Ася Казанцева "В інтернеті хтось помиляється"

23.03.2017

Переглядів: 1807

http://chytay-ua.com/

Я науковець, вірусологиня, ще й цікавлюсь популяризацією науки. Тож, коли на полицях книгарень з’явилась книга Асі Казанцевої «В інтернеті хтось помиляється!», я подумала: цікаво, як колежанка з Санкт-Петербурга розповість про те, чим займаємось ми, науковці, для широкої публіки. Так от, виявилось, що про складні процеси в нашому тілі можна розповісти таку історію, яка б захопила і вразила тих, хто не має жодного відношення до науки чи медицини!

Чи лікує гомеопатія? Чим ризикована відмова від щеплення? Що таке ГМО? Еволюція чи задум Божий? М’ясо: їсти чи не їсти? Мегамозок: жіночий чи чоловічий? Навіщо людям Бог? Здавалося, на такі питання мала б відповідати Ася. Та не все так очевидно: це лише вершечок айсберга.

Мені ця книга здалась шкатулкою з потрійним дном: на першому рівні читачі таки знайдуть відповіді на ці вічно хвилюючі запитання. Обґрунтовані доводи та наукові дані допоможуть розібратись, що правда, що міф, а що потребує детальніших досліджень. І якщо ви любите, аби все в житті було чітко, визначено, розкладено по поличках в алфавітному порядку, то вам підхід Асі точно сподобається!  

Та копнувши глибше, ви дістанете цілу скриню нових знань про те, як працює наш мозок, наскільки складна – просто геніальна – наша імунна система, чим займаються в лабораторіях генетики, і яка важлива і невблаганна штука – статистика. І тут Ася Казанцева, як наукова журналістка, заслуговує на аплодисменти! Адже завдяки її гумору та якісній простій оповіді, ви зможете похизуватись знанням про те, хто такі «наївні Т-хелпери», чекаючи в черзі на планове щеплення, або проведете на роботі експеримент з очима на оголошенні, щоб дізнатись, чи вплине це на кількість кави в офісній кавоварці. 

І це таки доводить, як важливо популяризувати науку: і заради загального підвищення освіченості людей, і заради того, щоб вони розуміли, що ж таке цікаве і незвичайне роблять дослідники в білих халатах в своїх стерильних боксах, що розглядають в електронних мікроскопах, які імпульси вимірюють і яких роботів створюють. І головне – для чого це все потрібно!    

Та якщо вам таки було мало розвінчаних міфів, то можна спробувати почитати між рядків. Тоді виявляється (хоча авторка того, насправді, не приховує), що головне завдання цієї книги, полягає не в тому, щоб дати готові відповіді, а щоб підказати читачам, як мислити науково, як аналізувати інформацію, яким джерелам довіряти, де шукати надійні дані… Бо міфів, з якими ми живемо, безліч, і, погодьтесь, вміння їх розпізнати і їм протистояти може стати значною конкурентною перевагою! 

Ми всі трошки науковці, бо з першого дня життя пізнаємо світ методом проб і помилок. А, зрештою, навіть науковці часом помиляються. Отже, читайте, насолоджуйтесь, підживлюйте мозок, тренуйте мисленнєві м’язи і частіше ставте собі правильні питання! А в інтернеті нехай помиляються інші!

Таля Король

Вчена, перекладачка, закохана в літературу

author photo
poster