. Вона не поїхала медитувати до Індії, а просто наважилася покращити те, що вже має.

2. Не революція, а покрокові зміни

Важливе лише те, що ви робите щодня. Рубін дає маленькі рекомендації, які допоможуть зробити життя кращим. Авторка дуже практична людина і вона не вірить, що можна все змінити в одну мить. Тому її метод – це робота над маленькими деталями, звичками, які робитимуть сірі будні яскравішими. Перестати нарікати; читати ті книги, які дійсно цікаві; навчитися відпочивати; не відкладати на завтра і т. д..

3. Простий метод і структура

Оберіть одну річ, яку ви хочете покращити й працюйте над нею. Обирайте будь-що: наведення порядку в домі, стосунки з близькими, інтелектуальний розвиток і т. д.. У книзі всі зміни поділено на 12 місяців, щоб вистачило на цілий рік. На кожен місяць припадає лише одна деталь, яку потрібно відточувати й покращувати. Кожен здатен створити подібний проект.

4. Поєднання творчого та наукового

«Проект щастя» - це є історія про творчий пошук. Це відповідь світу від сучасної людини, яка перевантажена матеріальним непотребом та надлишковою інформацією. Ґретхен Рубін опрацювала велику кількість наукової літератури, яка пояснює концепт щастя і як до нього підходити більш раціонально.

5. Атмосфера зростання

Одним з невід’ємних атрибутів щастя є відчуття зростання. Тому недоречно відмовляти собі у цьому задоволенні. Нові знання чи новий досвід можуть стати джерелом позитивних емоцій. Можливо ви мріяли взятися за античну філософію і ще не наважилися на це? Чи у вас завжди було бажання засвоїти якусь складну програму на комп’ютері, а руки все не доходили? Пам’ятайте, що кожна така справа, може стати засобом для досягнення щастя і ви ніколи не забудете приємного відчуття підкорення чогось нового.  

6. Велика кількість рекомендацій

Рубін не лише розповідає свою «сторі». Вона ділиться своїм особистим унікальним досвідом, який дійсно є цікавим. Оскільки авторці вдалося реалізувати низку цікавих проектів, зробити кілька важливих змін у житті, на які не так легко наважитися. При цьому вона постійно вказує на джерела звідки черпає інформацію та натхнення. Тому якщо вам сподобається ця книга, у ній ви знайдете посилання на десяток інших цікавих книг, які згодом можуть увійти у ваш список читання.

7. Нагадування про те, що щастя передається іншим

Щаслива людина зробить щасливими інших. Це дуже простий закон, який легко перевірити на власному досвіді. Будуйте міцні соціальні стосунки і будьте гідним прикладом для інших, адже кожна людина може змінити лише себе саму.

Ну і на завершення, дуже цінна порада від Ґретхен Рубін – «наважтеся бути собою». Усі ці правила, методи та підходи повинні служити саме цій меті. «Проект щастя» - це ще одне підтвердження того, що кожна людина може зробити цей світ кращим, почавши з самої себе.

poster