Олександр Михед «Бачити, щоб бути побаченим»

06.05.2021

Переглядів: 905

http://chytay-ua.com/

Нам лінь аналізувати, у нас немає часу розмірковувати і ставити під сумніви факти, нам залишається лише довіряти. Принаймні більшість із нас прийняло саме таку зручну бездумну позицію. Ми безапеляційно віримо ЗМІ, реаліті-шоу, стрімам та людям у соцмережах, навіть не замислюючись над тим, що вони можуть брехати.

Олександр Михед у своїй книжці «Бачити, щоб бути побаченим: реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн» намагається відкрити людям очі. Та навряд у нього це вийде, якщо ми самі цього не забажаємо.

У книжці автор описує історію створення перших реаліті, розповідає про популярні романи, що базуються на відомих телевізійних розважальних проєктах, розглядає психіку людини й розповідає, чому ми ведемо себе під камерами не так, як у реальному житті, перетворюючись на зовсім іншу істоту.

Олександр неодноразово звертає нашу увагу на відомі реаліті – і закордонні, і українські. Наприклад, той самий перший сезон «Холостяка», від якого божеволіли мільйони українців, що губились у здогадках, хто ж буде тією єдиною жінкою. Та все це було вирішено ще на початку проєкту. Людям же лишалось тільки спостерігати, як режисери майстерно грають на їхніх нервах і емоціях.

Не обійшов стороною і книжки Орвелла та Рея Бредбері, які в романах показували наше телевізійне майбутнє. Воно, до речі, вже настало. Ми залежні від телесеріалів, прямих трансляцій та реаліті. Нам потрібно дедалі більше розваг, нами щораз легше маніпулювати. Ми стали маріонетками в руках продюсерів, журналістів і людей, які продають нам емоції. У нас розвинулась емоційна звичка, від якої важко позбутися.

Олександр Михед розповідає про різноманітні хитрощі, якими користуються продюсери телевізійних проєктів, про те, як вони можуть легко за допомогою монтування змінити сенс речей. Автор підмічає важливість відеокамер, але й не забуває говорити, що їх можна використовувати за різним призначенням. Кавомашина з вмонтованою камерою автоматично починає готувати каву, щойно ти до неї підходиш, – цікава розвага, веселий ранішній ритуал, але цю ж кавомашину можна використати як шпигунський пристрій.

Кожна річ на землі здатна поліпшити наше життя чи зруйнувати його. На жаль, нам легше його рознести вщент, ніж намагатись уберегти. І ця книжка підтверджує таку думку.

Кожен з нас бажає слави та грошей. Він марить успіхом, якого вже досягли інші за допомогою камер. Та все це лише частина великої гри і фарсу, у які ми навідріз відмовляємось вірити. 

Олександр Михед у цій книжці не йде війною на ЗМІ й телепередачі. Ні, він просто розповідає про дійсність, не приховуючи темний бік нашого єства, адже за кожною кулісою стоїть людина. Автор часто згадує реаліті «Старший Брат» – ця вистава свого часу захопила весь світ. Автори проєкту робили ставку на психологію героїв, їхню поведінку й абсурдність всього того дійства. І в цей абсурд забажали повірити мільйони людей по всій землі. Ми весь час намагаємось відволіктись від реального життя й жити вигаданим. Тим, у якому ми є богами, що керують долями учасників і впливають на їхнє життя. Цим шляхом небезпечно рухатись, бо щойно робиш неправильний вибір – ти стаєш не потрібним. І той успіх, що був ще вчора, дістається іншим.

Досить бавитися в ігри, час розплющити очі та поглянути на те, що ми зробили з цим світом.

Цілком можливо, ви вже поґуґлили, де придбати цю книжку. І ви не розумієте, навіщо я розповідаю про книжку, наклад якої вже закінчився. Все просто. Ця стаття не лише про книжку, а про нас самих. Про те, як ми сліпо віримо тим, кому не варто було б, та як інформація може впливати на нашу психіку і створювати паніку.

Ця книжка однозначно заслуговує на перевидання, адже тема ще довго буде актуальною. Ми уявляємо себе вершителями доль інших людей, що беруть участь у реаліті. Та ми навіть не уявляємо собі, що саме зараз над нами проводять експеримент, платити за який ми будемо своїм майбутнім.

Не дивіться, не слухайте, не мовчіть – говоріть, думайте та аналізуйте.

Сергій Степаненко

pr-менеджер одного з українських видавництв та книжковий блогер

author photo
poster