Джеймі Голмз "Нонсенс: осягнути і перемогти"

01.03.2017

Переглядів: 3522

http://chytay-ua.com/

Якщо ви любите головоломки, якщо не боїтесь усього нового і вмієте бачити можливості у невдачах, то ця книга про вас. Вона також про вас, якщо ви вважаєте, що все у світі працює за правилами, якщо чітко дотримуєтесь планів і не любите сюрпризів. Це захопливе дослідження суперечностей, які наповнюють наше життя, та наших реакцій на неочікувані, нестандартні та часом дивні ситуації.

Перш за все мене заінтригувала назва «Нонсенс»: чи є тут сенс взагалі та як можна однозначно говорити про неоднозначність? Все виявляється набагато цікавіше, коли сторінка за сторінкою Джеймі Голмз за допомогою реальних прикладів та наукових фактів доводить, що невизначеність існує в усьому, а наш мозок лиш намагається її не помічати. Ми схильні стандартизувати і класифікувати явища, розвішувати ярлички на речі, раціонально намагатись пояснити те, що не вписується в наші звичні уявлення. Виявляється, це така собі підсвідома система безпеки, бажання всьому надати сенс.

Та, як ви вже здогадуєтесь, це не завжди на користь. Шпигунська історія про американського контррозвідника, трилер про операції ФБР, безліч психологічних експериментів (які можна загуглити!), феномен успіху бренду Zara, і загадки, які автор пропонує розв’язати, змусять нейрони у вашій голові спалахувати блискавками, а вас раз за разом вигукувати «Еврика!».

Колись, перед виїздом на навчання до США, наші ментори, мов мантру, повторювали фразу «Not right, not wrong, just different», щоб підготувати нас до життя в зовсім інакшій культурі. На думку Джеймі Голмза, саме це вміння приймати розбіжності, синтезувати нове, поєднуючи те, що здається несумісним, гнучкість і нестандартне сприйняття ситуацій, дозволяють людям помічати нові стежки, робити цікаві відкриття і, зрештою, досягати значного успіху.

Ви дізнаєтесь, чому сумніви – це природньо, зрозумієте, що з вами таки все гаразд та отримаєте поради, як розвивати вміння дивитись ширше, бачити більше і не боятись робити помилки.

І ще невеличкий спойлер: вам може дуже закортіти записатись на курси іноземних мов, адже спілкування кількома мовами – це найпростіший тренажер для м’язів творчості! А креативність в сучасному світі – найдорожчий товар. Отже, все має сенс, головне – вміти його побачити!

Таля Король

Вчена, перекладачка, закохана в літературу

author photo
poster