Колін Гармон «Що я знаю про роботу кав’ярень»

03.10.2021

Переглядів: 1690

http://chytay-ua.com/

«Цю книжку я написав не тільки для тих читачів, які планують відкрити власну кав’ярню, а й для тих, хто її вже відкрив...

Також я хотів би, щоб ця книжка потрапила до рук читачів, які не мають наміру відкривати кав’ярню, але цікавляться її “кухнею”»

Приблизно 3 роки тому я почала змінювати своє уявлення про каву. Починала розрізняти смак кави за способом обсмажування, за країною походження. Уважно слухала барист, коли вони розповідали про різні методи заварювання кави. Вчилася розуміти смакові особливості кожної чашки.  

Тепер, плануючи свої поїздки, довго досліджую кав’ярні нового міста. Читаю відгуки людей, розповіді власників, переглядаю профілі в соцмережах. І мені уже не так важливо побачити красиві картинки в соцмережі, цікавіше зрозуміти, хто постачає кавові зерна, як часто міняється персонал і як фільтрується вода. З кожної поїздки я повертаюся з новими кавовими відкриттями. Кава уже давно для мене не напій wake up and go.  

2021 році у видавництві "Наш Формат" вийшла книга, яку повинен прочитати кожен, хто мріє про власну кав’ярню чи уже відкрив її. Але я б ще додала, що мають прочитати усі, хто цікавиться кавою. 

Автор книги, Колін Гармон, шокує вас тим, що кавовий бізнес – це не щасливі баристи, які малюють сердечка на піні капучино, не вічно усміхнені відвідувачі. Запах кави нам малює ідеальну картинку, але реальність куди простіша. Цей бізнес, як і усі інші, потребує колосальних затрат, як фінансових, так і фізичних. Кожна чашка кави, яка подається клієнту, – це цілий комплекс ідей, реалізацій і роздумів власника кав’ярні. 

Колін Гармон у книжці не переконує відмовитися від своєї мрії відкрити власну кав’ярню. Насправді він ділиться власним досвідом. Усе, що ви прочитаєте в книзі, – це ситуації, з якими стикався сам автор.  

Книги про каву

Колін Гармон – власник кав’ярні 3fe Coffee, фіналіст Всесвітнього чемпіонату баристів, чотириразовий переможець Чемпіонату барист Ірландії. З 2009 року відкрив чотири кав’ярні в Дубліні, які популярні серед туристів і місцевих.  

245 сторінок дієвих порад. В кожному розділі – чітке обґрунтування, чому варто робити так, як пише Гармон. Чи знали ви, що перш ніж вибирати локацію для вашої кав'ярні, потрібно попрацювати  на когось іншого? Скажете, що це зовсім не раціональна порада. А от і ні. Попрацювавши в кав’ярні, ви точно зрозумієте, чи потрібно вам вкладати власні гроші уже у свою. Знімете рожеві окуляри й тверезо оціните свої справжні бажання. 

Чому культура обслуговування допоможе вам залучити більше клієнтів, ніж ідеальне зерно? Чому якісна вода для кави куди важливіша, ніж новомодний дизайн? Чому ідея пригощати безплатно друзів кавою може вбити ваш бізнес? Як правильно розпізнати причину гніву клієнта і чи варто звинувачувати в цього своїх же баристів. Як правильно розширювати кав’ярню? І чому сервіс важливіший за обладнання? На усі ці питання ви знайдете відповіді в цій книзі.  

Мої улюблені розділи – Кава і Культура. Колін чітко розділяє, що важливо, а що є другорядним. Гармон пише, що хороша кав'ярня – це перш за все Знання, Кава й аж потім Обладнання.  

На жаль, більшість власників кав’ярень концентруються спочатку на Обладнані, потім шукають дорогі зерна й уже на третьому місці у них Знання. І така концепція хибна. Дороге обладнання красиво виглядає на фото в соціальних мережах, але уся ця краса зникає, коли до нього підходить бариста, який не розуміє, як зробити так, щоб обладнання працювало швидше. Як правильно помолоти зерна кави і спінити молоко. Усі дорогі зерна нічого не варті, якщо вони в руках у людини, яка не розуміє, що з ними робити. 

Прочитавши цю книгу, я тепер розумію, чому в моїй улюбленій кав’ярні вушко чашки завжди тепле. Чому стоять саме такі стільці та для чого баристи вітаються і прощаються з усіма. Кожна дрібничка важлива. І саме на цьому наголошує Гармон. 

Співзасновник Veterano Brownie Роман Набожняк написав, що якби він цю книжку прочитав до відкриття власного закладу, то він зміг би уникнути багатьох операційних та й психологічних проблем. Тому, якщо плануєте відкривати кав'ярню, купіть книгу і збережіть свої нерви. “Що я знаю про роботу кав’ярень” – це посібник з ведення кавового бізнесу. І він вам знадобитися.

Читайте також: Жіноча сила

Підтримати проект

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster