Пулітцерівська премія 2017. Що почитати?

13.04.2017

Переглядів: 3652

http://chytay-ua.com/

Оголошено список лауреатів Пулітцерівської премії, яку присуджують за видатні досягнення в журналістиці, літературі та музиці. 10 квітня 2017 року відбулося соте, ювілейне нагородження. Нагороди розділяють на два блоки – журналістський та гуманітарний. Лауреатами Пулітцерівської премії в свій час були: Маргарет Мітчелл, Джон Стейнбек, Роберт Пенн Воррен, Ернест Хемінгуей та Уільям Фолкнер.

Номінантами літературного Пулітцера можуть стати американські письменники. Враховуючи популярність американської літератури в світі, книжки номінантів, в більшості випадків, стають світовими бестселерами та залишають вагомий слід в світовій літературі.

Тому пропонуємо вам познайомитися з книжками, які були відзначені премією цього року:

Художня література

Колсон Вайтхед "Підземна залізниця" ("The Underground Railroad").

Є чудова новина для українських читачів, адже ця книжка, вже перекладена українською мовою. Тому можна якнайшвидше познайомитися з творчістю новоспеченого лауреата Пулітцерівської премії. «Підземна залізниця» набула великої популярності в США і ввійшла до списку  бестселерів «New York Times». В цьому романі поєднаний цікавий сюжет, який відбувається в один з найважливіших періодів становлення американської держави – період Громадянської війни. В романі підіймаються теми свободи та неволі, любові та брехні, честі та лицемірства. 

Біографія

Хішам Матар "Повернення" ("The Return").

Це драматична історія сім’ї, в чиє життя втрутився жахливий конфлікт на Близькому Сході. Автор оповідає історію власного життя, і як він через 19 років, вже після падіння режиму Муамара Кадаффі, повертається до Лівії, щоб дізнатися про долю батька. Попри всі жахи громадянської війни та життєві труднощі автор не втрачає віри у людяність.

Нон-фікшн

Меттью Десмонда "Виселені: злидні та вигода в американському місті" ("Evicted: Poverty and Profit in the American City"). 

В цій книжці американський соціолог підіймає надзвичайно актуальне питання в сучасному світі – взаємин орендодавців із найменш забезпечиними верствами населення. Дослідження відбуваються в США, де також існує велика соціальна нерівність, а великі суспільні групи вимушені більшу частину свого доходу віддавати за оренду житла. Таким чином вони потрапляють у пряму залежність від орендодавців.

Варто відзначити, що у журналістській номінації «Міжнародний репортаж» нагороду отримали журналісти видання «TheNewYorkTimes» за висвітлення тем про спроби президента РФ Владіміра Путіна поширити  російський вплив за кордоном.

Також рекомендуємо прочитати:

Лауреат Пулітцерівської премії 2015: Ентоні Дорр «Все те незриме світло»

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster