Четвертий етап. Читай з OVO: другий тиждень

06.09.2021

Переглядів: 517

http://chytay-ua.com/

Продовжуємо підбивати підсумки чергового етапу челенджу «Читай з OVO».

Нагадаємо, що проєкт, заснований для промоції читання Літературною агенцією OVO спільно з Читай, покликаний привернути увагу читачів до книжок сучасних авторів.

За умовами челенджу, учасники, які напишуть відгуки на усі 3 запропоновані книжки у визначений часовий проміжок (від 15 липня до 31 серпня), матимуть змогу за рахунок своєї майстерності рецензування виграти 1200 грн за один чи навіть 3600 грн за три відгуки, розміщені у мережі Facebook чи/та Instagram з обов'язковими хештегами: #Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo та назви книги/автора.

Отже, до вашої уваги перелік книг, що беруть участь у четвертому етапі челенджу:

  1. Ігор Опадчий «Твоя»
  2. Роксолана Сьома  «Рефлекс медузи»
  3. Теа Саніна «Танець дикобразів»

Marinawepan

Ігор Опадчий «Твоя»

Видавництво Саміт- книга.

Ця книга про молодого талановитого чоловіка Максима. Який працює директором великого Холдингу.

Макс живе роботою, мабуть тому в нього не має ні сім'ї ні дітей він весь в роботі. Йому завжди везе. Гроші за ним ходять слідом.

Сам чоловік дуже розумний тому йому пропонують взяти участь в одному експерименті. Але що з того всього вийде ніхто не знає.

Навіть і йому не говорять всієї правди. Бо на цей експеримент поставлені великі кошти. Тому він з великим сумнівами погоджується на нього.

А от що з цього вийде, читайте).

В цій книзі описується більше думок героя ніж дій.

Мені здається ця книга більше би підійшла до прикладної літератури.

Тому що, тут автор розбирає, що таке гроші, в якому виді були перші гроші, коли з'явилися металеві, потім паперові гроші і так далі.

Ось декілька цитат, що мене зацікавили:

Не розумієш- спрощуй, поки не дійдеш до простих і зрозумілих речей. Потім поступово повертайся назад- і ти побачиш що в цілому не все так складно.

А якщо ти про щось постійно думаєш, відбувається якась магія - і ти приходиш до нових висновків.

Гроші, що у твоїй кишені вони не твої, тобі належить лише право ними розпоряджатися.

Людина, яка не потребує грошей, це інша людина, вона добріша.

Твоє ЖИТТЯ - це ТВОЯ книга, і якою вона буде, все залежить від тебе

#місяцьчитання з @lira.voropaeva #читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo #твоя #ігоропадчий @lit_agency_ovo #челенджлітніхчитань #челенджлітніхчитань_marinawepan @library_s_k #літературнаабетка2 #літературнаабетка2_marinawepan

Marinawepa

Теа Саніна «Танець дикобразів»

Медіація - це альтернативний спосіб врегулювання конфлікту.

Якось ніч застала дикобразів серед поля. Було холодно, і вони вирішили згуртуватися щоб зігрітися.

Та коли підійшли ближче, відчули уколи голок.

Тож з нову мусили розійтись. І тоді їм стало холодно.

Так вони і тупцялись туди - сюди, аж поки не знайшли відстань, на якій було тепло і не так боляче.

Це про наших головних героїв, Марка і Марію.

До кабінету медіатора Варвари прийшла замучена, залякана молода жінка.

Як виявилося до медіації цю сім'ю змусила звернутися соціальна служба. А сеанси медіації повинні були допомогти розкрутити цей клубок. Клубок- злості, образ, звинувачень і насильства.

В кабінеті у Варвари і адвоката Дмитра, вони повинні були залагодити всі конфлікти і досягти якоїсь гармонії у відносинах.

Цю родину, Марка і Марію пов'язує тільки донька Агата, яку вони не могли поділити і яка цю сім'ю ще тримає в купці. Із-за якої розгорілося це все багаття.

В книзі зачеплена одвічна проблема.

Він насильник вона жертва.

От чому жінки над якими знущаються не можуть все кинути і піти від ката?

А тому, що вони бояться, що буде потім...

Вони звикли жити одним життям а тут треба вирватися зі звичних умов, ідти працювати, думати де заробити, думати де і як жити. А як це зробити якщо вони того не вміють, тому вони і терплять, бо бояться полишити тепле і налагоджене місце навіть хай і з тим катом.

Книга вроді не велика, але після прочитання в голові з'явилися рій думок.

Вона не читається скоро, тут треба думати, можливо щось переосмислити. Бо кожна людина по різному сприймає ту чи іншу ситуацію в житті.

До речі я так і не пристала не на чій бік.

Вони обоє не праві, кожен зі свого боку. Він одного хотів, вона іншого.

