Айн Ренд Трилогія "Атлант розправив плечі"

29.03.2016

Переглядів: 2834

http://chytay-ua.com/

                                                                                             «Мудра людина не має ілюзій…»

Розпочинаючи читати першу частину трилогії – «Несуперечність», я узагалі не знала і не розуміла за що беруся та що на мене чекає. Розгортаючи перші сторінки роману я вважала, що трилогія буде мені важко зрозумілою, адже в ній йде мова про залізниці, виробництво, бізнес. Я боялася, що не зможу її подолати, але… усе пішло шкереберть!

Книга відкрила для мене абсолютно інший світ – світ урядовців, директорів, мільйонерів, магнатів, світ бізнесових схем та махінацій, який зовсім не такий як нам змальовують у пресі!

 Перед нами «сильні світу цього», атланти – Дагні Таггарт, Франциско д’Анконі, Генк Ріарден. Кожен із них – ас в своїй справі, кожен знає досконало усе, що стосується його сфери діяльності. 

Життя Дагні – це її залізниця, що дісталася у спадок їй та Джиму від діда; життя Франциско – його копальні з видобутку міді, які він також отримав від діда-прадіда; життя Генка – вічна боротьба, йому не дісталося нічого, він чесною працею досяг усього і тепер справою його життя є  «Метал Ріардена».

Але щось пішло не так… ні, не відразу, це трапилося поступово, непомітно «…мені не подобається те, що відбувається з людьми… вони поспішають, бо їм страшно. Зараз вони керовані не метою, а страхом. Вони нікуди не їдуть – вони  тікають. І я не певен, чи самі знають, від чого. Вони не дивляться одне на одного. Вони судомно здригаються від чужого дотику. Вони багато всміхаються, але це огидні посмішки, в них немає радості…Не знаю, куди котиться цей світ…», з’явилася нова влада, яка почала «дбати про людей», яка хотіла забезпечити «суспільне благо» зрівнявши можливості кожного… знайомо, правда? А от щось новеньке –  газетярі не замовкаючи горлають, що почали безслідно зникати провідні магнати, винахідники, науковці, сильні цього світу, вони залишають свій бізнес, винаходи, речі, статки і… і все! Ніяких слідів убивства чи викрадення…  Чесно кажучи, для мене це була найбільша загадка та інтрига, я з дитячим нетерпінням «ковтала» розділ за розділом, мене мучило риторичне запитання «хто такий Джон Голт?», я здогадувалася, що письменниця приготувала для мене якийсь сюрприз на останніх сторінках, але… прочитавши першу частину, я відразу ж узялася за наступну, адже Айн Ренд так закрутила сюжет, залишила відкритими стільки запитань, так заінтригувала, що моя читацька душа вимагала продовження і було просто неможливо зробити перерву і дати собі перепочити!

« – Докторе Стадлер, це книжка не для науковців. Її написано саме для того пяного хама.

– Тобто?

 – Для широкого загалу…»

Друга частина Айн Ренд «Або-Або» , як на мене, найжорстокіша… О, ні! Тут немає нестримної різанини або ще чогось із фільмів жаху. Тут інше. Ренд вивертає нутрощі суспільства як системи в цілому: легке здобуття освіти та посад за гроші, вседозволеність, доступність, безграмотні грамотії (пробачте за тавтологію!), слинтяї на керівних посадах. Саме таким зображується уряд, де зігнули свої спини під важелями дурнуватих директивів та законів наші атланти. Чи вистачить у них сил та духу не зламатися адже зникнення не припиняються…?

Спочатку, я не звернула на те все уваги, мене забавляло весілля Джима Таггарта, його благородний вчинок по відношенню до бідної дівчини, але саму суть цього дійства я зрозуміла аж в середині третьої частини. Айн Ренд, досить вдало (хоч як би це не було цинічно) охарактеризувала дане дійство:  « …це ж величезна офіційна подія, на якій рахують кожен ніс, куди жертви з’являються, щоб продемонструвати, як безпечно буде їх знищити, а мисливці укладають пакти вічної дружби, що триватиме три місці…»

Дагні… вона стала для мене рідною, я її полюбила усім серцем, вона для мене стала взірцем сильної, розумної та вольової жінки, адже пережити усе те, що пережила вона і не зламатися – під силу не кожному чоловіку!

«…Єдина священна і непорушна цінність у світі – це людський розум…»

Фінальна частина – «А є А» зображає перед своїм читачем світ без розуму, світ, який створили «заради суспільства» безтолкові «цезарі». Не залишилось нічого, окрім голоду, безробіття, саботажів та смерті.

Ви вже було подумали, що атланти здалися? Ні…Хіба ж так діють люди головна сила яких знаходиться в їх голові? Вони пішли, щоб повернутися. Повернутися яскраво, сміливо, знищуючи усе нице на землі і вже ні в кого не виникне запитання,  –   а хто ж такий Джон Голт?

Отож, якщо ви ще боїтеся, так як колись боялася цієї трилогії я, вихід один: відкиньте усі страхи, залишіться наодинці з Айн Ренд і вона поступово, обережно поведе вас в неймовірний світ людської сили, боротьби, відданості, принциповості та «морального кодексу».

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Горобець Олена

Директор бібліотеки НАСОА, книжковий блогер

author photo
poster