Станіслав Лем "Високий Замок"

24.03.2017

Переглядів: 2841

http://chytay-ua.com/

Без машини часу дуже важко уявити, як виглядав світ 100 чи навіть 50 років тому. Фотографії, кінематограф та література частково допомагають зануритися в атмосферу давно минулих днів. Однак, є мало шедеврів, які достеменно відтворюють атмосферу та побут минувшини. І один з таких шедеврів створив всесвітньо відомий письменник-фантаст Станіслав Лем, написавши неймовірно реалістичну книжку «Високий Замок». 

Часто письменників характеризують як винахідливих людей з чудовою фантазією. Особливо це стосується письменників-фантастів. Створюючи нові світи, вони значно розширюють межі вигадки та реальності. От і Лем заново відтворює і в пам’яті, і на папері дивовижне місто. Це був «фантастичний» Львів, «фантастичності» якому додає талант Станіслава Лема. Лише дуже талановитий письменник зможе з такою достовірністю та любов’ю писати про місто свого дитинства.

«Високий Замок» передає справжню «філософію пам’яті». Станіслав Лем пише цю книжку через 20 років після того, як покинув Львів. Лем більше ніколи не повернеться у своє рідне місто. Саме тому «Високий Замок» значно більше, ніж звичайна книга дитячих спогадів. Після її прочитання виникає логічне запитання: а чи все, що ми пам’ятаємо, було насправді? І приходить усвідомлення мінливості та постійності речей довкола. Змінюється майже все – люди, будинки, міста. Постійним залишається те, що зберегла наша пам’ять, і те, що закарбувалося на серці. 

На межі есеїстики та мемуаристики Лему вдається створити неймовірно цікаву історію про Львів 20-30-их років. Крім роздумів про вічні речі читач має змогу відвідати з автором тогочасні львівські локації. Наприклад, дізнатися, які були розваги у Стрийському парку, прогулятися зі Станіславом Лемом від його помешкання до гімназії, і це буде захоплююча екскурсія вулицями Львова. Підсолодить цю прогулянку крізь час смак та аромат халви, яку Лем називає своїми улюбленими солодощами.    

В пам’яті Лема залишалися безліч деталей з його дитинства. Він пам’ятає і ціну на улюблену халву, і як об’їдався морозивом, і наскільки нудно було ходити на німе кіно, і як виглядав підручник з анатомії в кабінеті батька-лікаря. Письменник до деталей відтворив, точніше оживив, ті найдрібніші подробиці, які його оточували. Хоча за висловом самого Лема, справжній автор має обмеження. Для Лема це були вулиці міста, рідний будинок, дорога до гімназії, життя гімназиста. З цих деталей складалися дитячі роки письменника. Однак, це були обмеження, які не сковують авторського пориву, в цих обмеженнях Лем знаходить творчу свободу й пише одну з найкращих книжок про дитинство, а разом з тим одну з найзворушливіших книжок про Львів.

В книжці багато розповідей про те, що робив автор у вільний час, які розваги він знаходив на нудних уроках, які репетитори з ним займалися. З особливим теплом Лем згадує про гімназійні роки. Більше того, саму гімназію в книжці він возносить до Абсолюту. Це окремий світ зі своїми неписаними правилами, традиціями та дивацтвами. З одного боку, можна побачити, як багато подібного між школярами різних епох. А з іншого, можна посумувати, що зникли класичні гімназії, які давали справжню освіту.

Чого лише був вартий учитель математики Михайло Зарицький, який за хорошу відповідь міг відпустити учня погуляти Львовом, а в моменти особливо хорошого настрою міг нагородити гімназиста папіросою. Навіть Станіслав Лем, який був далеко не найздібнішим математиком, одного разу удостоївся такої нагороди.

Найбільшим хобі юного Лема були винаходи, при чому майбутній письменник-фантаст робив найчудернацькіші проекти, серед яких пристрій для розтинання зернят вареної кукурудзи, велосипед без педалей, електромагнітна гармата. Й це лише маленький список того, до чого додумався хлопчик з безмежною фантазією. Тому не дивно, що місцем паломництва юного Лема-винахідника стала маленька крамничка з науковими посібниками в пасажі Гавсмана (нині проїзд Кривої Липи).

Читач «Високого Замку» не раз буде щиро сміятися з веселих історій. Так само не раз на душі ставатиме сумно, коли автор з ностальгічною ноткою згадуватиме час, який вже не повернути. «Високий Замок» - це історія дивовижної та надзвичайно винахідливої дитини, крім того, це ще й історія найкращого міста в світі, яке також вплинуло на зрілого письменника Станіслава Лема. Зрештою, хіба рядки «Високого Замку» не були надиктовані обов’язком перед рідним містом та людьми, які там жили?

Тим, що весь час буде фоном цієї книжки, є війна. Хоч дитинство Лема припало на мирний час, й сам роман починається з безтурботного дитинства, оповідь буде йти по наростаючій, вже під її кінець юнак Лем проходитиме військові збори, а війна висітиме в повітрі.

Мовчазним символом війни, яка може повернутися в будь-який момент, буде слід від кулі в рідному будинку Станіслава Лема. Це слід залишився там ще з Першої Світової війни і його ніхто не прибирав весь міжвоєнний період. Допитливий Лем безрезультатно намагатиметься вирахувати траєкторію кулі, яка потрапила в його будинок, і яка увесь час нагадувала про війну.

В серці кожного з нас назавжди залишаться дитячі роки. Цей слід буде подібним до сліду кулі на шибі, він постійно нагадуватиме про себе то давно забутими образами, то добре засвоєними звичками, й кожен намарно намагатиметься вирахувати його траєкторію. Однак місце, в яке влучила куля, залишиться таємницею.

Читайте також: 5 книг з атмосферного старого Львова і Львів-герой мого роману

poster