Книжкові новинки до Книжкового Арсеналу (частина 3)

28.04.2017

Переглядів: 5607

http://chytay-ua.com/

Переглянути новинки від інших видавництв можна тут («Наш формат», «Кальварія», «Комора», «Фонтан казок», «Видавництво Анетти Антоненко», «Брайт Стар Паблішинг», Pabulum), а також за цим посиланням («Клуб сімейного дозвілля», Vivat,  «Рідна мова», Discursus, «Час майстрів», «П’яний  корабель», «Астролябія»). 

ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА

 

Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ «Джордж і Великий вибух»

Це третя книга про Джорджа та його приятелів, які й далі мандрують космосом і відкривають його таємниці. Герої дорослішають, переходять до нових шкіл, у них з’являються нові члени сім’ї, нові залицяльники і, звісно, нові... вороги. Тож пригоди тільки набирають обертів. Цього разу друзі мандрують на Місяць, шукають планети, схожі на Землю, блукають у глибинах адронного колайдера, намагаються викрити антинаукову організацію ТУПАКів, вибратися з таємничої пастки і навіть... урятувати людство від колосального вибуху!

 

Джон ле Карре «Нічний адміністратор»

Цю книгу називають безжалісно захопливою, а від екранізації не можуть відірватися тисячі глядачів зі всього світу. У шпигунському романі відомого англійського письменника Джона ле Карре зіткнулись маніпуляції та шпигунство, торгівля зброєю та наркотиками, відмивання грошей та реалії британської розвідки.

«Нічний адміністратор» був вперше опублікований 1993 року по закінченню холодної війни. У центрі сюжету – Джонатан Пайн, звичайний нічний адміністратор у люксовому готелі. Його життя кардинально змінюється після того, як Пайн передає британській владі повідомлення про підозрілі події у його готелі. Це рішення тягне за собою жахливі наслідки, починають загадково вмирати близькі йому люди, і врешті чоловік приймає рішення виступити проти сил настільки потужних, що він поки що не може собі уявити. Чи зможе Пайн, колишній солдат, бездоганно виконати роботу під прикриттям, забувши про свої почуття і слабкості? І як, врешті, «шпигунські ігри» здатні вплинути на гравців та «пішаків»? Відповіді на ці питання – у пригодницькому детективі Джона ле Карре, за мотивами книги був знятий міні-серіал, де головні ролі зіграли Том Гіддлстон та Г’ю Лорі.

 

Творча майстерня «Аґрафка» «Голосно, тихо, пошепки»

Звуки навколо значно різноманітніші, ніж нам здається на перший погляд. Адже звучить не лише голос, а й тіло, місто, кожна мова звучить особливо. Зрештою, тиша теж має особливе звучання.

«Голосно, тихо, пошепки» – пізнавальна книжка-картинка про слух, звук і тишу, про голос і мовчання, про звуки, які ми чуємо і яких не чуємо. Про те як важливо слухати і чути один одного. Ця книга «звучить» багатьма голосами: яскравими кольорами та багатьма цікавими фактами, промовистими візуальними образами. Зануртеся в світ безлічі різних звуків, символічно відтворених на папері, шуму та музики, звуків міст та природи, дізнайтеся, який звук найстаріший у Всесвіті, хто має найкращий слух і який музичний твір є найтихішим. Як спілкуються люди, які не чують, і якою важливою в нашому житті є тиша.

Володимир Єрмоленко «Ловець океану: Історія Одіссея»

«Ловець океану: Історія Одіссея» – це перший художній роман Володимира Єрмоленка. Книга наближає епос до нас, осучаснює його. Неважливо, хто ми – напівбоги чи прості смертні – Володимир Єрмоленко доводить: думаємо і відчуваємо ми однаково.

Головний герой роману – Одіссей – воїн і мандрівник. Він повертається на Ітаку після двадцяти років блукань. Але вдома не знаходить ані своєї дружини Пенелопи, ані свого сина Телемаха. Він розуміє, що став на хибний шлях і тепер мусить виправити свої помилки. Одіссей здійснить свою подорож у зворотному напрямку, від Ітаки до Трої. Він знову зустрінеться з Сиренами, знову відвідає землю Навсикаї, знову буде на островах Каліпсо та Цирцеї, знову спуститься в царство Аїда. Крок за кроком він дедалі краще розумітиме головні сили, які скеровують його життя: кохання, смерть, провину, красу і втрату.

Девід Герберт Лоуренс «Коханець леді Чаттерлей»

Перша публікація роману «Коханець леді Чаттерлей» Девіда Герберта Лоуренса у 1929 році у Великобританії викликала неабиякий скандал. Цей твір затаврували як порнографію і тривалий час він був заборонений у багатьох країнах. Адже у ньому про секс і сексуальність говорять без купюр. «Коханець леді Чаттерлей» – це сплав белетристики та філософії, у центрі якого жіноча чуттєвість. Роман, у якому еротика і сексуальність існують на рівні з чудово прописаними психологічними нюансами та аналізом того часу.

«Коханець леді Чаттерлей» – останній і найвідоміший роман видатного англійського письменника Девіда Герберта Лоуренса. Цей роман ‒ не лише апологія чистого і пристрасного кохання, це роздуми про нищівний уплив технократичного суспільства на людську психологію та катастрофічну розбалансованість духовних і матеріальних потреб сучасної особистості. 

Жоель Дікер «Правда про справу Гаррі Квеберта»

«Правда про справу Гаррі Квеберта» ‒ карколомний мікс детективу, трагічної історії «забороненого» кохання, справжньої дружби, душевних розладів та духовного злету. Це справжня лабораторія неоднозначних людських характерів і доль, де практично не існує достоту позитивних чи цілком негативних персонажів. Як і в реальному житті ‒ що головні, що другорядні герої мають персональний набір чеснот і недоліків.

Здається, жодної царини людського життя не оминув у своєму творі цей молодий «диявол», як охрестила іноземна преса Жоеля Діккера, франкомовного швейцарця, володаря Гран-прі Французької академії за найкращий роман та лауреата Гонкурівської премії ліцеїстів. Твір може зацікавити, зокрема, і молодих письменників, адже автор дає тридцять одну пораду, як створити бестселер.

 

 

 

ВИДАВНИЦТВО ЖУПАНСЬКОГО

Фернан Бродель «Ідентичність Франції. Люди і речі»

Фернан Бродель – французький історик, член Французької академії; один з найвидатніших істориків ХХ сторіччя. Автор праць «Середземномор’я та середземноморський світ за часів Філіппа ІІ», «Матеріальна цивілізація, економіка та капіталізм, ХV–XVIII сторіччя» тощо. На схилі віку великий історик своєю фундаментальною працею «Ідентичність Франції» довіряє нам ключі, аби відкрити нам історію Франції: він спостерігає за нею, зачарований її надзвичайним різноманіттям; аналізує глибокі й мовчазні зрушення, що зазнає її простір, визначає суть її географічного середовища та розташування на теренах Європи; виявляє чималу вагу її давніх коренів і традицій, які формують її краєвид. Мандрівка багатовіковою історією Франції, аби осягнути розумом її могутність, її виверти, непереборні й незмінні у сучасній Франції.

 

Джордж Орвелл «Данина Каталонії»

Джордж Орвелл – англійський письменник і публіцист, який став знаменитим завдяки найвідомішому роману в жанрі антиутопії «1984», де він змалював жахливе тоталітарне суспільство майбутнього.

Проте у творчому доробку Орвелла є ще одна дуже важлива книжка – спогади письменника про його участь у громадянській війні в Іспанії. У певному сенсі ідеаліст, Джордж Орвелл, як і багато хто в ті часи, відгукнувся на заклик іспанського республіканського уряду допомогти у боротьбі проти заколоту генерала Франко. Але, прибувши до Іспанії і поступово занурюючись у місцеві події, а також безпосередньо беручи участь у військових діях, Орвелл розуміє, що не все так просто та однозначно, а надто якщо намагатися оцінювати перебіг громадянської війни в Іспанії, послуговуючись лише газетними статтями різного пропагандистського забарвлення.

Письменник з властивою йому глибиною і проникливістю розмірковує над проблематикою світового соціалістичного руху, про лицемірство і шкоду радянського комунізму, про інструменти нівелювання революцій, а також про те, що війна завжди залишається війною і що для безпосередніх її свідків та учасників патетичні героїзм та слава завжди програють неодмінним супутникам війни – голоду, бруду, вошами у штанях, каліцтвам, смертям побратимів та врешті-решт хитрим підмінам кінцевої мети війни.

Патрік Модіано «Щоб не загубитися у місті»

Немолодому письменникові Жану Дарагану дзвонить незнайомець, який знайшов його телефонну книжку. Під час зустрічі він починає допитуватися про одного чоловіка, чиє прізвище в ній побачив. Але Дараган уже не пригадує, хто це, бо бачив його мимохідь і дуже давно…

Ця пригода змушує його зануритися в не дуже щасливе дитинство й неспокійну молодість, які він давно стер з пам’яті. Із минулого один за одним виринають постаті, адреси, кафе, зустрічі, готелі, оповиті серпанком спогаду, і всі вони обертаються довкола загадкової дівчини, яка колись доглядала малолітнього Дарагана, а по кількох роках стала, схоже ненадовго, його коханням…

Отак, вірний своєму «мистецтву пам’яті», Модіано вибудовує пронизану глибокою  людяністю бентежну оповідь, яка в процесі читання буде здаватися нам то детективом, то поемою про втрачене кохання.

 

Олександр Завара «Песиголовець»

Письменник Юрко Побиван, чия популярність стрімко йде на спад, у пошуках нового приголомшливого сюжету навідується з родиною на Прикарпаття до таємничої Галявини вічної роси, де колись було поселення наших предків полян – там і досі побутують міфи про таємничих людей із головами псів. Одного з таких Юрко пам’ятає з дитячих років – це ікона Святого Христофора із зображенням чоловіка-песиголовця, бачена ним колись у храмі на Франківщині. Чим не сюжет для майбутнього бестселера? Утім, з творчої відпустки Побиван привозить не лише фотографії й нотатки для нової книги…

 

Антуан де Сент-Екзюпері «Південний поштовий», «Нічний політ», «Планета людей», «Військовий Льотчик», «Маленький принц»

До четвертого і заключного тому зібрань творів Антуана де Сент-Екзюпері в чотирьох томах увійшли його, мабуть, найвідоміші і найкласичніші твори – "Нічний політ" та "Планета людей" у перекладі Анатоля Перепаді, "Військовий Льотчик" у перекладі Анатолія Жаловського, "Маленький принц" у перекладі Олега Жупанського, а також "Південний поштовий", який до цього не перекладався українською і тепер виходить у перекладі Петра Таращука. Видання також містить передмову Анатоля Перепаді, який в ній розмірковує над феноменом актуальності творчого спадку однієї з найлегендарніших і, водночас, однієї з найтрагічніших постатей французької літератури.

 

 

Олексій Жупанський «Благослови Тебе Боже! Чорний Генсек»

«Благослови Тебе Боже! Чорний Генсек» – це примарна хроніка містичних пошуків, які починаються для героя у вугільній житниці на сході країни, продовжуються у його власному дитинстві, що виявляється зовсім не таким, яким він його завжди вважав, і закінчуються у столиці зловісним крещендо потойбічної гри, ставки в якій доволі заплутані і невизначені, але однозначно – найвищі.

…Гру розпочато, а отже віднині єдиним правилом проголошується відсутність будь-яких правил. І Сліпа доля із зашитими повіками дістає по черзі героїв з чорного кулька BOSS, Давнє пророцтво прискіпливо вивчає їхні особові справи і розставляє їх на липкій червоній дошці 90-х, а божевільний Фатум, скутий зашмульганою віками гамівною сорочкою, смикає зубами рубильник й запускає іржаві шестерні історичного зламу.

І герої одразу опиняються у вирі надзвичайно заплутаних подій. Вони домовляються і зраджують, проводять темні корупційні ритуали і дістають дефіцит, шантажують і вбивають, оживляють Нікодімова і проводять сесію Верховної ради, внаслідок якої у депутатів вилучають м'яке ірраціональне, а решту – просто вбивають. Вони потрапляють у таємничий Червоний колектор, а потім – у сховище Бібліотеки Вернадського, де вивчають секретні архіви Скрижалів Влади, а отже – отримують ключі від останніх дверей, за якими, можливо, на них чекає головний приз, про який ніхто нічого толком не знає, окрім того, що він для всіх є найжаданішим.

Говард Філіпс Лавкрафт «Повне зібрання прозових творів, том ІІ»

Говард Філіпс Лавкрафт – відомий американський письменник, який, написавши величезну кількість оповідань, багато повістей і три романи (не кажучи вже про архів його листування, що вважається найбільшим у світі), на жаль, за життя був майже не відомим і помер у самотності, так і не дочекавшись майбутньої всесвітньої слави свого вагомого літературного доробку. Проте вже у другій половині ХХ сторіччя творчість Лавкрафта заслужено отримує світову славу і здобуває захоплення мільйонів її поціновувачів.

Уже сьогодні Лавкрафт – один із тих письменників, які не потребують особливих рекомендацій, по праву посідаючи місце Патріарха літератури «химерного, потойбічного та жахливого». Важко переоцінити вплив його творчості на сучасну літературу багатьох, навіть далеких від «лавкрафтичної естетики», жанрів, так само як і на масову культуру загалом. Черпаючи своє натхнення у творах іншого видатного американця Едґара Аллана По, Лавкрафт зміг створити свій цілковито оригінальний літературний світ міфів і темних пророцтв, забутих богів з далеких погаслих зірок і нічних марень, в яких відкривається похмура прихована правда. Літературний спадок Говарда Філіпса Лавкрафта знайшов своє втілення у фільмах, творах образотворчого мистецтва і навіть піснях та назвах альбомів відомих гуртів, а за кількістю продовжувачів його літературних традицій він залишає позаду багатьох письменників світу.

Другий том повного зібрання прозових творів Г. Ф. Лавкрафта охоплює період з 1926 по 1928 роки, і містить такі його відомі твори, як «Поклик Ктулху», «Сомнабулічний пошук незвіданого Кадата», «Справа Чарльза Декстера Ворда», «Барва з позамежжя світу» та «Жахіття Данвіча».

 

 

 

 ВИДАВНИЦТВО ХХІ

 

Олександра Іванюк «АМОР[Т]Е»

Італійка Франческа приїхала до Донецька вдосконалювати свої знання  російської мови та викладати італійську, а також з метою віднайти нові смисли у своєму житті. Знайомство з Юрієм цілковито змінює не лише її ставлення до Донецька як до міста винятково депресивного та російського, а й перевертає уявлення іноземки про українську історію. Юрій відкриває Франчесці Донецьк український. І разом з тим, Франчесці відкривається справжнє, сильне, часто суперечливе і болісне почуття. Їй доводиться ділити Юрія зі справою, якою він одержимий. Їхні стосунки з Юрієм більше нагадують тимчасовий привал для чоловіка, який змушений постійно зриватися на поклик справи, ідеї, боротьби.

Роман Олександри Іванюк «АМОР[Т]Е» побудовано на реальних подіях, що відбувалися у передреволюційному (Революція Гідності), революційному та окупованому Донецьку. Стосунки Юрія та Франчески – це контакт двох різних світів, які пройшли відмінний шлях історичної, соціальної, етичної, ґендерної еволюції.

 

Марек Гласко «Красиві двадцятилітні»

«Красиві двадцятилітні» – автопортрет культового польського письменника 50-60-х років Марека Гласка на тлі комуністичної Польщі й не набагато розумнішої Франції, упокореної Німеччини і войовничого Ізраїлю, а також ідеологічного тиску і богемних розваг, міліцейського шантажу і нічних ресторанів, психіатричних клінік, в’язниць і борделів. Написана «дивною мішаниною жаргону, урядових повідомлень, лексики вулиці й партійних зборів», ця пародія на автобіографію – попри весь її художній вимисел – є одним із найправдивіших літературних відображень найбрехливішої епохи в історії Східної Європи і найвідомішою книжкою автора, яка дотепер продовжує здобувати собі численних прихильників у всьому світі.

У «Красивих двадцятилітніх», як в усій творчості Марека Гласка, відображене його загострене і критичне сприйняття дійсності, трагічне тут переплітається з комічним, іронія межує з вразливістю. Марек Гласко уникає пафосу, не агітує за свою правду: він збирає картину світу із правдивих моментів, залишаючи право робити висновки читачеві.

 

Іво Брешан «Азартні ігри з долею»

Іво Брешан – культовий хорватський прозаїк та драматург. Його твори перекладено багатьма мовами світу. В Україні друкується вперше. «Азартні ігри з долею» не вписуються у канони банального детективу чи трилеру, оскільки за історією про пошук вбивці криється кохання, випробуване сумнівами, болем, війною, часом; міцна чоловіча дружба, психологічний конфлікт бажаного і дійсного та боротьба головного героя у пошуках себе у повоєнному світі, що є особливо актуальним у нинішній історико-політичній ситуації в Україні.

 

Вільгельм. Шмід «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо»

Книга «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» представляє один із напрямків мотиваційної літератури. І хоч цей сегмент досить популярний і добре представлений на українському книжковому ринку, має велику читацьку аудиторію, саме тема старіння і дотичні до неї – це майже не заповнена ніша. Але те, що такі книги все ж з’являються, і вони затребувані, свідчить, що наше суспільство готове рухатися у напрямку позитивних соціально-культурних змін – хай поки мікроскопічними кроками, але воно починає перезавантажувати своє ставлення до проблеми старіння.

 

Ірина Червінська «Світи і лабіринти»

У далекому майбутньому після видалення мозкової пухлини інноваційним методом пацієнт втрачає пам’ять і дружина приводить чоловіка у спеціальний медичний центр, щоб відновити йому спогади. Що б ви думали, якби відчували, що зі світом навколо вас щось не так? Що б ви робили, якби згадували минуле, якого ніколи не було?

Головний герой, ніби канатоходець. І ходить він по нервах читача, натягнутих між різними реальностями, вимірами, часами, просторами та ідентичностями.

Читач, відкривши цю книгу, приречений на запаморочливі переміщення її кротовими норами. Та й хіба може бути інакше, коли закони природи спотворені, коли все відбувається у мозку, враженому алкогольними випарами та хворобою? А якщо паразитами свідомості?.. І хіба можна бути на 100% переконаним, що Ви не персонаж чийогось спотвореного мозку? Озирніться навколо, подивіться на цей шалено-абсурдний світ. Ви досі переконані? Тоді краще не заходьте на територію лабіринтів.

 

Ігор Штікс «Стілець Еліяху»

Відомий австрійський письменник Ріхард Ріхтер задумує в квартирі, в якій минуло його дитинство, ремонт. За книжковими стелажами він знаходить листа, якого його мати, що він її ніколи не знав, адресувала невідомому чоловікові. Так Ріхард дізнається, що той, кого він вважав своїм батьком, насправді чужа йому людина. А от його справжній батько зараз, можливо, живе у місті, яке останніми днями перебуває під постійним прицілом світових засобів інформації у зв’язку з війною, яка там саме розгоряється. Попри це, Ріхард вирішує з’ясувати подробиці свого походження і в ролі воєнного кореспондента потрапляє в оточене ворожою армією місто, в якому, крім правди про своє коріння, віднаходить і пристрасне кохання, і вірну дружбу.

За роман «Стілець Еліяху» Ігор Штікс відзначений престижною національною літературною премією.

 

 

 

ВИДАВНИЧА ГРУПА КМ БУКС

Міла Іванцова «Моя бабуся спала з Саган»

Дія роману, виданого вперше у 2010 році під назвою «Вітражі», відбувається в сучасному Києві періоду до Майдану. Перекладачка з французької Поліна має купу особистих проблем і замовлення на переклад українською роману Франсуази Саган. Проблеми героїнь відомої письменниці видаються Поліні надто малозначущими порівняно із власними. Робота не йде. Але в життя дівчини вривається програміст Богдан, який, ремонтуючи її комп’ютер, ламає паролі дівчини і дізнається про неї надто багато. Але йому вдається «поремонтувати» також і життя цієї дивної перекладачки, вихованої бабусею-француженкою, повернути в її сьогодення втрачену десять років тому подругу-антипода Стефку, дізнатися, ким направду була бабуся Ніколь, і через які випробування їй довелося пройти.

 

Дара Корній «Місячне насіння»

«Місячне насіння» – це перша окрема збірка оповідань сучасної української письменниці Дари Корній,  котра є автором десяти романів та двох книжок для дітей. Раніше деякі її оповідання виходили друком лише у збірках поруч із творами інших авторів, але при цьому дуже полюбилися читачам. Попри те, що авторку цієї збірки читачі вже давно і небезпідставно вважають метром українського сучасного фентезі, її оповідання теж мають багато прихильників. Адже вони про нас із вами, про життя, про любов і зраду, мудрість і марнославство, про високе і нице, тобто – про важливе у будь-які часи… А ще вони про Майдан, про мир та війну, про кохання, яке інколи є довшим за життя.

 

Лорен Олівер «Поки я не впала»

Цей підлітковий роман практично відразу потрапив до списку бестселерів та став основою для однойменного фільму. В Україні реліз фільму відбувся  9 квітня 2017 р.. 

Головна героїня роману, Саманта Кінгстон, має все: красу, популярність, ідеального хлопця. І п’ятниця, 12 лютого, мала б стати просто черговим днем у її чудовому житті. Але натомість стає її останнім днем. Однак наступного ранку Саманта знову прокидається.

Їй доводиться сім разів проживати свій останній день протягом одного чарівного тижня, щоб розгадати таємницю своєї смерті і зрозуміти справжню вартість того, що вона от-от втратить.

 

Джо Гілл «Пожежник»

Джо Гілл, дворазовий володар премії Брема Стокера, підготував для читачів моторошну історію про всесвітню пандемію спонтанних самозаймань, здатну винищити цивілізацію до ноги, про гурт несподіваних звитяжців, які борються за порятунок людства, і про загадкового чоловіка на прізвисько Пожежник. Серед хаосу жахливої пошесті колишня медсестра Гарпер Ґрейсон, підхопивши хворобу, бореться не за власне життя, а за життя своєї майбутньої дитини: відомі випадки, коли хворі матері народжували цілком здорових дітей. От тільки чи встигне Гарпер виносити дитину, ховаючись від кремаційних загонів, які знищують усіх носіїв вірусу самозаймання?

 

 

Майкл Доббс «Хід королем»

Пишучи продовження «Карткового будинку», Майкл Доббс вважав, що королівський корабель заходить у бурхливі води, і в романі «Хід королем» не міг уникнути теми зраджених шлюбів, фінансових негараздів, політичних скандалів і публічного приниження. Новообраний прем’єр-міністр Френсис Уркгарт, який інтригами посів найвищий пост у країні, не дасть спокою і самому королю: якщо новий король-ідеаліст перешкоджає його планам, Уркгарт завдасть удару у відповідь – розголосить таємниці королівської родини. Хто ж переможе в цьому двобої?

 

Ніл Ґейман «Скандинавська міфологія»

Для створення фантастичного царства у своїх романах Ніл Ґейман неодноразово звертався до давньої міфології. Та тепер він звертається до самого витоку своєї творчості, представляючи нам неймовірну версію величних північних казок. Автор залишається вірним міфам та пантеону скандинавських богів: Одін, головний бог, розумний, сміливий і хитрий; Тор, син Одіна, неймовірно сильний та не наймудріший з богів; Локі – син велетнів – кровний брат Одіна, ошуканець і неперевершений маніпулятор.

Історія розпочинається з генезису легендарних дев'яти світів, занурюючи нас у подвиги божеств, карликів і велетнів. Для того, щоб повернути собі викрадений славнозвісний молот, Тору необхідно замаскуватися у жінку, що дуже важко зробити, беручи до уваги його бороду і величезний апетит. Гірка доля спіткає Квазіра – найпрозорливішого з богів, кров якого перетворюється в мед. Врешті все завершується Рагнароком, сутінками богів і відродженням нового часу та людей.

 

 

 

ВИДАВНИЦТВО СМОЛОСКИП

Лесь Танюк «Vita memoriae»

Збірка поезій «Vita Memoriae» (життя пам’яті) – це останній твір, над яким працював Лесь Танюк – поет і перекладач, режисер і мистецтвознавець, дисидент-шістдесятник, засновник легендарного Клубу Творчої Молоді (КТМ), Голова Національної спілки театральних діячів і засновник Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, людина енциклопедичних знань та високої культури… Не випадково люди, що були вражені універсалізмом та душевним талантом Леся Танюка, називали його «Лицарем культури», «Воїном честі», «Охоронцем історичної пам’яті»…

Вірші в збірці подані за хронологічним принципом написання, але відповідними циклами, де цей принцип може бути і порушено. Отже, маємо «Інтродукцію» – і три цикли: «Omnia vincit amor» («Кохання долає все»), «Urbi et orbi» (громадянська лірика), «Totus mundus agit histrionem» («Весь світ грає комедію» – за театральними мотивами). Завершують збірку «Вибрані переклади».

Окремо треба тут сказати і про російськомовні вірші періоду московської еміграції, які, з огляду на видавничу політику «Смолоскипа», даємо в прекрасному і точному перекладі Станіслава Чернілевського.

 

Марія Савчин «Тисяча доріг. Спогади жінки учасниці підпільно-визвольної боротьби під час і після Другої світової війни»

Авторка цієї мемуарної книжки – Марія Савчин («Марічка») – з 1944 по 1953 рр. перебувала в підпіллі на Львівщині, в Закерзонні, Польщі, Карпатах, на Поділлі, Волині та Поліссі. Будучи дружиною Василя Галаси («Орлана») – заступника Провідника ОУН Закерзонського краю, а з 1948 р. Провідника ОУН Волині й Полісся, — вона зустрічалася з багатьма повстанцями, виконувала відповідальні доручення, не раз потрапляла в трагічні ситуації, коли вирішувалася не тільки її доля, але й доля товаришів по боротьбі.

Євген Маланюк «Вибрані твори»

Євген Маланюк (1897–1968) – український поет, критик, есеїст, літературознавець, співредактор низки еміграційних періодичних видань. Пропоноване видання містить і класичні праці письменника, і твори 1920–1950-х років, що не передруковувалися з часу їхнього першого друку.

Книга призначена для найширшого кола читачів, які цікавляться українською історією та культурою, зокрема для вчителів, студентів, науковців.

 

 

ДИТЯЧЕ АРТ-ВИДАВНИЦТВО "ЧОРНІ ВІВЦІ"

 

Ервін Мозер «Манюній. Велика книжка про маленького слоника»

Нова книжка знаного австрійського письменника, лауреата численних премій у сфері дитячої літератури Ервіна Мозера «Манюній. Велика книжка про маленького слоника» побачить світ уже на початку травня. До неї увійшли чотири книжки: «Слоник на ім’я Манюній», «Манюній вирушає в пустелю», «Манюній шукає слонів» та «Манюній знаходить маму і тата». До них додано  ілюстрації зі збірки «Манюній. Велика книжка про маленького слоника». Тут йдеться про пригоди слоненяти, яке загубилося і відчайдушно шукає дорогу додому. Мандруючи,  воно відкриває для себе великий світ і зустрічає нових друзів.

Особливість видання в тому, що про найважливіше – любов, дружбу, взаємодопомогу – Ервін Мозер оповідає простими словами (що зовсім непросто) і живими малюнками. Нині Ервін Мозер є одним із провідних дитячих письменників Австрії.

 

Голер Франц, Гайдельбах Ніколаус «Велика книжка»

Нова збірка історій для дітей швейцарського письменника Франца Голера «Велика книжка» містить 91 розповідь про марципанову свинку, старанну морозильну камеру, велетня і полуничне варення, курку на радіовиставці та багатьох інших героїв, пригоди яких завжди мають несподіваний фінал. 

За словами перекладачки Нелі Ваховської, «Велика книжка» написана для дітей будь-якого віку і дорослих, які люблять Хармса та Керрола. «Історії Франца Голера, на яких виросло не одне покоління швейцарців і швейцарок, – додає Неля Ваховська, – анархічні, бурлескні й часом смутні, як літнє надвечір’я. Їхній світ розмаїтий, веселий і трохи нечупарний, наче намальований Томом Сойєром. Моя улюблена історія – про дружбу білочки й купи гною. Ні, про гучномовець і коротке замикання. Ні! Про лося і протигаз! Коротше, я не можу вибрати».

 

Вольф Ерльбрух «Про маленького крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову»

Це перша книжка німецького письменника й ілюстратора Вольфа Ерльбруха з чотирьох запланованих, які незабаром побачать світ у дитячому арт-видавництві "Чорні вівці" в українському перекладі Олександри Григоренко. Нагадаємо, що не так давно автор отримав одну з найбільш авторитетних нагород у галузі літератури для дітей та підлітків – Міжнародну премію пам'яті Астрід Ліндґрен.

 

Ірена Карпа «День усіх білок»

Добра й бешкетлива історія про дружбу, свободу і Мрію. Сповнена пригод і гумору, карколомних поворотів і складних ситуацій, з яких хоробро виплутуються наші герої. Білки і собаки, сови і кроти, лісники і бандити. Історія про те, що насправді є цінним у житті, і як важливо вміти боротися за свої права, незалежно від того, хто ти: дорослий, дитина чи лісове звірятко. Ви не відірветеся від сюжету до останньої сторінки.

Припаде до смаку як дітям, так і тим, хто думає, що вже дорослий.

 

 

МІЖНАРОДНА ЛІТЕРАТУРНА КОРПОРАЦІЯ MERIDIAN CZERNOWITZ

 

Андрій Любка «Саудаде»

Обережно! Ця книга небезпечна: після прочитання хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручній ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.

 

Юрій Іздрик «Папіроси»

25 віршів без фільтра – добірка найновіших віршів Юрія Іздрика. Цього разу – жодної слинявої роман-тики і мармеладної лірики. Це жорстка пацанська поезія про життя і смерть, про пошуки сенсів і способів виходу з без¬ виході.

 

 

ВИДАВНИЦТВО ТЕЗА

Мирослав Дочинець «Бранець Чорного лісу»

Він мав загинути в нерівній боротьбі за Карпатську Україну. Але вижив. Він мав пропасти в глухому й похмурому Чорному лісі. Але там він осягнув мудрість природи. Він пішов від людей, але прийшов до себе. Його ув’язнили в сибірському таборі, але він лишався вільним. Він – бранець, що став володарем власного життя...

 

Галина і Тарас Микитчаки «Джмеленя та володарка злиднів»

Будинок №7 по вулиці Кленовій обсіли злидні. Їй же бо, Марена, сусідка з підвальної квартири, підкинула злидня в кожне помешкання. Шкода, що дорослі того не помічають. Ну що ж, доведеться Джмеленяті і Дмитрикові брати все в свої руки…

Галина і Тарас Микитчаки «Джмеленя та Канікульне озеро»

А почалося все з протікального сантехніка. Хто ж знав, що він ніякий не шпигун? І Хто ж знав, що доведеться рятувати Канікульне озеро? Та й не лише озеро, а усеньке місто.

 

Степан Процюк «Сорок цистерн любові»

Звідки береться зло? Чому одні не можуть і мухи образити, а інші здатні на насильство, психічне і фізичне, над іншою людиною? Я розгорнув перед тобою, юний читачу, динамічну історію людської деградації та гідності, які вступили проміж собою у непримиренний поєдинок. Цей поєдинок у психологічній і трохи детективній повісті «Сорок цистерн любові» триває від першої до останньої сторінки.

 

Сашко Дерманський «Коли Онисько був малесенький»

Коли Онисько був малесенький… він боявся темряви, подорожував далекими світами, втікав від велетенського орла… Ця книжка — передісторія пригод Ониська, коли вужик був іще малесенький, а бабуся завжди цілувала його в тім’ячко.

 

Тетяна Рубан «Нічийні»

Вони мріють гайнути до Одеси, коли зароблять грошей. Мріють отримати свій шанс і вирватись із інтернату.

Леся і гадки не мала, що її найкращими друзями стануть… безхатьки. Юлька, Ємець, Кавказ і Петрик – вони такі ж, як і Леся, лише дбати про себе мусять самотужки…

 

poster