QUANTUM закінчився! Хай живе QUANTUM 2!

25.05.2016

Переглядів: 1507

http://chytay-ua.com/

Хто не в курсі, то QUANTUM – це курс із 7 науково-популярних лекцій, які Макс Кідрук читав у Києві, Львові і Черкасах, попередньо презентувавши сам проект в Рівному рік чи два тому. Мета цього курсу – зробити так, щоб вас більше не трусило і не кидало в холодний піт від слів андронний коллайдер, квантова фізика чи бозон Хіггса. А найголовніше, аби ви не вважали, що людство вже знає відповіді на всі питання, бо Макс дуже швидко і легко доведе, що це не так. Ми не знаємо практично нічого, проте, не припиняємо спроб виправити таке становище.

І ось лекції першого QUANTUMу про зорі, чорні діри, коллайдер, темну матерію і ще багато чого такого, про що нормальним дівчаткам і думати страшно, завершилися. Так-так, я, гуманітарій до останнього нейрона, ходила на лекції про теорію відносності і темну енергію і мені то дуже подобалося! Відчуваю, що скоро буду за ними навіть скучати… Це як остання серія хорошого серіалу: знаєш, що він повинен закінчитися, але все ж хочеться, аби було хоч на одну серію більше. Ну, нічого! Зате тепер я знаю такі страшні слова, як страпелька, глюон і мюон, знаю, що коллайдер не створить чорної діри на планеті, можу пояснити, що таке поле Хіггса, що хом’яку і антихом’яку дружити катастрофічно не можна, в мене тепер всі книги Кідрука з автографом автора і я більше не буду діставати його питанням про те, коли чекати Бот 3. 

А тепер по ділу! Чому це було так круто?

Тому що це, здається, перши такий проект в Україні. Принаймні, про щось схоже я не чула. Тому що Макс Кідрук не просто вміє класно писати про всякі техножахи, а ще й є чудовим лектором! Йому вдається розповідати настільки дохідливо, цікаво і натхненно, що, здається, навіть стадо лінивців би проснулося і слухало його з відкритим ротом. Макс знає, про що говорить. Це відчувається і це помітно. Говорити про сучасну науку, до того ж про таку складну і багатогранну – далеко не найпростіше завдання. А в Кідрука воно виходить якось легко і невимушено, та й не всі вміють так тримати увагу аудиторії, як він, тож +1 до карми МК за це.

Тому що на таких лекціях я особисто чекала на аудиторію, зібрану виключно зі студентів-фізиків і дівчаток, яким хоч про фізику розказуй, хоч про будову карбюратора, головне на Кідрука надивитися. По факту в залі сиділи і студенти, і учні, які навіть конспектували лекцію, і дорослі люди років по 40-50, і групи учнів з вчителями, і просто любителі науки і таємниць космосу.

І з цього переходимо до того, чому це так важливо.

Макс Кідрук, Марк Оплачко та всі ті люди, котрі їм допомагають, роблять просто мегакруту і важливу штуку: вони втовкмачують людям в голови, що наука – це не таємниця за сімома замками, це не мова обраних. Це те, що доступно кожному. Інтернет, наукові видання, велетенська кількість різноманітних сайтів, прямих трансляцій і відео – все це як ніколи наблизило науку до простих смертних. І коли знаходиться хтось, хто хоче і може тобі це все розтовкмачити простою зрозуміло мовою – це дуже здорово! А в контексті того, скільки школярів було на лекціях, я згадую, як охоче на цьогорічному Книжковому Арсеналі купляли книгу «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» авторства всесвітньо відомого астрофізика Стівена Гокінга та його доньки Люсі. Хто зна, може, це покоління ще й не безнадійне…

Тож поки що я буду чекати вересня і презентації «Зазирни у мої сни», а там далі, сподіваюся і продовження Quantum MK не за горами. Я піду точно! 

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

poster