Деніел Кіз "Квіти для Елджернона"

05.05.2016

Переглядів: 3044

http://chytay-ua.com/

Вражаюча книга з безліччю глибоких смислів, закладених у сюжет. Якби кожен чи принаймні кожен другий прочитав її, відчув посилання, котрі автор умістив у неї, наш світ став би кращим. Переконана в цьому. 

Вражає не лише доля головного героя – Чарлі, котрий із розумово неповноцінного швидкими темпами перетворився на генія, завдяки ризикованому науковому експерименту. Книга "у всій красі" демонструє людські не найкращі якості. Безсердечність, зверхність, ницість, байдужість, слабкодухість, поверховість, підступність, жорстокість... та їх безліч, тих не-найліпших-якостей, на перелік яких потрібно безліч сторінок!.. Дехто приховує ці якості за масками, а дехто й не намагається, особливо, коли поряд – дурненька людина, котра не розуміє, що над нею знущаються і сміються, натомість вважає їх своїми друзями. Якщо чесно, мені чи не вперше під час читання хотілось ускочити в книгу і натовкти пики тим покидькам, які збиткувалися з нещасного Чарлі. А ще страшенно дратували батьки героя. Матір – бо кривдила беззахисну дитину, а батько – через мовчазну байдужість. Травми з дитинства накладають відбиток на все життя. Мені здається, якби люди мали щасливе дитинство в любові, без травм і образ, вони були б добрішими... 

Безліч проблем людства, спричинених, власне, безліччю не-найліпших-якостей, - теж одне з важливих посилань, закладених автором у роман. Коли живеш, не особливо замислюючись над ними, наче й нічого. Проте коли занурюєшся в них, або ж раптом прозріваєш, прокидаєшся, наче зі сну, як це сталося з героєм – можна направду збожеволіти. Бо "правда життя", те страхіття, в котре (несвідомо?) занурило себе людство, дуже важко осмислити і сприйняти. А весь жах у тому, що змінити майже нічого не можна, бо навряд "кожен почне з себе", аби тим самим змінити світ на краще. Бо кожний звик озиратись на когось, відмовляючись подивитись на себе збоку, на свої власні помилки і вади. І це приголомшує. І героя, і мене, як читача. Бо занурившись у цю "правду життя", хочеться заволати на весь світ: люди, прокиньтеся, отямтеся, щось робіть із собою, зі своїм життям, будьте добрішими, кращими. Та чи почують люди, чи почує світ?

Схиляюсь перед письменником за цю Книгу, котра, слава Богу, стала світовим бестселером: отже, її читає багато людей. А отже, надія Є.

Читайте також: Даніел Кіз "Відверто про Клавдію"

Замовити книжку

Алла Рогашко

українська журналістка, письменниця

author photo
poster