Премія модерної есеїстики імені Юрія Шевельова

27.02.2016

Переглядів: 1488

http://chytay-ua.com/

Шевельов це не просто прізвище письменника, мовознавця і літературного критика. Сміливо можна сказати, що саме він започаткував модерну українську есеїстику. Його твори випереджали час написання. Вони просякнуті знанням дійсності, минулого і сам автор точно знав, що буде в майбутньому. Юрій Шевельов не до кінця відкритий українським читачем , але тенденція до розкриття і осмислення його творчості уже є. Ці перші, але такі потрібні, кроки, як на мене, розпочала Оксана Забужко. Саме вона донесла Шевельова до читачів, котрі прагнуть відкривати нові прізвища в українській літературі. 

І коли в 2013 році була заснована премія Юрія Шевельова, це була надзвичайна новина для усіх українських читачів. Адже премія присуджується українському автору за художню і наукову есеїстику. І найцікавіше у ній те, що ми маємо змогу познайомитися з українськими письменниками-есеїстами. А таких у нас не так багато, хоча краще було б сказати, ми їх просто не знаємо. Так, не знаємо. Бо такому стилю, як ессе, в програмах викладання української літератури не надавали належного значення. Десь так, колись там згадувалося, але так тихенько, щоб ніхто і не знав. І от, 2013 року Українським центром Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, видавництвом "Дух і Літера" та Українським науковим інститутом Гарвардського університету, була заснована премія імені Юрія Шевельова.

Три роки існує ця премія, заявок було надіслано безліч і з них не так легко, як на перший погляд здається, було вибрати найкращих. Тих, котрі б удостоїлись звання – лауреат премії імені Юрія Шевельова. Лауреата щороку виголошують 17 грудня, в день народження Шевельова. А імена трьох номінантів оголошують за тиждень до вибору переможця. Хоча переможець, все ж таки, недоречне слово. Адже учасників важко назвати суперниками.

В 2014 році номінантами на здобуття премії були: Богдана Матіяш, Кость Москалець і Ростилав Чопик. Преміє було присуджено Костеві Москальцю за книгу Сполохи. 17 грудня 2014 року Москальцю урочисто вручили статуетку Бронзового Ангела - символ цієї нагороди, а влітку 2015 року він одружився з, і хто б міг уявити собі таку ситуацію, Богданою Матіяш. От як їх після цього назвеш суперниками. Усі номінанти і учасники не змагаються між собою, а творять добре діло показують читачеві, що ессе це цікаво, сучасно і у нас є свої письменники-есеїсти. Та ще й, до біса, талановиті. Яких не соромно перекладати на різні мови і демонструвати іноземному читачеві.

2013 року лауреатами цієї премії стали Тарас Прохасько за книгу есеїв "Однієї і тої самої" та Андрій Портнов за "Історії для домашнього вжитку". Це була перше нагородження переможців. Щоб отримати Бронзового Ангела, потрібно було виконати ряд вимог капітули премії (журі премії - примітка Читай.ua). А основні вимоги були такі - відповідність есеїстичному жанру, наявність книжки 2013 року видання та якісні характеристики текстів.

Оля Гнатюк (літературознавець, доктор філологічних наук) про книгу Андрія Поротнова -  «…Найновіші есеї Андрія Портнова присвячені надзвичайно важливій проблематиці пам’яті, її больовим точкам. Інтелектуальна дисципліна, зваженість, а водночас неприховано особистий підхід, але позбавлений прагнення будь-що нав'язувати читачеві…». А ось що каже про книгу Прохаська Леонід Фінберг (головний редактор видавництва "Дух і Літера") - «…Його єсеї це глибокі роздуми європейського інтелектуала ,який намагається осмислити сучасне буття. І робить це без постмодерністичного цинізму, стверджуючи віру в життя та надію. А ще МОВА його текстів! Це - музика, висока та красива. Так сьогодні майже ніхто не пише…».

2015 року український читач знову ж слідкував за долею Бронзового Ангела. Три номінанта, Олександр Бойченко, Володимир Єрмоленко і Василь Махно, були представлені перед громадськістю. Ангела отримав Олександр Бойченко за книжку "Більше/менше". Але і Бойченко, і учасники і журі отримали щось значно більше ніж визнання і популярність. Вони показали усій Україні, що у нас є різні стилі і прізвища в літературі, нічим не гірші, а подекуди і кращі, ніж закордоном. 

З 2015 року на сайті Премія модерної есеїстики імені Юрія Шевельова з’явилася новина стартує нова номінація Verbum Novum. Її будуть вручати молодому (до 40 років) авторові, чиє ім’я ще не відоме читачеві. Це буде своєрідним заохоченням розвитку есеїстики в Україні.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster