Янн Мартель "Життя Пі"

30.07.2016

Переглядів: 3604

http://chytay-ua.com/

“Життя Пі”- універсальна книжка. Її можна читати вдома з чашкою кави, брати в потяг, там вона теж прекрасно вписується. А можна її взяти з собою в рюкзак і насолодитися читанням на висоті 1 800 метрів над рівнем моря. А ще цю книжку можна читати на березі моря. Ось таке от “Життя Пі”.

Український читач побачив цю книжку на прилавках книгарень в 2016 році. Я тут говорю про читача, котрий чекає саме українського перекладу світових бестселерів. А от фільм знятий по мотивам роману в українському прокаті вийшов 2012 році. Погодьтеся, досить велика різниця. Тому, читач в 2016 році уже знав весь сюжет. Але від цього “Життя Пі” не припинили читати і захоплюватися цією історією.

“Життя Пі”- пригодницький роман канадського письменника Янна Мартеля. В основі сюжету – історія хлопчика Пі, який провів в рятувальній шлюпці 227 днів. А шлюпка та була в Тихому океані і Пі мав ще декого в ній. Це був бенгальський тигр, гієна, зебра і орангутан. Погодьтеся досить нестандартна публіка, котра за волею долі опинилася разом в маленькому приміщені на хвилях. Шторм в океані досить очікувана ситуація, але не завжди після нього стається така історія.

Але ця книжка не тільки про те, як вижити в океані з дикими звірями. Хоча, для тих хто збирається в круїз, варто прочитати цю сюжетну інструкцію. Хто ж знає, яка подорож буде у вас. Вона ще й про те, який багатий і незвіданий підводний світ. Янн Мартель дуже красиво описав сам океан і його жителів. 2 роки читання історій про корабельні аварії і проживання в країнах біля моря та океану, не пройшли просто так.

Зрозуміло те, що письменник проживаючи 13 місяців в Індії, не міг не поділитися зі своїми читачами красою цієї країни. Він уміло розповідає про прекрасні місця південної Азії. Відвідуючи там храми, мечеті і церкви, переніс свої роздуми про релігію і Бога на папір. Насправді, уся книжка це діалог головного героя з самим собою і Богом. Таким, як він його розуміє. Можливо десь і наївно, але завжди правдиво.

"Бога слід захищати не ззовні, а всередині себе.”

Що саме для мене було найцікавішим в цій книжці – це розповіді про зоопарки. Я завжди думала про них тільки з негативної сторони. А автор просто перевернув мої уявлення про такі місця. Я кардинально змінила свою думку. Бо ж на правду, що я про них знала. Дивилася убогі сюжети про те, як тваринам там погано і як вони хочуть на волю. А насправді, при належному догляді і хороших умовах, тварини аж ніяк не хочуть гуляти дикими місцями. Бо там потрібно виживати, а в зоопарку усе приносять у відповідну годину, і не потрібно боротися за їжу, чи територію. І як я про це не додумалася раніше.

Отже, чи варто читати “Життя Пі”. Варто. Читай.ua рекомендує.

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster