Джоан Ролінґ “Несподівана вакансія”

18.05.2016

Переглядів: 1832

http://chytay-ua.com/

Несподівана вакансія перша спроба письменниці написати роман орієнтований на дорослого читача. Звичайно її прізвище відоме серед читацького кола, навіть тим, хто ніколи не читав Гаррі Поттера. Джоан Ролінґ  - письменниця, котра переконала своєю книжкою, що те, що люблять читати підлітки, сподобається і дорослим.

Я не читала Гаррі Поттера, тому для мене Джоан Ролінґ  була цілковито новою письменницею. Відкривала її роман Несподівана вакансія з обережністю. Тобто, розуміла, що відверто поганої книжки вона написати не могла, але бувають різні ситуації. Скільки уже раз я брала до рук, так звані, бестселери і супер популярні книжки теперішнього часу, і розчаровувалася. Не хотілося знову обурено розказувати друзям, що сучасні книжки бувають, в кращому випадку, переоцінені, а, в гіршому, просто наповнені дивною філософією і примітивним сюжетом.

Книжка про відповідальність. В усіх її проявах. Про відповідальність батьків перед своїми дітьми, відповідальність дітей перед батьками і своїми друзями. І взагалі про загальну відповідальність людей перед усіма - людьми, тваринами, природою, суспільством, містом, країною.

Джоан Ролінґ  дуже цікаво передала характери усіх персонажів на папері. Для мене там не було хороших героїв. Я не відчувала ні до кого співчуття, чи симпатію. Чи можливо я така жорстока? Але як можна якось позитивно ставитись до цих субєктів, які думають тільки про свої бажання і примхи.

Книжка, насправді, дуже насичена персонажами. І у вас займе багато часу, щоб розібратися в історії  їхніх взаємовідносин. Але буде безперечно цікаво розбирати усі ці заплутані ситуації і передбачувати закінчення книжки. Скажу тільки одне - ви будете здивовані. Це вам не happy end Гаррі Поттера.

Що мені не сподобалося в книжці, так це опис моральних знущань з дівчини щодо її кольору шкіри. От направду, було таке відчуття, що письменниця ці 2 речення написала, бо так треба. Ну не виглядали вони там гармонічно. Не люблю я коли письменники пишуть те, що зараз модно, а не те, що хочуть написати. Це якесь знущання з твору і читача. Але, це чисто моя субєктивна думка. Кожний сприймає прочитане по-своєму.

“Несподівана вакансія — не шедевр, але таки зовсім непоганий роман: дотепний, технічно досконалий і часто веселий”.

Такий відгук з’явився в газеті The Guardian і я з ним повністю погоджуюся. Точніше описати цю книжку, напевно, не можна.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті. 

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster