Аґата Лот-Іґнацюк «Доба на океані. Як переплисти Атлантику каяком?»

14.06.2021

Переглядів: 904

http://chytay-ua.com/

Александр Доба. Скільком з нас відомо ім’я цього чоловіка? І чи знаємо ми про його досягнення? Коли вперше дізнаєшся про нього, не віриш у те, що таке можливо, а потім, коли розумієш, що це вже факт (більше того, доведений тричі!), то відчуваєш якусь неймовірну силу всередині, силу, яка здатна так вперто рухати вперед лише Людину.

Польський мандрівник, що за своє досягнення здобув титул «Мандрівник року - 2015» за версією журналу National Geographic. Чоловік, що тричі (!) перетнув Атлантичний океан на каяку, а отже самотужки подолав його за допомогою веслування руками. До слова, до експедицій Ал. Доби жодним сміливцям це ще не вдавалося.

Книга «Доба на океані. Як переплисти Атлантику каяком?», що вийшла у видавництві «Апріорі» у 2021 році розповідає про мандрівки Александра Доби. Видання є ілюстроване і розраховане на дітей, однак мушу сказати, що і дорослим читачам (як і мені, зокрема), книга теж може бути цікавою.

«Плавання каяком – це велике задоволення», - пише мандрівник, який здійсним своє перше плавання у 34 роки. З того моменту увесь свій вільний час він проводив, веслуючи. Так, впродовж багатьох років пан Александр подолав близько 80 000 км, до слова, обпливши від крайньої до крайньої точки Польщу, озеро Байкал, найглибше озеро у світі.

Однак навіть ці значні досягнення не залишили чоловіка задоволеним. І у 2010 році він вирушив у свою першу каякову експедицію через Атлантичний океан. Для своєї першої мандрівки Доба вибрав найменшу відстань між двома материками: стартував у Дакарі (Африка) 26 жовтня 2010 року і фінішував у Акарау (Бразилія)  2 лютого 2011 року. Загалом, його мандрівка тривала 98 днів.

Попри фізичну підготовку, експедиції передувала робота над спорудженням самого каяка. Мандрівник придумав проект-схему океанського каяка і звернувся до спеціалістів для його створення. Каяк був 7м завдовжки та 1 м в ширину (у найбільшій його частині) та важив близько 300 кг. Човен мав сонячні батареї, засоби навігації, засоби для переробки солоної води на прісну та ін. Кошти на спорудження каяка та купівлю необхідного провіанту мандрівнику-мрійнику вдалося зібрати за допомогою ЗМІ та благодійників.

Дві інші експедиції через Атлантичний океан мандрівник здійснив у 2013-2014 рр. та у 2017 році. На цей раз він подолав відстань між материками у їхній найбільш віддаленій точці та у холодній північній частині Атлантики.

У ілюстрованому виданні цікаво описано етапи підготовки до мандрівки, життя під час неї у відкритому океані, розповідається про небезпеки та приємні несподіванки, які чекали на Ал. Добу. А ще книга містить у собі навчальну складову, адже тут доступно пояснено технічні терміни, пов’язані з мореплавством,  природні явища та ін. Та найголовніше, вона вчить як і найменших, так і найбільших читачів не боятися ставити перед собою великі цілі, адже здійснити їх цілком реально!

«Найголовніше в житті – це саме життя. Нічого кращого поки що не придумано», - зазначає у одному зі своїх інтерв’ю Александр Доба і мабуть саме це і змусило його, не зважаючи на вік, здійснити найзаповітнішу мрію. Адже повернувшись із своєї третьої атлантичної експедиції каяком він відсвяткував своє 71-річчя.

Читайте також: Ця загадкова Планета

Підтримати проект

Мар’яна Зеленюк

Філолог за освітою, поетеса за покликанням

author photo
poster