Вони були як два різні полюси.

Тому вони не могли порозумітися.

Все що хотіла написати нажаль не вміщається в допис.

Хтось ще читав? Як вам книга?

#місяцьчитання з @lira.voropaeva #читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo #теасаніна #танецьдикобразів @lit_agency_ovo #челенджлітніхчитань_marinawepan @library_s_k

nasya4444

Історії. Українській літературі бракує звичайних історій. Тих, що можете почути за чашкою кави на кухні, чи на природі,сидячи поблизу вогнища. “Рефлекс медузи” став такою історією.

270 сторінок, де не відбувається нічого АЖ такого, але при цьому я із інтересом слідкувала за дорослішанням оповідача. Хлопчик, центром світу якого була бабуся, переїжджає з провінції у велике вороже місто. Київ з його районами, переважно російськомовним середовищем початку 2000-их, булінг у школі,— повірила, правдоподібно. Однак чи може надто вже по-дорослому критично 6-річний хлопчик осмислювати все, що відбувається навколо, і так свідомо аналізувати питання мовної ідентичності? Хоча можна списати все на ненадійного оповідача,чи то пак дорослого, який приписує собі минулому теперішні свідомі думки. Фон зображених подій, реалії, які супроводжують дорослішання хлопця передані правдиво і ненав'язливо, навіть темою Майдану авторка не зловживає. Мова і зацікавлення підлітків справжні, відповідають часу. Теми футболу і книжок прописані класно і роблять героя ще ближчим до читача. Ну йой, для мене теж “Мартін Іден” став знаковою книгою! А от “Гусарские” в молодої, амбітної мами, яка працює на телебаченні... І це вже не початок 2000-их, і не провінція, а Київ...Такі деталі стопорять.

Психологізм передано вдало. Стосунки з мамою непрості і токсичні: купати сина до 10 років, вчити його цілуватись з язиком, маніпулювати фразами типу “ти-найкращий у світі чоловік”, але роби те, що Я вважаю за потрібне і пофіг, що тобі там до душі.

Всю книгу мене інтригувало до чого ж йде вся ця історія? І до чого тут рефлекс медузи? Хлопець в фіналі сам себе визначає безхребетною і безмозглою медузою, яка не може втекти, але жалить. І жалить він тим, що мовчки дивиться як мама тоне. Проте, фінал відкритий. Ми не знаємо, чи жінка вижила, але авторка явно натякає, що хлопця втягнуло в ще одні токсичні стосунки.

Обкладинка: і візуал, і на дотик супер! Респект @vydavnytstvo21

Текст легкий, не перевантажений зайвим.

Читати всім! і дорослим, які люблять історії, і підліткам, які знайдуть тут себе:)

4/5

#читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo #роксоланасьома #рефлексмедузи #огляд #рецензія #litagencyovo

nasya4444

Якщо вам подобається "Атлант розправив плечі", то книга Ігоря Опадчого "Твоя", швидше за все вам зайде. Ви не прочитаєте захопливого наукового-фантастичного роману (після анотації є такі очікування), тут не буде сюжетних поворотів, які змушуватимуть гортати сторінку за сторінкою, навіть не буде цікавих персонажів. Картонні герої, слабкий сюжет, банальні шаблонні описи ситуацій. Все як у Айн Ренд:) з точки зору художності, це погана книга. Всі ситуації, як от конференція в Сінгапурі, розмова між кількома центральними персонажами, діалоги загалом, виконують єдину функцію: розповісти цікаві, певною мірою інноваційні думки та ідеї, що стосуються грошей, економіки, компаній майбутнього, політики, загальної перебудови держав у майбутньому. Автор дуже ерудований в цих сферах, і справді дуже цікаво було читати.Такі собі політекономічні філософські есеї, які не зовсім вдало запхнули у художку. І від цієї художності, захоплення цікавими теоріями переходить у роздратування від недолугості описуваних подій. Хоча розділи про Гліба Кукушкіна були абсурдно цікавими. Але в мотивацію головного героя Максима щодо написання книги про Гліба (драматична історія про здачу на макулатуру власного затишного кубельця з книг)важко повірити.

Щодо того, чому роман називається "Твоя"... читайте книгу і повірте, у фіналі вас розірве від емоцій. Ви офігієте!

Припускаю, що автор розраховував привернути увагу більшої авдиторії, видавши цю книжку як художню. Але якби помістити ці знання й теорії у науково-популярне видання, це була б крута книга.

Попри все, раджу до прочитання бо:

1.Теорії, які ви тут знайдете варті ознайомлення 100%.

2.Книга зґвалтує ваш мозок по повній програмі. За весь мій читацький досвід, мені не траплялось нічого подібного!

#читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo #твоя #ігоропадчий #рецензія #відгук #litagencyovo

Читайте також: Четвертий етап. Читай з OVO: перший тиждень

iryna_and_books

Теа Саніна "Танець дикобразів"

Видавництво: @vidavnitstvofeniks

Кількість сторінок: 216

5/5

У дитинстві я мріяла щоб мої батьки розлучилися. Постійні сварки та скандали лякали мене і я вірила, що з їхнім розлученням настане спокій.

Я завжди мріяла про ідеальну сім'ю з телеекранів - спільні вечері, усміхнені лиця і жодних криків.

Зараз я розумію, що реальність інша. У родині часто виникають суперечні питання, але майбутнє сім'ї залежить від того чи готові обидві сторони до розмови.

Про що книга "Танець дикобразів"? Вона про зломані долі, про безвихідь та страх до нового життя.

Марія та Марк тікають від війни та надіються, що спільна донька та життя у новому місті зцілить їхні стосунки. Але як відомо, розбитий глек часто протікає - розкол в стосунках лише збільшився. Під страхом соціальних служб подружжя іде на сеанс до медіаторів.

Google каже, що медіація - метод вирішення суперечок із залученням посередника, який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію.

Але у книзі ми бачемо, що це набагато більше, ніж просто домовленості.

Признаюся, було дуже цікаво читати про невідому мені професію та вплив медіації не лише на Марію та Марка, а й на самих медіаторів.

Спершу мені не подобався песимістичний настрій книги - складно читати про чужий біль та ненависть. Дивувала головна героїня своїм ставленням не лише до чоловіка, а й до власної дитини. А потім я побачила знайомі лиця.

Я ковтала сторінку за сторінкою в бажанні дізнатися чи станеться "диво". Я щиро надіялася, що ця бідолашна дитина не повторить моєї долі, що вона не буде причетна до усіх батьківськіх скандалів. Що мама любитиме її, а не вважатиме обузою, бо саме це я бачила у її вчинках. Чим завершилося не скажу. Від фіналу очікувала трохи іншого, але це вже не важливо.

Моя думка дуууже суб'єктивна, тому, друзі, мені цікаві ваші враження від книги - як вам??? Як фінал???

#укрліт_не_нудно #укрліт_не_нудно_iryna_and_books з @ilatanka #читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo з @lit_agency_ovo @book_instein @alina.sayenko @rookwithbook @tachynska #іра_читає #теасаніна #танецьдикобразів #укрліт

nasya4444

Читання було для мене, власне, як танець дикобразів. Спочатку я перейнялася, але тільки надто наблизилась і пустила історію в серце, як відчула уколи голок від поганого художнього тексту. Але це тільки якщо сприймати цей текст як художню літературу. Я працюю в книжковому, і от якби в книгарні почали продавати книги видавництва Фенікс, я б поставила її в психологію. Бо це психологія в художній обгортці. Якщо точніше, психологічна оповідь, через яку нам показують, що таке медіація. Авторці вдалося передати особливості цієї роботи. Ми чітко уявляємо пару, яка по черзі приходить на прийом, слухаємо разом із спеціалістами Варварою і Дмитром їхню історію, з переживань медіаторів розуміємо, як важко лишатись об'єктивними та безпристрасними. Коли ми слухаємо ЇЇ історію співчуваємо жертві домашнього насильства, ненавидимо чоловіка. Але коли ВІН розповідає, бачимо наскільки все неоднозначно і вже починаємо співпереживати йому. Зрештою стає цікаво як же медіатори підштовхнуть пару до вирішення їхньої проблеми.

Що мені заважало? Не витримана манера оповіді. В одному розділі оповідь йде то від першої особи, то від третьої. Можна загубитись в тексті, оскільки вже не зрозуміло, де чиї слова, думки. Візуально це теж ніяк не виділено. Пробачте, але це справді викликає дискомфорт при читанні.

Що було круто? QR-коди, які дозволяли, не відкладаючи книгу, додати атмосфери музики і танців. Я з тих читачів, що гуглять всі згадки пісень в книзі, аби повністю перейнятись історією, а тут лиш відскануйте і - хоп! Якби ще такі QR були додані в першій половині тексту, де доводилось мучитись аби уявити позиції в танці (кожен розділ це хореографічний термін).

Окреме спасибі за формат книги, її хотілось весь час обмацувати і тримати в руках:)

Що було новим? Признаюсь, до прочитання "Танцю дикобразів" я не знала про медіацію нічого, навіть не чула. Дякую, що змогла відкрити щось нове для себе. Це вже значить, що прочитано не дарма:)

#читай_з_ovo #читайки #вигравай_з_ovo #теасаніна #танецьдикобразів #рецензія #відгук #litagencyovo #новахвиляххі #newwavexxi

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster