Еріх Марія Ремарк. Його творчість

31.01.2017

Переглядів: 6775

http://chytay-ua.com/

Переконаний, що 90% тих, хто читає дану статтю знають ім’я – Еріха-Марії Ремарка. 5% чули, щось про нього і ще5 % думають, що це якась пані, яку звуть Марія.

Не буду робити довгого вступу, розповідаючи про видатного німецького письменника, який народився і помер. Важливішими є ті думки, які він мені навіяв. Про Ремарка написано вже багато, проте найкраще про нього скажуть тільки його книги.

В кожному літературному герої є частинка автора. Якщо поглянути на персонажів Ремарка — це часто авантюрні заручники обставин, які знаходять вихід з лабіринту життя, навіть якщо кінцевим результатом є смерть. А смерть присутня чи не в кожному з його романів. Хоча це і не дивно, вона супроводжує кожну людину від народження. Період, в який жив Еріх-Марія був наповнений війнами, кризами, смерть в той час як ніколи зривала джек-пот.

Цінною рисою творів Ремарка є його здатність передати таке почуття, як “любов”, не дивлячись на війну, хворобу, вік або соціальне становище. Цим самим, як на мене, він доводить, що немає нічого сильнішого від любові. Вона є ключовим аргументом у життєвих екзистенціях. І, що важливо, у Ремарка – це високоінтелектуальна любов, це гра, яка освітлює навколишній морок. А часом і остання річ, задля якої хочеться жити, аби вижити.

Наскільки ви цінуєте те, що маєте? Романи Ремарка нагадують, що ми не вічні, що процеси, які з нами відбуваються, теж мають свій фініш. Речі, яким ми приділяємо багато уваги та власних зусиль часто є другорядними або ж зовсім не потрібними. Деякі його герої кожен день проживають як останній, як щораз нове життя завдовжки в 24 години. Дуже корисна риса для сучасних людей, які у всьому інформаційному бруді не в змозі знайти себе і розставити пріоритети. Еріх-Марія Ремарк допоможе вам в цьому.

Іноді, дочитавши ще одну книжку, я не спав всю ніч, думки з'являлися знову і знову. Саме такою і повинна бути література, пробуджуючою, як холодний душ, джерелом для роздумів. Не конкретними відповідями, а спонуканням до пошуків відповідей.

Читаючи котрийсь з романів автора, не робіть поспішних висновків про твір. В деяких з них ловиш себе на думці, що перша половина книжки є не дуже цікавою, але вона готує вас до кульмінації, основної сюжетної думки, яка не відпускає до останньої сторінки і навіть далі. Теми, підняті Ремарком, є такими, що лежать в основі повноцінного усвідомлення світу та багатьох процесів, що відбуваються в ньому. І, що цікаво, тут поєднуються зовнішні процеси людства, які обертаються навколо історичного періоду життя автора, та внутрішні процеси людської особистості. Любов, смерть, творчість, дружба, стосунки, сила волі — це ті ключові поняття, що неодмінно впливають на формування нас з вами як людей розумних, як людей розуміючих, свідомих. В цьому скарб Ремарка.

Читайте також: 

Еріх Марія Ремарк "На Західному фронті без змін"

Еріх Марія Ремарк "Тріумфальна арка"

Еріх Марія Ремарк "Іскра життя"

Еріх Марія Ремарк "Земля обітована"

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster