Фредрік Бакман «Тривожні люди»

08.02.2022

Переглядів: 4825

http://chytay-ua.com/

Фредрік Бакман — популярний шведський письменник, який талановито розкриває своїх персонажів із найнесподіваніших боків. Його Уве, Брітт-Марі, бабуся, яка у всіх просила вибачення, та інші герої доторкаються до найчуттєвіших струн читацького сприйняття. Будьте певні – «Тривожні люди», його найновіший в українському перекладі роман, виключенням не стане. Тут автор майстерно перетворив історію про пограбування на добрий сюжет про любов та турботу. З моменту виходу і дотепер книгу супроводжує шалена популярність як у світі, так і в Україні. Наприкінці грудня на платформі Netflix вийшла декількасерійна адаптація книги, щоправда, ця зафільмована інтерпретація припаде до душі не кожному.

Читайте також: Фредрік Бакман «Моя бабуся просить її вибачити»

Отже, про книгу. У якийсь момент ми зустрічаємо людину на мосту. Вона хоче з нього стрибнути. В наступний — іншу людину, з пістолетом у руках і в масці. Вона хоче пограбувати банк. Вони жили в різний час, не були знайомі, однак щось їх об‘єднує. Це «щось» — втрата і тривога. Ці двоє втратили майбутнє. Воно уявлялося їм щасливими днями поруч з рідними і друзями. А потім щось трапляється, тривожність наростає зі швидкістю снігової лавини. Це лякає їх і тепер вони там, де ми з ними знайомимося.

Подібних історій у різних куточках світу безліч. Ким і де б ми не були зараз – завтра все може змінитися. Іноді обставини звалюються на плечі важелезним каменем, і не в кожному з нас живе «каменяр», здатний його розбити. Коли ми читаємо про таких людей і їхні необдумані вчинки, нам здається, що ми вчинили б по-іншому. Чуже горе не таке однозначне, як своє. Однак неможливо бути стовідсотково впевненими у власній здатності протистояти негараздам.

Мости створені, щоб зближувати людей. Проте іноді з них стрибають самогубці. Грабіжник за замовчуванням вважається злочинцем. Проте іноді варто з’ясувати контекст, причини такого вчинку. Іноді ситуації не такі, якими здаються на перший погляд. Людина з пістолетом не завжди має злі наміри. Відвідувачі квартирного показу не завжди потребують квартири. А поліцейське розслідування може не знайти жодних підстав для обвинувачень. Бакман натякає не робити поспішних висновків.

Читайте також: Фредрік Бакман «Брітт-Марі була тут»

«Тривожні люди» — це не лише роман з цікавою детективною історією напередодні Нового року. Це ще й чудова книга різноманітного досвіду її героїв. Автор пише про життєві негаразди, важкі ситуації, батьківство і дорослішання, розчарування і депресії не гірше за авторів світових бестселерів популярної психології. Псевдопограбування об’єднало в чотирьох стінах тривожних людей, які потребували один одного. Це колективний сеанс психотерапії, з якого всі вийдуть уже іншими. Автор іноді називає своїх персонажів ідіотами, але має на увазі реакцію на їхні конкретні вчинки, а не остаточний вирок. У певних обставинах ідіотами може бути будь-хто з нас.

Нехай вас не лякає обкладинка цієї книги. Людина в масці з пістолетом може виявитися не тою, за кого себе видає. Люди часто носять психологічні маски, щоб справити враження. Іноді життя вимагає зіграти роль, до якої ми не готові. Тоді уважні глядачі відчують фальш, а найпроникливіші з них — співчуття. Це історія про другий шанс і про помилки. Всі, хто опинилися у тій квартирі, — помилялися. Десь зробили крок не туди. Маленький, однак важливий крок. Ситуація, у якій вони опинилися, допомогла це зрозуміти і скористатися шансом усе виправити. Цей сюжет не схожий на квест, де головні герої вирушають у подорож, щоб змінити себе і світ. Тривожні герої Бакмана перероджуються внутрішньо. Перемагають себе попередніх заради себе майбутніх.

Читайте також: Фредрік Бакман «Чоловік на ім'я Уве»

Замовити книжку

Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster