Маріанна Павер «Допоможіть!»

17.06.2021

Переглядів: 678

http://chytay-ua.com/

- “Як подолати неспокій та почати жити” - промовила вона, зачитуючи в голос назву добряче заяложеної книжки.
- Ця хороша! - прокоментувала я.
Сара засміялася.
- Та ні, справді, це класика жанру. Вона написана за часів Великої депресії. Я читала її щонайменше тричі.
- Ти читала цю книжку тричі? - перепитала Сара. 
- Так!
- І вважаєш, що вона тобі допомогла.
- Так!
- Виходить ти подолала свій неспокій?
- Ну…

О, як же довго я чекала, щоб хтось написав таку книжку і зекономив мені час!

Напевно для початку потрібно розповісти про мої стосунки з мотиваційними книжками. Це, як іти на побачення з чоловіком, з яким точно нічого путного не вийде, але цікаво ж. Ти приходиш і коли перша хвиля зацікавлення спадає, ти розумієш таки нічого не вийде, краще б дома фільм подивилась. Отак і з мотиваційними книжками. В кращому випадку вони дають мені короткочасний мотиваційний пендель щось робити. В гіршому - кидаю на середині, бо працюючи в рекламі, маркетинг чую за кілометр.

Тож, коли хтось взявся прочитати за мене 12 мотиваційних книжок  (а саме це задумала авторка), то я лише зраділа. При тому, що Маріанна брала книжки, які у всіх на слуху, як от “Секрет” чи “7 звичок високоефективних людей”. За задумом вона мала брати по одній популярній книжці в місяць і 4 тижні жити за її правилами, щоб зрозуміти працює книжка чи ні.

Очікування і реальність 

Беручи книжку, я очікувала чогось максимально критичного, іронічного і не напряжного. На початках так і було я сміялась вголос, коли Маріанна Павер втілювала прописані поради в життя. Але з часом авторка почала все більше мене дратувати своєю інфантильністю і відвертим бажанням втекти від відповідальності за власне життя і добробут у книжки про мотивацію. Словом пошуки “чарівної пігулки” йшли повним ходом. Зазвичай процес прочитання йшов наступним чином: “ой, це якась дурня”, “хм, а в цьому щось є”, “та це ж найкраща книжка у світі”.

По факту, єдині досить цікаві книжки прочитані за рік - це Кейт Нортруп “Гроші: історія кохання”, яка розповідала про те, як керувати своїми фінансами, щоб не залазити в борги. Та авторка дотримувалась цих настанов лише місяць, а потім забила (бо надто важко) і переключилась на наступну книгу у списку.

Друга - це Брене Браун “Надзвичайна відвага” - вона була передостання в році і, за іронією, саме вона авторці допомогла прийняти себе.

З мого боку було два чітких моменти, коли я хотіла кинути книжку, коли прийшов меседж з одного з мотиваційних опусів, “що люди впадають в депресію, бо самі цього хочуть і їм це вигідно” і друга коли наводився приклад, що людина позбулась раку, бо дивилась комедії, бо кожна хвороба має свої рівні вібрації. Але перемогло бажання дізнатись чим же це все закінчиться.

А закінчилось тим, що після року читання авторка загнала себе в депресію, з якої ледь вигребла. Хоча остаточний фінал книжки тут все ж позитивний. Авторка говорить, що в якомусь сенсі мотиваційні книжки допомогли їй подивитись на себе з іншого боку. Особисто я вважаю, що вагомий плюс хіба той, що вони її завели на поріг до психотерапевта.

“Один з аргументів на користь того, що книжки про саморозвиток є гайнуванням часу, твердить: якби бодай якась із цих книжок була дієва, ми купили б собі одну, й на цьому годі - ми зцілилися б! Минулого тижня я завантажила цілих п'ять. Що більше я таких книжок читала, то дужче мені кортіло їх читати. Я постійно думала, що секрет щастя от-от відкриється в наступній книжці, наступній книжці, наступній книжці. Мені й на думку більше не спадало самій шукати відповіді на свої питання.”

“Проте факт залишається фактом: на нашому прагненні самовдосконалюватись побудований цілий бізнес, до того ж великий. Його представники продають те саме, що й компанії з виготовлення одягу, їжі чи алкогольних напоїв - щастя.”

Кому читати?

- Всім тим, хто як і я, скептично ставиться до книжок з категорії “допоможи собі сам”

- Хто хоче відпочити з книжкою і посміятись

- Кому, як і мені лінь, читати всі ці зазначені книжки по саморозвитку.

Кому не читати?

- Тим, хто успішно користується мотиваційними книжками з саморозвитку.

- Підозрюю, що книжка не дуже зайде чоловічій аудиторії, бо написана в форматі щоденника, але можете спробувати.

Читайте хороші книжки, які приносять радість!

Вікторія Гнипа

Автор текстів

author photo
poster