А ви вмієте готувати смажені зелені помідори?

05.04.2017

Переглядів: 3031

http://chytay-ua.com/

Рецепт приготування смажених зелених помідорів: поріжте помідор півсантиметровими скибками, посоліть, поперчіть та обкатайте з усіх сторін у кукурудзяному борошні. Смажити на великій пательні до золотистої скоринки. Насолоджуйтесь! На десерт обов’язково скуштуйте лимонні тістечка від пані Сипсі. Просто вбивчо смачно! А барбекю… ніхто так не приготує барбекю, як Великий Джордж. І не обманюйте себе – секрет далеко не у соусі.

«Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”» американської письменниці Фенні Флеґґ вперше були приготовлені на маленькому вогні у 1987 році. Книга тридцять шість тижнів протрималася в топі бестселерів New York Times. У 1991 році її було екранізовано. Сценарій «FriedGreenTomatoes», який писала сама пані Флеґґ та Керол Собескі, отримав номінацію на «Оскар».

Втомились їхати? Зробіть зупинку. Погляньте, за шість метрів від залізничної колії є кафе «Зупинка». Зазирніть до середини. Співвласниця кафе Іджі Тредґуд якраз розказує небилиці про витівки клубу «Маринований огірок». Її партнерка Рут Джеймісон наливає каву чоловікам. Сипсі виставляє на прилавок печиво з маслянки. Хлопці обережно гріють руки до горнятка. З першого погляду видно, що вони безхатченки, подорожні. Вони, як і сотні інших хлопців та чоловіків, поневіряються країною в той злощасний 1929 рік. Іджі і Рут не відмовляють у їжі нікому, навіть чорношкірим.

Це Америка у період Великої Депресії. Це пік расової дискримінації та нетерпимості. Але тільки не у маленькому кафе «Зупинка» у провінційному містечку Вісл-Стоп на околиці Бірмінгема.

«Смажені зелені помідори…» — це історія, яку читачу розказує старенька наївна пані Вірджинія (Ніні) Тредґуд з будинку для престарілих «Трояндова тераса». Власне, вона розказує цю історію втомленій життям домогосподарці Евелін Кауч. Пані Кауч знайомиться з Ніні одного недільного полудня, відвідуючи свекруху. Іноді читач знаходить обривки газетних заміток про життя мешканців Вісл-Стоп та Бірмінгему. Часом він сам стає навшпиньки та зазирає у вікна кафе «Зупинка».

Ніні Тредґуд втратила усіх, та не втратила почуття щастя. У Евелін Кауч було все, але вона не почувала себе щасливою. У Ніні немає нічого, окрім коробки з фотографіями, меню з кафе «Зупинка», банки з жовчними каменями та картини оголеної дівчини, яка гойдається на гойдалці. Картину їй так і не дозволили повісити у будинку престарілих. А ще у Ніні є історія про родину Тредґудів. Історія, яка здатна змінити життя уважного слухача.

Читайте також: "Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка" від Фенні Флеґґ. 

poster