"Читай.Молодь": Христина Шинкарук

24.08.2016

Переглядів: 1709

http://chytay-ua.com/

[Часто можна почути про освітню гуманітарну кризу в Україні. Також є нарікання на молодь, яка не читає та не розвивається культурно. Редакція Читай.ua вирішила відкласти в сторону всі суперечності та упередження і вивідати літературні смаки української молоді.

Ми вирішили, що цікаво буде дізнатися про книжкові вподобання молодих українців, саме тих, які народилися за часів незалежності. Тому підготували для вас спецпроект "Читай.Молодь", в рамках якого ми публікуватимемо розмови з цікавими, творчими та начитаними молодими людьми з різних куточків України.

Ми віримо, що Україна – читаюча країна, а приклади людей із серії наших інтерв’ю будуть чудовою мотивацією для кожного, щоб читати більше та розширювати коло власних інтересів.]

Христина Шинкарук, 19 років, студентка з Тернополя. Креативна дівчина, з непересічною фантазією і неординарними думками. Любить читати і закохана в сучасну українську літературу.  

Про атмосферу для читання

Книгам я однозначно приділяю величезну частину свого вільного часу. Я не я, якщо хоча б раз в тиждень не зазирну до книжкового магазину. Щодо обстановки, то можу читати будь-де, але в ідеалі банальність бере своє - парк, лавочка і кава збоку біля мене.

Про улюблений жанр

Не можу назвати жанр, якому я б насправді віддавала перевагу. Спробувала вже, здається, все, що можна. Чесно кажучи, всі книги, які у мене вдома, вибирала чисто інтуїтивно. Тому з вибором жанру у мене вічна проблема.

Про останні прочитані книжки

1. Харукі Муракамі "Норвежський ліс" - мій давно бажаний подарунок. Як і сам автор книга надзвичайно цікава і варта уваги.

2. Харпер Лі "Іди, вартового постав" - зайшла в книжковий і перше, що побачила. Потім зрозуміла, що це продовження до "Вбити пересмішника" і не думаючи придбала.

3. Р. Ріггс "Бібліотека душ" - ну ця книжка, це просто чудо. Четверта частина однієї незвичайної історії, яка цілковито затягує.

4. Джон Грей "Чоловіки з Марсу, жінки з Венери" - ну в цьому випадку на вибір вплинула моя спеціальність. У сфері психології, це одна з найвідоміших книг. Щиро визнаю, була від неї в захваті. Думаю, якби кожен хоча б переглянув цю книгу, то у світі було б набагато менше негативу, конфліктів і всякого такого. В першу чергу в плані стосунків між чоловіками і жінками.

5. Генрі Чепмен "П’ять мов любові" - це один з тих випадків, коли книга дає можливість пізнати себе і якоюсь мірою людей з твого оточення. Насправді, дуже цікаво читається. Так, це теж психологія. Але останнім часом все частіше переконуюсь, що людям було б корисно читати подібні книги.

Про сучасну українську літературу

Сучасна українська література - це якийсь глобальний океан для мене. У ній стільки всього зараз відбувається, стільки змін, нових людей, які намагаються щось змінити у нашому житті. Так, я безперечно знайома з нашою літературою. Не приховаю, що не настільки добре, як хотілося б, але точно знаю, що в цьому океані є люди, які дійсно варті уваги. Думаю, не здивую нікого, якщо виокремлю Сергія Жадана. Особисто для мене, він один з тих, завдяки кому наші книги читають і нашою літературою цікавляться. З його творчості перечитала абсолютно все, що можна знайти сьогодні. Ю. Андрухович, Іздрик з усією своєю оригінальністю, Ліна Костенко з поезією, яка незмінно всіх торкає, Дереш, А. Любка. Багато імен і книг прийдуть мені в голову, коли я вже відповім на це запитання. Але одне скажу точно: я щиро радію тому, що у нас є, що читати і зовсім не обов’язково йти у відділ іноземної літератури.

Про недочитані книги

Згадувала, згадувала і одну таки знайшла. Якби це не було дивно, але це книга Гарбріеля Гарсії Маркеса "Сто років самотності". Це правда було декілька років тому, але я її не дочитала, що зі мною практично не трапляється. Помітила, що зараз на цю книжку якийсь ажіотаж. Може, колись візьму її в руки ще раз.

Розмовляли Слава Славський та Катя Буяльська.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster