Філіп Ванденберг "Гладіатор"

24.09.2016

Переглядів: 1620

http://chytay-ua.com/

Хоробрість на межі можливостей, на межі сприйняття, розуміння… але, водночас, захоплення мужністю головного героя, його безстрашністю перед лицем неминучої загрози смерті. Саме такою є розв’язка драматичного сюжету нового історичного роману Філіпа Ванденберга «Гладіатор».

Зізнаюся, Філіп Ванденберг – один із моїх улюблених письменників сучасної світової літератури. Сюжети його книг вирізняються неможливістю передбачити, чим же все закінчиться. Не є винятком із цього правила роман «Гладіатор».

Характерною рисою авторського стилю є те, що письменник зберігає інтригу до останнього рядочка, уява читача перебуває у постійній напрузі, а древній Рим з його величною архітектурою, видовищами, жорстокими безжальними законами, боями та аморальними принципами вищих чиновників постає перед враженим читачем, наче пишна картина, намальована вправним пензлем вишуканого, однак прискіпливого художника.

На мою думку, роман є дуже актуальним для українського сьогодення: така ж безкарність і захмарне багатство правителів та чиновників; корупція у вищих ешелонах влади; хабарництво; угоди за домовленістю для «своїх», продажність судової та політичної систем… цей перелік можна успішно продовжувати, проте не позбавлятиму Вас, друзі, насолоди вдумливого читання, що іноді наводить на думку: невже змінюються лише часи, але не змінюються принципи і бажання?

Роман можна охарактеризувати як історію приголомшливого успіху, адже бідний юнак із Болоньї Гай Вітелій став найвідомішим гладіатором Риму, кумиром народу, його кохання жадали жінки, його обожнювали прихильники, йому заздрили вороги… Та чи вдалося йому спізнати справжнє щастя, кохання, вірність, дружбу?

Складно зрозуміти, чи було у древньому Римі кохання як чисте, світле почуття взагалі, адже знатні римлянки пропонували тілесні насолоди просто на очах у всіх, посеред вулиці, тому що хотіли розважитись або були байдужими своїм чоловікам.

Тепер кілька слів про мої враження від тексту: читається на одному диханні, точно допоможе краще зрозуміти історію Римської імперії. На Вас чекають інтриги, змови, перевороти, пожежі – нудьгувати не доведеться. А ще приємно вразив переклад Анатолія Кресніна, хоч і російською мовою. Книга, безумовно, буде цікавою для поціновувачів сучасного історичного роману, а також усім, хто прагне поринути в таємниці минулого. Не варто читати її дітям, підліткам, вразливим особам із надто сентиментальним сприйняттям всього, що відбувається.

… І все ж, приємної Вам книжкової мандрівки вулицями загадкового, містичного вічного міста, де «оживає» історія.

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster