Збірка українського фентезі «Схід Сонця»

21.03.2023

Переглядів: 526

http://chytay-ua.com/

Схід Сонця — химерна, неочевидна, але досить доречна назва для конкретно цієї збірки оповідань — оповідань-переможців конкурсу фентезі “Аль Мор” 2020. Попри те, що оповідання різні за настроєм, стилем і тематику, є кілька речей, що їх поєднують — присутність чогось величного й близько-далекого, і надія на те, що світанок перемінить найтемнішу ніч.

“Схід Сонця” —  барвиста ковдра атмосферних творів молодих авторок і авторів, переважно — неодноразових переможців конкурсів оповідань, письменниць і письменників з власним чи перекладацьким доробком. Не всі твори однаково рівні чи стилістично довершені, авторство деяких упізнати легко ознайомленому читачеві.

Як і личить оповіданням, твори — маленькі віконця у фентезійні світи, або камерні сюжети, ближчі за формою до притчі чи ідейної попередниці — міфічної оповідки. Іноді оповідь отримує фабулу детективу, іноді — це переробка традиційного переказу. Нерідко автори використовують певну рамку: віршовану — чи оповідну.

Міниться також і географія подій — від карпатських гір до японських священних гаїв і ірландських курганів. Дія однієї оповідки відбувається на території Давньої України, а іншого — у варіантному майбутньому. Авторки й автори сміливо беруться за вибудову того місця й контексту подій, в якому їхня історія відчуватиметься доречною, часто поєднують сучасне й реальне з минулим і фантастичним, певною мірою осмислюючи та достосовуючи фентезі до постмодерного чи бинаймні сучасного дискурсу.

Окрім звичних тем близького й недосяжного, небезпечного й чарівливого світу, героїзму, відповідальності, дорослішання й ініціації, вагоме місце посідають теми прийняття незмінного й невідворотного, переживання утрати й пропрацювання травми. ну, й звісно ж, куди без почуттів — частини людської природи, що чи не найбільше визначає її як людину.

Збірка “Схід Сонця”, безумовно, важливе й цікаве явище в просторі сучасної української прози. Можливо, поки що, як донедавна було з українським кінематографом — головно важливі фактом своєї появи, а не літературною значущістю чи художньою досконалістю. Проте можливість для молодих авторів зробити такий — упевнений і якісно виданий — перший (чи n-ний) крок до постання потужного українського фентезі — уже цінна й вагома, та й дається до досить приємного й необтяжливого прочитання.

Читайте також: Топ-10 смертоносних озброєнь, описаних в українській фантастиці

poster