Умберто Еко "Празький цвинтар"

18.06.2016

Переглядів: 1840

http://chytay-ua.com/

Празький цвинтар – шоста книжка відомого письменника і філософа Умберто Еко. Роман був опублікований в 2010 році італійським видавництвом. Він став популярним і це не дивно, адже це написав сам Умберто Еко. Здається усе що виходить з під пера ( до цього автора підходить саме це слово, а не ручка чи клавіатура) письменника, автоматично стає популярним. І ця книжка не була винятком.

Читаючи цю книжку ти не розумієш де правда, а де вигадка автора. Він так уміло поєднує справжніх персонажів з вигаданими, історичні події з придуманими історіями. Заплутує читача повною мірою. Це немовби новорічні вогники які ти витягаєш з коробки з надією розплутати їх одразу. Але коли ти уже думаєш, що досягнув цілі, натикаєшся на нову перешкоду і починаєш знову.

Головні персонажі книги – таємний агент і фальсифікатор Сімоне Сімоніні. Він ненавидить євреїв, німців, французів, італійців, жінок, героїв, церковників. Насправді  він ненавидить усіх. Весь людський рід. Люди для нього просто нікчемні істоти з якими йому, на превеликий жаль, потрібно контактувати. А він цього не бажає. Єдина його пристрасть – їжа. Нею він захоплюється.

Книжка це цілий гастрономічний тур Францією та Італією. Сімоніні відчуває пристрасть до їжі і вважає себе істинним гурманом. Кухня – його  любов. Напевно єдиною людиною, до якої він відчуває приязнь, є Дюма. І тільки тому, що він теж гурман.

Центром кожного роману Умберто Еко є книжка. В романі “Празький цвинтар” – “Протоколи”. І тут ми підбираємось до найцікавішої теми розглянутої в цій книжці. Це теорія змови. Усе людство переслідує ідея всесвітньої брехні. Немовби за нас уже давно усе вирішено групою людей, котрі змовились підкорити цю Землю.

Умберто Еко гарно описує безглуздість цих теорій. Це всього на всього відмова самому управляти своїм життям. Легше вирішити, що ти і так нічого не вдієш, адже за тебе уже подумали і зробили. Так простіше жити. Але це насправді повна нісенітниця.

І варто відмітити дуже тонке почуття гумору автора. Як то кажуть, не усі зрозуміють. Але в цього і краса цього роману.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster