Гумор і сатира Олега Чорногуза у «Книзі веселих порад»

22.05.2023

Переглядів: 165

http://chytay-ua.com/

У своїй «Книзі веселих порад» Олег Федорович намагався передати життєві реалії через гумористичний текст. Рекомендаційне наповнення різними смішними сюжетами не дозволить сумувати нікому. Як уточнює автор, кожен знайде пораду «на свій смак».

За жанром – збірка гумористичних оповідань. Читаючи, Ви зможете себе уявити у ролі будь-кого: письменника, мемуариста, вмілого користувача ПК чи просто звичайнісінькою людиною, яка потрапляє у певні життєйські ситуації.

На початку книжки письменник дає шість цінних порад як сприймати зміст прочитаного. Він недаремно називає свою книгу «настільною», оскільки з нею може познайомитися кожен член сім’ї. Люди зможуть знайти для себе той розділ, який зацікавить саме їх. Ви навчитеся розгадувати сни, чи дізнаєтися таємницю свого прізвища, навчитеся правил поведінки та гарних манер, і багато іншого.

Олег Чорногуз нікого не примушує вивчати його поради напам’ять і діяти за ними, бо кожен має своє світосприйняття. Вони взяті із життєвого досвіду автора, який багато комунікував з людьми різних професій та багато чого бачив.

Письменник закцентував свою увагу на тому, що українці звикли прислухатися саме до порад, а не до повчань. Часто нам не до вподоби, коли хтось вказує що нам робити і як краще, але до доброї рекомендації гріх не прислухатися. Для дорослих читачів порад багато. Як ви уже зрозуміли, шановні читачі, вони охоплюють безліч епізодів родинного, побутового й службового життя. Безперечно, на вас чекає не одна година приємного читання. Щоб не псувати вам насолоду знайомства з невідомим, я зупинюся лише на одній пораді: «Як розгадувати сни». Люди часто акцентують свою увагу на символах та їх значеннях, і сни не є вийнятком. Часто ми хочемо дізнатися що вони означають, одразу як тільки прокинимося. Кожна деталь має як позитивний так і негативний характер. Автор розкриває нам значення деяких із них, наприклад: «...добре, коли сняться сходи. А краще, коли драбина. Не лякайтесь, як раптом побачите, що ви по ній деретеся вгору без голови. Голова ж ваша не на в’язах, а під пахвою чи прив’язана до ноги. Головне, аби ви дерлись угору. Дуже неприємно, коли сниться жінка. Зодягнута в чорне, або ще гірше — взагалі не одягнена. Тут передчасно не радійте. Бо це, по-перше, сон, а по-друге, поганий. Бо ж відомо: жінки нікому не приносили щастя. Тим більше — чужі.»

Отже, як послуговуватися веселими порадами автора? Краще обережно. Думаючи над кожною порадою, як її правильно застосувати.  Вчитуйтесь в них, по кілька разів. Бажано вголос. Так легше зрозумієте сенс прочитаного. Не зайвим буде прочитання тексту у великому колективі й при цьому обмінюватися думками досвідчених людей з приводу почутого. Було б непогано, якби вони при цьому наводили свої приклади й думки з приводу почутого. І ще слід пам’ятати, що «Книга веселих порад» Олега Чорногуза — не догма, а керівництво до дії, їх слід застосовувати гнучко, враховуючи особливість кожної ситуації та унікальність кожної людини. Тільки тоді вони будуть засобом дієвості та ефективності в розв’язанні ваших життєвих проблем.

Читайте також: Живе слово Кобзаря

Підтримати проект