Ксенія Циганчук "Коли приходить темрява"

09.02.2017

Переглядів: 2019

http://chytay-ua.com/

Детективів за своє життя перечитала чимало, особливо в юності, тому відверто скажу: не думала, що чимось здивуюсь, беручись читати цю книжку. Була впевнена, що ще в першій третині, максимум до половини - точно знатиму, хто вбивця. Та помилялась! Авторці таки вдалося здивувати. 

Величезний плюс даного роману – вдало витримана інтрига. Практично до останніх сторінок лишається загадкою: хто ж убивця?! Читаючи, почергово підозрювала мало не кожного героя, котрий так чи інакше причетний до "справи маніяка". 

Ще один великий плюс. Це не є класичний детектив. Тут – розкішна психологічна складова! Добре прописана психологія вбивці. А це ж цікаво, хіба ні? Чому людина вбиває іншу людину, що при тому відчуває, що думає... Тут усе те детально і цікавезно описано. До того ж, є вкраплення лекцій з психології та роздуми героїв над сутністю людини. Подруга головного героя захоплюється психоаналізом, відвідує лекції професора психології. Через своїх героїв авторка роздумує над людським "воно" та "над-я", що, за Фройдом, є усередині кожного з нас.

 Так... насправді, ніхто з нас не знає, на що знатна наша психіка, психіка тих, хто поруч з нами, де та межа, за якою… далі хочеться процитувати: "…кожен з нас здатен будь-якої миті скоїти злочин. Навіть убивство. Адже ти ніколи не знаєш, коли "Воно" твого найліпшого друга переможе його "Над-я"…".

Якщо у вас досі є сумніви, чи читати цю книжку, то заради фіналу – мусите! Бо розв’язка цієї книжки – просто блискуча! 

Ніколи не даю порад, але зараз таки дещо пораджу. Після того, як дочитаєте цю книжку – перечитайте її ще раз. Будете вражені, скільки підказок (від початку!) дає авторка, вказуючи на те, хто ж убивця! Читала уважно, проте за першим разом тих підказок не помітила...

І, звісно ж, читайте цю книжку, коли приходить темрява. Так цікавіше буде. Моторошніше!

 

Алла Рогашко

українська журналістка, письменниця

author photo
poster